Uutispäivitys 3.12. (Aleppon taistelut)

Taistelu Alepposta jatkuu raivokkaana. Pääsääntöisesti hallituksen joukot ovat olleet vahvoilla ja ovat jatkaneet etenemistään. Kapinalliset ovat kuitenkin iskeneet myös takaisin, ja vallatut alueet vaihtavat omistajaa. Torstaina kaupunkia varjeli huono sää. Tänään kapinalliset kertoivat ottaneensa kaksi iranilaista vangiksi ja ampuneensa alas L-39 -koneen Aleppon yllä. Hallituksen kannattajat, kuten Al Masdar -julkaisu, ovat vahvistaneet koneen tuhoutumisen.

Aleppon kapinallisten on väitetty liittyneen yhteen ”Aleppon armeijaksi”, mutta on epäselvää onko liitosta oikeasti tapahtunut, ja että onko sillä tässä vaiheessa enää väliä. Financial Timesin mukaan kapinalliset neuvottelevat Venäjän ja Turkin kanssa taistelujen lopettamisesta Aleppossa. Neuvottelujen sanotaan etenevän hitaasti, ja ne ilmeisesti pysähtyivät toviksi sen jälkeen kun Turkin presidentti Erdogan toisti puheessaan Turkin yhä tähtäävään Assadin hallinnon kaatumiseen.

Kaikkein eniten taisteluista kärsivät tietysti Aleppon siviilit, joiden tila on kaupungin terveydenhuollon määrätietoisen tuhoamisen myötä äärimmäisen vaikea. Syyrian hallituksen kannattajat väittävät yhä, että Aleppon asukkaat ovat kapinallisten panttivankeja ja vertaavat kaupungin valtausta Irakin Mosulin vapauttamiseen ISISiltä. Ihmiset pakenevat taisteluita, mutta pelko pidätyksistä ja huhut teloituksista saa monet hakemaan turvaa kutistuvan kapinallismotin sisällä. Liikkeellä ollessaan ihmiset ovat alttiimpia ilmaiskuille. Yksi uhreista on ollut 24-vuotias sosiaalityöntekijä, jonka kerrottiin pukeutuvan pelleksi sotatoimialueella eläviä lapsia piristääkseen.

Ihmiset myös pakenevat hallituksen valtaamille alueille, mutta aina sekään ei riitä. Oppositio on kuvannut videota pakoa yrittäneistä siviileistä, jotka ovat saaneet surmansa ilmaiskuissa. Lojalistit väittävät kapinallisten tappavan pakenevia, mutta ainakin ilmaiskujen kohdalla todennäköisten tekijöiden lista on lyhyt. Joidenkin aiemmin puolueettomina pysytelleiden siviilien on väitetty tarttuneen aseisiin, mutta he tuskin pystyvät muuttamaan tilannetta.

Amnesty International vaatii kansainvälisen yhteisön toimia.