Uutispäivitys 29.10. (Kapinallisten toinen hyökkäys Aleppossa)

Taistelu Alepposta jatkuu. Ääri-islamistiset kapinalliset ovat lähettäneet useita räjähdevaunuja läntiseen Aleppoon. Niistä osa on ollut kauko-ohjattavia, mutta useimmat ovat perinteiseen tapaan itsemurhavaunuja. Muun muassa Jabhat Fateh al-Shamin riveihin liittyneet Jund al-Aqsan entiset taistelijat ovat ohjanneet niitä. Viestit joissa ylistetään pahvitehtaan vapauttamiseksi henkensä antanutta nuorta miestä herättävät täällä kaukana lähinnä sääliä.

Tuttuun tapaan islamistiset ryhmät ottavat propagandahyödyn irti offensiivista, kuvaten moottoripyörillään viillettäviä taistelijoitaan. FSA-ryhmät tyytyvät lähinnä rakettitulensa kuvaamiseen. On eri asia, miten paljon propaganda vastaa todellisuutta. Eri tilannekarttoja on runsaasti, mutta niihin ei ole juuri luottamista. Hyökkäystä seuraava Institute for the Study of War tarjoaa tällaista yleiskatsausta:
[IMG]
Taisteluja käydään oikeastaan koko läntisen Aleppon mitalta: kapinallisten uskotaan pyrkivän sitomaan kaikki mahdolliset lojalistijoukot taisteluun ja etsivän läpimurtokohtaa. Kapinalliset ovat tänään ilmeisesti edenneet Assadin sotilasakatemiaa kohti, mutta 3000:n asuintaloprojektin uskotaan olevan yhä lojalistijoukkojen hallussa. Myös pohjoinen Zahraan kortteli, jota kapinalliset itsekin pitävät vaikeana palana, on myöskin hallituksen joukkojen käsissä. Ottamiensa vankien perusteella kapinalliset sanovat läntisen Aleppon puolustajien koostuvan kokonaan irakilaisista shiioista ja Hizbollahin taistelijoista.

Aleppon pohjoispuolella tilanne FSA:n ja SDF:n välillä ei olekaan rauhoittunut. FSA väitti joutuneensa tynnyripommin kohteeksi edettyään Tell Jijanin kylään, minkä Syyrian ilmavoimat kiisti. SDF teki vastahyökkäyksen FSA:ta vastaan, vallaten pikkiriikkisen Tell Madiqin. Sivuhuomiona Wikimapiassa vaikuttaa olevan pieni kommenttitaistelu käynnissä, FSA:n ja SDF:n välisen konfliktialueen kylien saadessa merkintöjä joiden mukaan ne ovat väestöltään joko 100% KURD tai 100% ARAB

Tilannetta kiristää se, että taannoin Turkin presidentti Erdogan vahvisti operaatio Eufratin kilven tavoittelevan Manbijia. Samassa puheessa hän totesi, ettei Turkin operaatio tule ulottumaan Aleppoon. Tästä huolimatta osa Eufratin kilpeen osallistuvista ryhmistä on tänään kertonut tukevansa Aleppon taistelua, jos vain voivat.

FSA ja SDF jatkavat siis kilpajuoksuaan kohti Al Babia kapinallisten hyökätessä Aleppoon. Kurdimielinen CC News väittää tuoreessa karttakuvassaan SDF:n edenneen ISISin alueella Syyrian hallituksen hallitsemaa aluetta myötäillen (kuvalinkki).

Kurdimielisessä Twitterissä on myös väitetty SDF:n osastojen edenneen Aleppon koillispuolella sijaitsevaan, ISISin valtaamaan jalkaväkikouluun. ISISIn on huhuttu vetäneen sieltä taistelijoitaan pois, mutta on liian aikaista sanoa onko väite totta. Kaiken lisäksi suurin somehuomio on tällä hetkellä keskittynyt videoon, joka näyttäisi kuvaavan Turkin armeijan sotilaita teloittamassa kaksi kurdien naistaistelijaa.

Hamassa Syyrian hallituksen joukot ovat ilmeisesti saaneet vallattua Suranin kaupungin takaisin. Aleppon täyttäessä otsikoita Ahrar al-Shamin sanotaan hyökänneen Idlibin maakunnan itäreunaa pitkin kulkevaa hallituksen huoltoreittiä vasten. Hallituksen kannattajien mukaan kyseessä oli vain häirintähyökkäys.

Keskiviikkona joko Syyrian tai Venäjän ilmavoimat pommittivat kolmen oppilaitoksen koulukeskusta Hassin kylässä Idlibissä. Aiheesta uutisoitiin ensin niukasti, mutta pian paikalta otetut kuvat alkoivat levitä. Niiden joukossa oli otos, jossa lapsen irtokäsi yhä pitelee reppuaan. Isku on tuomittu ankarasti, ja YK vaatii sen tutkimista. Venäjä kiistää osallisuutensa.

Syria Deeplyn haastattelema tohtori Annie Sparrow on huolestunut tartuntatautien leviämisestä sisällissodan runtelemassa maassa. Syyriassa esiintyy muun muassa tuberkuloosia, joka on elänyt sitkeästi maan vankiloissa.

Aiheeseen liittyen Syyriaan liittyvää uutisointia keräävä ja kääntävä Syria Observer kertoo talouslehti Iqtissadin uutisoineen mustasta pörssistä ostettujen lääkkeiden käytön yleistyneen.