Uutispäivitys 8.11. (Aleppon saarron murtamisen pysähtyminen)

Talvi on saapunut Syyriaan. Sateet ovat tehneet pakolaisleireistä entistä surkeampia, ja sään kylmetessä sairaaloissa on kirottu lämpöpeitteiden puutetta.

Kapinallisten hyökkäys läntiseen Aleppoon vaikuttaa pysähtyneen. Islamistisen kapinallisryhmä Harakat Nur ed-Din al-Zinkiin edustaja kertoi Syria Directille offensiivin keskittyvän Syyrian hallituksen joukkojen vahvempiin asemiin siksi, että valtauksen jälkeen niitä olisi helposti puolustaa. Ongelmana on ollut vain itse valtaus.

Ajatushautomo Atlantic Council julkaisi freelance-toimittaja Saleem al-Omarin analyysin hyökkäyksen kulusta. Kapinallisliittouma Jaish al-Fatah on kierrättänyt eri kapinallisryhmiä etenemisessään, toisten levätessä ja toisten hyökätessä, mutta taistelut ovat olleet ankaria. Kaupunkiympäristö auttaa puolustajia, ja puolustuksen lukkona ollut Al-Assadin sotilasakatemia on kestänyt rajusta tykistötulesta huolimatta. Islamistiryhmät ovat yrittäneet murtaa puolustusta räjähdevaunuilla, mutta hallituksen joukkojen ei ole tarvinnut vetäytyä pitkälle löytääkseen uusia asemia.

Taistelun vaikeudesta kertoo myös propagandan vähäisyys. Kapinallisten viimeisin julkisoitu ponnistus tapahtui viime torstaina (4.11.), jolloin taistelut levisivät sotilasakatemian eteläpuoliseen 3000:n lähiöön ja sen pohjoispuolella olevan ”Uuden Aleppon” alueelle. Hizbollahin taistelijoiden kerrottiin jopa ampuneen hallituksen puolella taistelevia irakilaisjoukkoja, jotka vetäytyivät hyökkäyksen alla. Hallituksen kannattajien mukaan vetäytyjiä vain pidätettiin. Seuraavana päivänä kapinalliset ilmoittivat keskeyttäneensä hyökkäyksensä 3000:een ja Uuteen Aleppoon, mutta muistuttivat että ”taistelu kestää pitkään”.

Eilen hallituksen joukot aloittivat oman vastahyökkäyksensä, ja ovat tänään saaneet haltuunsa 3000:n eteläpuolella sijaitsevan 1070:n alueen. Se oli viimeinen kapinallisten hallitsema alue elokuun hyökkäyksestä, ja sen menetystä pidetään ankarana iskuna piirityksen murtamiselle. Kapinalliset kertovat yrittävänsä vallata korttelin takaisin.

Kiivaat katutaistelut ovat vaatineet verta tasaiseen tahtiin, ja esimerkiksi Hizbollahin kärsimistä menetyksistä on kerrottu tiuhaan. Mediahuomiota sai esimerkiksi Hizbollahin riveissä taistelleen jalkapalloilijan kuolema. Kapinallisten tappioista ei ole puolueetonta tietoa, mutta uhrilukujen ja etenemisen hitauden väitetään saaneet joitakin ryhmiä vaatimaan operaation keskeyttämistä. Tykistötuli on myös surmannut läntisen Aleppon siviilejä ja saanut heitä pakenemaan taisteluita. Syria Directin mukaan asukkaiden tilanne on vaikea: he pelkäävät kotiensa tuhoa, mutta epäilevät myös läntistä Aleppoa puolustavia puolisotilaallisia joukkoja, joiden huhutaan ryöstelevän hylättyjä asuntoja.

Kapinallisryhmien on myös kerrottu taistelleen keskenään, sillä Nur ed-Din al-Zinkin sanottiin hyökänneen lännen tukemaa FSA-ryhmä Fastaqim Kama Umirtia vastaan. Zinkin taistelijoiden väitetään hyökänneen Fastaqimin varastoja vastaan ja ottaneen väkisin itselleen ryhmän saamia TOW-ohjuksia. Yhteenoton kerrottiin vaatineen yhden Zinkin komentajan hengen. Huhujen mukaan Fastaqim hakeutui toisen islamistisen kapinallisryhmä Ahrar al-Shamin suojiin, mutta ääri-islamistisia ryhmiä seuraavan Charles Listerin mukaan asiasta vasta neuvotellaan. Riita on aiheuttanut pahaa verta kapinallisryhmien sisällä, ja hyökkäyksen motiivia on ihmetelty. Maltillisena pidettyä Fastaqimia on muun muassa pidetty potentiaalisena JaF:ista irtautuvan maallisen liittouman peruskivenä.

Syyrian hallitus on voitonvarma, ja on päästänyt ankarasti valvottuja toimittajia läntiseen Aleppoon. Venäjän puolestaan kerrotaan kiihdyttävän toimintaansa Aleppossa sen ainukaisen lentotukialuksen lähestyessä Syyrian rannikkoa. Viime viikolla Venäjä menetti yhden kopterin Palmyran lähellä, mutta sen miehistö evakuoitiin täpärästi ennen kuin ISISin ampuma ohjus tuhosi laskeutuneen kopterin.

Huomion keskittyessä Aleppoon Syyrian hallitus on edennyt Damaskoksen suurimmalla oppositioalueella itäisessä Ghoutassa, ja kapinallisten hallitsema motti on kutistunut entisestään. Sunnuntaina hallituksen ampuma kranaattituli osui lastentarhaan Harastassa, surmaten ainakin kuusi lasta.

Aleppon pohjoispuolella SDF:n ja FSA:n kisa kohti Al Babia jatkuu, SDF:n jatkaessa hyökkäämättömyyssopimustaan Syyrian hallituksen kanssa. Suurempia otsikoita on saanut SDF:n aloittama hyökkäys kohti Raqqaa, ”operaatio Eufratin raivo”. Hyökkäyksen ongelmana on se, että kurdienemmistöisen SDF:n etenemisen pelätään kuumentavan tunteita. Itse Raqqan valtaukseen värvätäänkin arabitaustaisia taistelijoita, mutta ei ole varmaa saadaanko heitä SDF:n riveihin riittävästi. Syria Direct kertoo myös käänteisestä ongelmasta haastatellessaan kurdien itsehallintoalueen yleistä asevelvollisuutta vältteleviä miehiä. ”Miksi taistelisin puolustaakseni arabien maita?” toinen heistä kysyy.

Turkkilaisen avustusjärjestön mukaan Turkissa on syntynyt 170 000 syyrialaista kriisin alkamisen jälkeen.