Uutispäivitys 24.9. (Hallituksen joukkojen hyökkäys Aleppossa)

Aleppoa on pommitettu raivokkaasti jopa Syyrian sodan mittapuulla. Syyrian hallitus ilmoitti aloittavansa hyökkäyksen koko kaupungin valtaamiseksi, ja Venäjän ja Syyrian ilmavoimat ovat tehneet satoja iskuja kaupunkiin. Itäistä Aleppoa on pommitettu sirpalepommein, palopommein ja ilmeisesti myös raskailla bunkkerien tuhoamiseen tarkoitetuilla pommeilla. Kuolonuhrit lasketaan sadoissa, osan uhreista hautautuessa romahtaneiden talojensa sisälle. Sairaalat ovat täynnä, ja ainakin kolmea valkokypärien tukikohtaa on pommitettu pelastustöiden vaikeuttamiseksi. UNICEFin mukaan ilmavoimien pommitus on vaurioittanut itäisen Aleppon vedenpuhdistamon ja estänyt sen korjaamisen. Vastavetona kapinallisten kerrotaan katkaisseen juoksevan veden jakelun läntiseen Aleppoon.

Syyrian hallituksen ilmoitusta täydestä hyökkäyksestä on pidetty yllättävänä, sillä jopa joidenkin Hizbollahin johtajien on kerrottu kavahtaneen ajatusta suurkaupungin katutaisteluista. Toistaiseksi hallituksen joukot ovat menestyneet koillisessa Handaratin palestiinalaisleirissä, jonka kerrottiin tänään tulleen vallatuksi. Tuoreeltaan oppositio on väittänyt kapinallisten tehneen vastahyökkäyksen ja jopa vallanneen alueen takaisin, mutta se on epävarmaa. Kapinalliset odottavat saavansa lisää aseistusta tulitauon kaaduttua, mutta eivät kaipaamiaan ilmatorjunta-aseita.

Reuters kertoo Syyrian sodan kannatuksen kasvaneen Iranissa, eikä aihetta enää yritetä peitellä tai kierrellä. Muun muassa taannoisissa olympialaisissa menestynyt iranilaispainija omisti mitalinsa Syyriassa taisteleville ”pyhäkköjen puolustajille”, joiksi Iranin media kutsuu Syyriassa taistelevia joukkoja.

Aleppon pohjoispuolella Turkin tukeman FSA:n eteneminen on ollut hidasta ISISin tehtyä useita kyliä vallanneen vastahyökkäyksen. Päävastuu taisteluista on FSA-joukoilla, ja alkusysäyksen jälkeen Turkki näyttää siirtyneen neuvoa-antavaan rooliin. Presidentti Erdogan vaati jälleen perjantaina turvavyöhykettä pohjoiseen Syyriaan, mutta vaikuttaa siltä että Turkki ei halua hoitaa vyöhykkeen vartiointia vain oman armeijansa voimin. Samassa puheessa Erdogan syytti Yhdysvaltoja aselastin lähettämisestä YPG:lle. Yhdysvalloissa on spekuloitu Valkoisen talon haluavan käynnistää menestyksekkään offensiivin kohti Raqqaa ennen seuraavaa presidenttiä.

Jabhat Fateh al-Sham on tuominnut julkilausumassaan Turkin tukeman operaation, kun taas joukko syyrialaisia uskonoppineita on julkaissut oman toteamuksensa joka pitää sitä oikeutettuna. JFS:n vastustus ei ole yllättävää, mutta mielenkiintoisena käänteenä kapinallisryhmä Nour al-Din al-Zenki ilmoitti tänään liittyvänsä JFS:ään. Se on mukana Eufratin kilvessä, joten jää nähtäväksi vetäytyykö se nyt siitä.

Haman pohjoispuolella kapinalliset ovat pitäneet asemansa. Hallituksen joukot tekivät etukäteen juhlitun vastahyökkäyksen tiikerijoukkojen voimin, mutta se ilmeisesti epäonnistui raskaasti. Tänään kapinalliset valtasivat Ma’an kylän, minkä sanotaan vahvistavan heidän itäistä sivustaansa. Erään lähteen mukaan JFS olisi aikeissa osallistua Haman hyökkäykseen Aleppon takaiskujen jälkeen.

Homsin kaupungin viimeisen kapinallisalueen, Waerin, evakuointi on jatkunut. Kapinallisten ja hallituksen välillä on ollut kiistaa siitä, että kapinalliset olisivat halunneet YK:n valvomaan evakuointia. Kapinalliset suostuivat lopulta lähtemään ilman YK:n valvontaa. Viimeaikaisissa evakuoinneissa ei toistaiseksi ole merkkejä siitä, että hallituksen joukot olisivat ahdistelleet kuljetuksia. Todennäköisesti alueiden haltuunottoa pidetään tärkeämpänä kuin kapinallisten vangitsemista.

Kolikon toisella puolella Los Angeles Times on kirjoittanut Idlibin maakunnassa sijaitsevista shiiaenemmistöisistä Fuahin ja Kefrayan kylistä, joita islamistikapinalliset piirittävät. Sopimuksen mukaan kylien kohtalo riippuu kapinallisten hallussa olevien, niin ikään piiritettyjen Madayan ja Zabadanin tilanteesta. Kapinallismottien antautuessa osa kapinallisista on vaatinut Fuahin ja Kefrayan kukistamista. Tänään kyliin on pudotettu lentokoneista tarvikkeita.

Myös eteläisen rintaman kapinalliset odottavat hallituksen joukkojen uutta hyökkäystä, kertoo Syria Direct. Torstaina etelässä tehtiin tuhoisa itsemurhaisku Inkhilin kylässä, jonne kapinallisten itsehallinnon ja sotilasneuvoston edustajia oli kokoontunut keskustelemaan etelää vaivanneista sieppauksista ja attentaateista. ISIStä tai sen aliosastoa epäillään iskun tekijöiksi. Eteläisen rintaman pysähtyneisyys on johtanut yleiseen levottomuuteen, jonka vastaisista toimista neuvottelijoiden oli tarkoitus puhua.

Moscow Times kertoi Venäjän taannoisten vaalien äänestystietojen kertoneen Venäjän miesvoimasta Syyriassa. Venäjän Damaskoksen suurlähetystössä annettiin 193 ääntä, kun taas Hmeyminin lentotukikohdassa annettiin 4 378 ääntä.

Washington Post kertoi Valkoisen talon jarruttaneen Syyrian vastaisten lisäpakotteiden etenemistä kongressissa siinä toivossa, että se auttaisi tulitaukoa.

Syyrian ilmavoimien MiG syöksyi taannoin maahan Qalamounissa, ilmeisesti koneen teknisen vian vuoksi. Lentäjä pelastautui laskuvarjolla, mutta joutui kapinallisten käsiin. Poikkeuksellisesti kapinalliset auttoivat lentäjän palaamaan omiensa luo, mikä on herättänyt suurta hämmästystä sekä opposition että hallituksen kannattajien keskuudessa.