Syyrian sisällissodan musiikki (15.4.2017)

[​IMG]
AFP:n kuva kodissaan Aleppossa musiikkia kuuntelevasta miehestä kiersi taannoin laajalti. Mutta millaista on Syyrian sisällissodan musiikki?

Tyytymättömyys hallitusta kohtaan purkautui ensiksi erilaisissa protestilauluissa, joiden esittämisestä mielenosoituksissa tuli suosittua. Yksi esimerkki on ”Yalla irhal ya Bashar”, jonka esittäjän kohtalosta kiertää erilaisia huhuja. Hallituksen vastatessa väkivaltaisesti mielenosoituksiin oppositio sai tukea niin syyrianamerikkalaisilta kuin iranilaisiltakin räppäreiltä. Myös poppihenkistä tukea osoitettiin. Mielenosoittajien ryhtyessä vastaamaan tuleen kappaleiden sävy muuttui kritiikistä aiempaa sotilaallisemmaksi. Yksi esimerkki on Talal Derkin dokumentin Return to Homsin keskushenkilö Abdul Baset al-Sarout, josta tuli ensin protestilaulaja ja sitten kapinallisjohtaja. Sittemmin sotasanasto ja -kuvastoa näkyy enemmän oppositionkin kappaleissa.

Assadin kannattajien puolella kappaleet ja kuvasto ovat perinteistä ”hymyileviä perheitä, miehiä univormuissa” -tyyliä. Ali al-Deek ylisti jo vuonna 2011 kotimaansa onnea ja rauhaa. TV-kanavilla ja sosiaalisessa mediassa armeijaa kehuttiin melko yleismaailmallisella ”reipas musiikki/tankkeja möyrimässä” -yhdistelmällä. Mielenkiintoisena ilmiönä Libanonin Hizbollahille omistettuja kappaleita otettiin käyttöön Syyrian armeijalle suunnattuina versioina, joista oli leikattu pois viittaukset Libanoniin ja Israeliin. Välillä sekä oppositio sekä lojalistit käyttivät samoja kappaleita. Isänmaallinen kappale ”Olen syyrialainen, Jumala on puolellani” esitettiin tv:ssä yhdistettynä pätkiin saippuaoopperasta, joka kertoi Syyrian kapinasta Ranskan siirtomaavaltaa vastaan. Sekä Assadin että opposition kannattajat ovat selvästikin kokeneet kappaleen omakseen.

Islamistikapinallisten mukana Syyrian sodan äänimaisemaan tulivat nashidit, a cappella -tyyliin lauletut kappaleet. Äärimmäisen, joskin perustuksiltaan varsin huteran uskontulkinnan mukaan instrumentit ovat epäilyttäviä, eikä niitä tulisi käyttää. Nashidit sinällään taipuvat vaikka poppiin, mutta Syyrian kohdalla ne yhdistetään useimmiten ääri-islamilaisiin ryhmiin, jotka usein käyttävät nashideja julkaisemiensa videoiden taustalla, kuten tässä Jaish al-Islamin esimerkissä. Etenkin ISISin kuuluisuuden myötä nashideista on näyttänyt tulevan jonkinlaista ~kiellettyä musiikkia~, varsinkin kun ilman kielitaitoa pitää päätellä lähinnä kuvastosta että lauletaanko tässä maailmankaikkeuden kauneudesta vai vääräuskoisten hävittämisestä.

Uskonnollista retoriikkaa on mukana myös joissakin Hizbollahin kappaleissa, kuten Ali Barakatin ilmeisesti Hizbollahin Syyriaan lähtemisen jälkeen tekemässä laulussa Ali Madad. ”(Ya) Ali madad” on ilmeisesti fraasi, jolla pyydetään shiiamytologiassa keskeiseltä Alilta, täydelliseltä ihmiseltä/soturilta, apua vaikeaan tehtävään. Jotkin Irakista tulleet shiiaryhmät käyttävät myös esimerkiksi ashura-juhlaan liittyviä itkuvirsiä.

Myös kurdit käyttävät musiikkia oman kansallisidentiteettinsä esilletuomiseen ja aseellisten siipiensä ylistämiseen. Abdullah Öcalan lienee yksi vakioaiheista, ja ainakin videoiden vieraileva tähti. Sekä YPG että naistaistelijoiden YPJ ovat saaneet omia kappaleitaan. Myös marttyyreille omistettuja lauluja esiintyy. Musiikista ovat innostuneet myös SDF:n riveihin liittyneet ulkomaiset vapaaehtoistaistelijat.

Sodan jaloista maanpakoon lähtevät muusikot ovat klassinen aihe, mutta sodan varjossa myös erilaiset vähemmän tunnetut musiikkityylit ovat nousseet esiin. Syyrialainen räppi ja metalli ovat leviämässä hiljakseen maailmalle pakolaisten mukana, ja sinnittelevät myöskin itse Syyriassa.

Monen laulun aiheena on väsyminen sotaan ja hävitykseen, mutta myös fatalismi omien selviytymismahdollisuuksien suhteen.