Uutispäivitys 25.10. (FSA:n ja SDF:n väliset taistelut)

Turkin tukema FSA hyökkäsi SDF:ää vastaan, yrittäen vallata Tell Rifaatin. Syyria uhkasi hyökätä SDF:n asemia pommittaneita turkkilaiskoneita vastaan, minkä jälkeen Turkki ilmeisesti lopetti ilmapommitukset. Maren kaupungissa kuitenkin kuvattiin turkkilaisia tankkeja, jotka tukivat FSA:ta tulittamalla SDF:ää. Taistelut keskittyivät Maren ja Tell Rifaatin väliseen Sheikh Issan kylään, joskin myös Shahban tekojärven alueella otettiin yhteen.

Turkin tuesta huolimatta SDF piti asemansa, eikä hyökkäys Tell Rifaatiin onnistunut. Kurdimielisessä sosiaalisessa mediassa esiteltiin muun muassa FSA:lta kaapatuksi sanottua BMP-vaunua. Hyökkäyksen vaatimista uhreista en ole löytänyt luotettavaa tietoa, mutta kurdien YPG sanoi menettäneensä 17 taistelijaa yhden päivän aikana.

Nyt FSA:n ja SDF:n välisten taisteluiden kerrotaan tauonneen, minkä syyksi epäillään laajalti Yhdysvaltain väliintuloa. Venäjä on myös tuominnut yhteenotot. Kurdien PYD-puolue ehti kuitenkin väittää amerikkalaisten erikoisjoukkojen tukevan FSA:n hyökkäystä. Yhdysvallat on kiistänyt väitteen ja vaatinut jälleen osapuolia keskittymään ISISin vastaiseen taisteluun. Näin näyttää myös tapahtuneen, sillä tänään FSA:n kerrotaan vallanneen useita kyliä ISISiltä.

Osa opposition kannattajista on puolustanut SDF:ää vastaan hyökkäämistä sillä, että se on Aleppon ja Eufratin kilpeen osallistuvien kapinallisryhmien välissä. SDF:n kimppuun käyminen on kuitenkin varsin selvästi Turkin sanelemaa, sillä vaikka se työnnettäisiinkin pois Tell Rifaatista, Aleppoa suojaisivat vielä Syyrian hallituksen joukkojen vartioimat Nubulin ja Zahraan kylät. Hyökkääminen ISISiä vastaan etelään veisi FSA:n suoraan Aleppon teollisuusalueen pintaan. Turkin presidentti Erdogan on kuitenkin toistanut Al Babin olevan operaation maali. Sen valtaamista on verrattu Manbijin kaltaiseen urakkaan, sillä ennen sotaa Al Bab oli 60 000 asukkaan kaupunki, ja ISIS on linnoittanut sitä vahvasti.

Kansainvälistä huomiota saanut lelusalakuljettaja Rami Adhamin toiminta on asetettu kyseenalaiseksi sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat otti yhteyttä hänen entisiin yhteistyökumppaneihinsa. Adham on kyllä käynyt Syyriassa useasti, mutta hänen epäillään lavastaneen oman loukkaantumisensa sympatian herättämiseksi. Aleppossa toiminut avustusjärjestö on myös kertonut saaneensa vain osan niistä lahjoituksista, joita Adham on kerännyt. Poliisi tutkii Adhamin toimia. Syyrian hallituksen kannattajat ovat jakaneet Hesarin englanninkielistä versiota jutusta ja pitäneet sitä osoituksena Syyrian opposition epäluotettavuudesta.

Tartuksen kaupungissa sattui välikohtaus, jossa hallitusta tukevien puolisotilaallisten ”tiikerijoukkojen” komentajaa Suheil al-Hassania lähellä ollut Wassim Jolaq sai surmansa. Jolaq komensi omaa pienempää puolisotilaallista joukkoaan, ja menehtyi ilmeisesti kiistassa kolmannen Syyrian hallitusta kannattavan joukon kanssa. Hänen veljensä haavoittui tulitaistelussa.

Haman pohjoispuolella Syyrian hallituksen joukot ovat edenneet jonkin verran kohti Suranin ja Taibat al-Imamin kaupunkeja, joskin ovat kärsineet tappioita niin tehdessään. Syria Direct kertoo ilmaiskujen tuhonneen Haman alueella klinikan, jonka Qatarin Punainen puolikuu perusti sinne vain kolme kuukautta sitten. Klinikan menettäminen pakottaa alueen asukkaat tekemään vaikean matkan kohti pohjoiseen Idlibin maakuntaan hoitoa saadakseen.

Washington Post kertoo CIA:n esittäneen kapinallisryhmiä aseistavan ohjelmansa laajentamista presidentti Obamalle. Ehdotus olisi sisältänyt muun muassa avolavoille asennettujen ilmatorjuntatykkien lähettämistä, sillä Syyriaan ei edelleenkään haluta lähettää olalta ammuttavia MANPAD-ohjuksia. Obama ei ottanut kantaa ehdotukseen, mikä on tulkittu päätöksen siirtämiseksi seuraavalle presidentille. CIA:n Timber Sycamore -ohjelma on saanut osakseen yhä enemmän epäilyksiä, sillä ohjelman vastustajat pelkäävät yhteenottoa Venäjän kanssa. WP:n mukaan CIA:n johtaja John Brennan ja puolustusministeri Ashton B. Carter kannattavat tuen laajentamista, mutta aiemmin voimakeinoja kannattanut ulkoministeri John Kerry vastustaa sitä. Riskinä kuitenkin on, että CIA:n yhteistyökumppanit tekevät omia ratkaisujaan.

Kapinallisten odotetaan pian aloittavan uuden suurhyökkäyksen Aleppon saarron murtamiseksi. Huhut joukkojen keskittämisistä ovat kiertäneet jo jonkin aikaa, mutta toisin kuin elokuisessa yrityksessä, hyökkäys ei tule olemaan yllätys. Syyrian hallitusta tukevia joukkoja on lähetetty Aleppon rintamalle, ja taistelut kaupungista ovat jatkuneet raivokkaina. Sekä opposition että lojalistien sosiaalisessa mediassa on jaettu monia kaatuneiden Hizbollahin ja Iranin taistelijoiden kuvia. Aleppon eteläpuolella hallituksen joukot ovat raskaan tykistötulen avulla onnistuneet valtaamaan kapinallisten käyttämän ilmatorjuntatukikohdan ja sen pohjoispuolella sijaitsevat kukkulat.

Kapinallisten odotetaan hyökkäävän uudestaan kohti Ramousehia ja myöskin kohti pohjoista Castellon tietä. Suurimmaksi kysymysmerkiksi jääkin se, pääseekö Turkin tukema FSA ajoissa lähelle Aleppoa. Kapinallisilla ei uskota olevan voimavaroja kolmanteen yritykseen, joten Aleppon piirityksen toisessa murtamisyrityksessä on ratkaisun tuntua.