Uutispäivitys 5.12. (Aleppon valtauksen jatkuminen)

Aleppon tilanne jatkuu vaikeana. Hallituksen joukot jatkavat etenemistään, joskin kapinallisten vastahyökkäykset hidastavat heitä.

Kiristynyt tilanne on kuitenkin johtanut kiistoihin kapinallisryhmien välillä, sillä Jabhat Fateh al-Shamin taistelijoiden kerrottiin ryöstäneen muiden kapinallisryhmien varastoja. JFS:n edustajia ei otettu mukaan niin sanottuun Aleppon armeijaan. JFS:n puolestaan väitetään perustelleen tekojaan sillä, että muut kapinallisryhmät suunnittelevat antautumista. Islamistikapinallisten hyökkäys FSA-ryhmä Fastaqim Kama Umirtia vastaan haittasi jo marraskuista murrosyritystä ja johti kapinallisten keskinäiseen syyttelyyn.

YK:n turvallisuusneuvosto äänestää tänään väliaikaisesta tulitauosta Aleppossa. Venäjä vaatii kapinallisten antautumista tai vetäytymistä. Kapinallisten edustajat sanovat kannattavansa siviilien evakuointia, mutta toistavat etteivät aio luopua kaupungista. Tappio näyttää kuitenkin vääjämättömältä, jolloin kysymykseksi nousee mitä Aleppon valtauksen jälkeen tapahtuu. Kuten moni tarkkailija on ennustanut, kapinalliset sanovat siirtyvänsä konventionaalisesta sodankäynnistä sissisotaan. Sodan ei uskota päättyvän Aleppon valtaukseen, sillä kapinalliset eivät halua neuvotella Assadin kanssa eivätkä usko armahduksiin. Vaikka sotaväsymys saakin jotkin luopumaan taistelusta, viha hallintoa kohtaan on niin suuri että moni kapinallinen on valmis sinnittelemään vielä vuosia.

Politicolle kirjoittanut Barak Barfi kertoo vierailustaan Aleppossa. Iranilaiset ja venäläiset toimittajat saivat Barfin mukaan liikkua ilman ”henkivartijoita”, kun taas muut vieraat eivät saaneet edes hakea vesipulloa itse. Tiukka valvonta vaikeutti sen selvittämistä, kertoivatko haastateltavat omia näkemyksiään vai toistivatko etukäteen harjoiteltavia repliikkejä. Barfi kuitenkin katsoo löytäneensä Assadin tukijoiden syitä kannattaa hallitusta: keskushallinnon toiminnan jatkuminen, luokkaerot maaseudun ja kaupungin välillä sekä kapinallisten tulituksen aiheuttamat siviiliuhrit.

NPR:n Alison Meuse haastatteli Alepposta paennutta naista. Haastateltavan mukaan hallituksen joukkojen käytös on vaihtelevaa, osan auttaessa pakenevia kantamaan tavaroitaan ja toisten ryöstävän niitä. Miehiin suhtaudutaan epäillen: nainen kertoo serkkunsa joutuneen pakko-otetuksi armeijaan ja siskonsa miehen joutuneen pidätetyksi. Nainen kertoi epäilevänsä joidenkin pidätyksen motiiviksi sitä, että ihmiset maksaisivat lahjuksia vapauttaakseen omaisensa. Amnesty International on aiemminkin kertonut hallituksen virkamiesten vaatineen lahjuksia pidätettyjen omaisilta, vaikka maksut eivät auttaisikaan pidätettyjä mitenkään.