Uutispäivitys 12.12. (ISISin vastahyökkäys Palmyraan)

Aleppon taistelu näyttää lähestyvän loppuaan hallituksen joukkojen vallattua Sheik Saeedin lähiön, josta on taisteltu pitkään. Kapinallisten hallitsema alue on kutistunut viiden neliökilometrin motiksi, jonka puolustajat saattavat pian antautua.

Seuraava kysymys onkin mitä Aleppon jälkeen tapahtuu. Reutersin tietojen mukaan Assad ei aio piitata ISISin hallitsemasta Raqqasta ainakaan toistaiseksi. Sen valloitus saattaa siis kokonaan jäädä SDF:n harteille. SDF ilmoitti taannoin aloittaneensa offensiivin (operaatio Eufratin viha) kohti Raqqaa, mutta alun jälkeen sen eteneminen hidastui. Syyksi epäiltiin SDF:n huolta Manbijin ja Al Babin tilanteesta. Lauantaina SDF kuitenkin ilmoitti aloittaneensa operaation uuden vaiheen, samalla kun Yhdysvallat ilmoitti lähettävänsä 200 erikoisjoukkojen sotilasta lisää tukemaan sitä. Tänään SDF on kertonut edenneensä monin paikoin, ja saaneensa myös lisää aseistusta ISISin vastaiselta koalitiolta.

Turkin tukema FSA on aloittanut hyökkäyksensä Al Babia vastaan, lähestyen sitä karttakuvien mukaan lännestä:
[IMG]
FSA:n on jo pariin kertaan sanottu hyökänneen itse kaupunkiin, mutta vaikuttaa siltä että toistaiseksi raivataan vasta sen reunoja. Turkki on kuitenkin pommittanut kaupunkia ja sen ympäristöä, ja tuonut paikalle myöskin Leopard 2 -panssarivaunuja tukemaan hyökkäystä. Tämän perusteella FSA olisi ehtimässä ensimmäisenä Al Babiin, mutta jää nähtäväksi miten pitkään ISISin puolustus kaupungissa kestää.

Viikonlopun iso uutinen Aleppon ohella on ISISin vastahyökkäys Palmyraan, joka alkoi viime torstaina. ISISin joukot valtasivat Palmyran ympäristön öljykenttiä ja pureutuivat lauantaina Palmyran laidoille, jossa Venäjän ilmaiskut hetkeksi pysäyttivät etenemisen. Sunnuntaina uusi hyökkäys kuitenkin valtasi kaupungin. ISISin edetessä Yhdysvaltojen johtama koalitio tuhosi ilmaiskuilla ainakin 168 öljyrekkaa estääkseen terrorijärjestöä hyödyntämästä valtaamiaan öljykenttiä.

Tällä hetkellä ISIS on työntänyt hallituksen joukot aina T4-lentokentälle saakka, johon uusi puolustuslinja on perustettu. Tiedot lentokentän kohtalosta ovat tällä hetkellä epäselviä, mutta se saattaa kestää, sillä T4 on vahvasti linnoitettu. Eri lähteiden mukaan kentältä on kuitenkin lennätetty koneita pois turvaan. ISIS väittää vaurioittaneensa kenttää ja sen koneita tykistötulella.

Palmyran takaisinvaltauksesta tullee vielä tarkempaa analyysia, mutta tämän hetken tietojen perusteella tilanne näyttää olleen sama kuin kesäisessä Tabaqan hyökkäyksessä. Hallituksen määrällisesti ja laadullisesti parhaimpien joukkojen keskittyessä Aleppoon rintamalinjalle jätetyt puolisotilaalliset joukot eivät kestäneet hyökkäystä, vaan vetäytyivät ansaan jäämisen pelossa. Esimerkiksi Venäjän maajoukkojen kerrottiin poistuneen Palmyran alueelta muutama päivä ennen hyökkäystä. ISISin julkaisemien kuvien perusteella se on saanut haltuunsa runsaasti kalustoa, mikä viittaa nopeaan vetäytymiseen.

Tänään Syyrian hallituksen on kerrottu tehneen ISISin hallitsemille alueille kaasuiskun, jonka on väitetty tappaneen jopa 86 ihmistä. Yhdeksi kohteeksi on sanottu Uqayribatin kylää, missä oli väitetysti ISISin kenttäsairaala.

Syyrian hallitus tiettävästi suunnittelee jo vastahyökkäystä. ISIS tuskin pystyy pitämään kaupunkia kunhan vahvistukset saapuvat, mutta tappio kertoo osaltaan siitä että sota Syyriassa tulee vielä jatkumaan pitkään.