Aleppon aktivistit

Suomensyyrialainen Rami Adham on saanut runsaasti julkisuutta viime kuussa, kun hänen tarinansa ”lelusalakuljettajana” on julkaistu useissa medioissa, muun muassa The Telegraphissa, Al Jazeerassa, BBC:llä ja luonnollisesti Ylellä. Adham on salakuljettanut tarvikkeita Syyriaan Turkin puolelta, mutta on tunnetuin oppositioalueilla ja pakolaisleireillä jakamistaan leluista. Idean hän sai tyttäreltään. Adham toimii osana Suomi-Syyria Yhteisöä ja pitää myös omaa YouTube-kanavaansa, jossa on sekä suomenkielisiä kertomuksia matkoilta että reportaaseja esimerkiksi Alepposta. Uusimmalla retkellään hän ei tosin enää päässyt Aleppoon saarron vuoksi.

Itä-Aleppossa toimii seitsemän koulua, joita pyörittää demokratiajärjestö Kesh Malek (”shakkimatti”). Sitä johtaa aktivisti Marcell Shehwaro, joka on joutunut sekä Syyrian hallituksen että ääri-islamistien kuulustelemaksi. Kritisoituaan hallitusta blogissaan kansannousun alussa hän menetti työnsä. Shehwaron äiti tapettiin hallituksen tarkastuspisteellä Aleppossa vuonna 2012.

Shehwaro vieraili taannoin New Yorkissa osana syyrialaisten aktivistien delegaatiota YK:n päämajassa. Hän kirjoitti matkalta esseen pohdiskeluistaan jouduttuaan automaattisesti tarkempaan syyniin lentokentällä passinsa vuoksi.

”Excuse me, Sir, if I made reference to how problematic your interrogations of Syrians are. You see, some of us have experienced the unimaginable during interrogations, so we aren’t intimidated by something this polite. Others are so afraid of anyone in uniform that they confess to things they don’t even know. So what “truth” is it that you are trying to get out of us?

I also ask your pardon, for I didn’t mean to say “No” with such pride when you asked me to unlock my mobile. You see, this request echoes deeply in our collective conscience as Syrians. This request takes me back to the checkpoints in my country, where saying no to such a request could simply get you killed. I said “No” with pride because I wanted to inhale some of your democracy.

Delegaatio tapasi Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn, ja tapaaminen nauhoitettiin. Nauhalla Kerry kertoi ajaneensa Yhdysvaltain sotavoiman käyttöä Syyriaa vastaan, mutta hävinneensä väittelyn. Kerryn mukaan ongelma on se, ettei Venäjä välitä kansainvälisistä sopimuksista mutta Yhdysvallat välittää. Yhdysvallat voi toimia Syyriassa laillisesti vain
1) osana YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä, jota ei tule
2) jouduttuaan hyökkäyksen kohteeksi
3) Syyrian hallituksen kutsusta

Kerry totesi diplomaattisten yritysten olleen ”hyvin turhauttavia”. Shehwaron kysyttyä montako kuolonuhria Syyriassa tarvitaan ennen kuin mitään tehdään Kerry vastasi, että ongelmana ovat myös vastareaktiot.

”The problem is that, you know, you get, quote, ’enforcers’ in there and then everybody ups the ante, right? Russia puts in more, Iran puts in more; Hezbollah is there more and Nusra is more; and Saudi Arabia and Turkey put their surrogate money in, and you are all destroyed.”

Kerry ehdotti delegaatiolle että Syyriassa pitäisi järjestää vaalit, joihin myös ulkomaille paenneet voisivat osallistua YK:n ja naapurimaiden tuella. Delegaation jäsenet suhtautuivat ehdotukseen epäillen, sillä he eivät uskoneet vapaan äänestämisen onnistuvan hallituksen alueilla tai Venäjän suostuvan epäedulliseen lopputulokseen johtaviin vaaleihin.

Tapaamisen jälkeen delegaation jäsenet kertoivat menettäneensä toivonsa siihen, että Yhdysvallat voisi vaikuttaa Syyrian kriisiin ainakaan presidentti Obaman kaudella.