Uutispäivitys 28.11. (Itä-Aleppon valtauksen alku)

Kapinallisten hyökkäys läntiseen Aleppoon epäonnistui. Syyrian hallituksen joukot valtasivat Al-Assadin lähiön takaisin 12. marraskuuta, mikä nollasi kaikki kapinallisten valtaukset. Taistelut ja yhteenotot ovat jatkuneet kiivaina Aleppon länsipuolella, mutta kapinallisilla ei ole käytännön mahdollisuutta päästä piiritettyyn itäiseen Aleppoon.

Itäisessä Aleppossa on niin ikään taisteltu ankarasti, asukkaiden kertoessa useista kaasuhyökkäyksistä. YK yritti neuvotella ratkaisua, jossa kapinalliset olisivat vetäytyneet mutta oppositioalueet olisivat jääneet autonomisen siviilihallinnon johdettavaksi. Syyrian hallitus kieltäytyi.

Viikonloppuna Syyrian hallituksen joukot etenivät vauhdilla, joka yllätti jopa lojalistien kannattajat. Noin kolmasosa itäisestä Alepposta on nyt hallituksen joukkojen käsissä, ja alueen siviilit ovat alkaneet paeta joko kaupungin länsipuolelle tai kurdien hallitsemalle Sheikh Maqsoudin alueelle (keltainen osio kartassa). Syria Directin mukaan hallituksen tavoitteena on halkaista oppositioalueet.

Itäisen Aleppon kapinallisjohtajia on saanut surmansa taisteluissa, mutta myös etenevät hallituksen joukot ovat kärsineet menetyksiä. Eilen lojalistimediassa surtiin Assadia tukevan palestiinalaisjärjestö Liwa al-Qudsin (”Jerusalemin prikaatin”) johtaja Muhammad Rafin kuolemaa. Syyrian hallituksella on pitkä historia erilaisten palestiinalaisryhmien sponsoroimisesta muun muassa Libanonissa, mutta mielenkiintoisesti Conflict Intelligence Teamin mukaan Liwa al-Quds on yksi puolisotilaallisista ryhmistä joiden kanssa Venäjän upseeristo on ollut tekemisissä. Rafi oli muun muassa saanut venäläisen mitalin elokuussa.

Financial Times kertoo tärkeässä roolissa olleiden Iranin tukemien shiiajoukkojen jatkavan osallistumistaan. Jutussa mainitaan myös iranilainen veteraanijärjestö, jonka mukaan tuhat iranilaista on kaatunut Syyriassa.

Syyrian kapinallisia tutkivan Charles Listerin mukaan toinen epäonnistunut yritys Aleppon saarron murtamiseksi on johtanut kiistoihin Jabhat Fateh al-Shamin, entisen Nusran, riveissä. Johtaja al-Golanin päätöksiä ja yritystä luoda suuri kapinallisliittouma sanoutumalla irti Al Qaidasta on kyseenalaistettu. Lister pitää jälleen yhtä pienemmän ryhmän irtautumista järjestöstä mahdollisena lopputuloksena.

Aleppon pohjoispuolella tilanne on kiristynyt Turkin tukeman FSA:n lähestyessä Al Babia.

SDF on väittänyt vetäneensä kurdien YPG-taistelijat Eufratin itäpuolelle Turkin vaatimusten mukaisesti, ja jättäneensä rintamavastuun ”Manbijin sotilasneuvostolle” (MMC). Viikko sitten kurdimedia sanoi Turkin kuitenkin pommittaneen MMC:n joukkoja Manbijin lähellä. Turkki myös etsintäkuulutti PYD-puolueen (jonka aseellinen siipi YPG on) johtajan Salih Muslimin. Turkin tukeman FSA:n lähestyminen kohti Al Babia on johtanut useisiin yhteenottoihin. SDF:n ja Syyrian hallitus ovat jatkaneet hyökkäämättömyyssopimustaan.

Viime torstaina (24.11.) Syyrian ilmavoimien epäiltiin pommittaneen Al Babiin hyökkääviä FSA-joukkoja. Turkin mukaan iskussa kuoli kolme FSA:ta avustanutta turkkilaissotilasta. Osa kommentoijista kiinnitti huomiota siihen, että ilmaisku tapahtui tasan vuosi sen jälkeen kun Turkki ampui alas venäläiskoneen. Toiset taaset epäilivät iskun olleen varoitus siitä, ettei Syyria halua Al Babin joutuvan FSA:n käsiin.

Tänään kerrottiin ilmaiskuista Aleppon pohjoispuolella oleviin Nubulin ja Zahraan kyliin, joita pelättiin Turkin kostoiskuiksi Syyrian hallitusta vastaan. Vaikka tilanne on vielä epäselvä, tämänhetkisten tietojen perusteella iskujen syyksi epäillään Venäjän ilmavoimien erehdystä.

Al Babin kiistan ohella SDF on edennyt hitaasti kohti Raqqaa. Kiitospäivänä SDF:ää avustanut amerikkalaissotilas sai surmansa ISISin räjähdeansassa, ollen näin Yhdysvaltojen ensimmäinen tappio Syyrian konfliktissa.

Damaskoksen alueella on jatkettu neuvotteluja pienten oppositiomottien antautumisesta.