Uutispäivitys 20.9. (tulitauon loppu)

Syyrian armeija julisti tulitauon päättyneeksi sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä, syyttäen kapinallisia sen rikkomisesta. Taistelut olivatkin jo kiihtyneet muun muassa Haman pohjoispuolella, sillä tulitauon kannatus oli hyvin matalalla. Aleppossa ei ole vaadittu apukuljetuksia, vaan kaupungin saarron lopettamista. Oppositio piti tulitaukoa yksinkertaisesti hämäyksenä, jonka turvin Syyrian hallitus vahvisti asemiaan ja valmisteli taistelujen jatkumista. Venäjä puolestaan syytti kapinallisia juuri samasta. Aleppossa, jossa ilmavoimat eivät hetkeen olleet pommittaneet, alkoivat heti äärimmäisen ankarat pommitukset tulitauon päätyttyä. Joidenkin väitteiden mukaan osa pommeista olisi jopa osunut vahingossa Hizbollahin ja shiiajoukkojen asemiin.

Tulitauon aikana Turkin tukema FSA ja ISIS jatkoivat taisteluaan pohjoisessa Syyriassa. Huomiota herätti etenkin episodi, jossa kapinallisryhmä hääti Yhdysvaltain erikoisjoukkoja ja heidän kanssaan kulkeneita ryhmiä pois Al Raista. Videokuva tapahtumasta on herättänyt runsaasti keskustelua.

Erikoisjoukkoja uhkaillut kapinallisryhmä oli varsin pieni ja minulle aiemmin tuntematon Ahrar a-Shariqyah, joka on ilmeisesti perustettu tammikuussa 2016. Opposition mukaan sitä on syytetty “roistomaisesta” käytöksestä. Ryhmä julkaisi tiedotteen, jonka mukaan se ei tiennyt Yhdysvaltain erikoisjoukkojen läsnäolosta Al Raissa. Se käski heitä poistumaan, koska ryhmä syyttää Yhdysvaltoja Syyrian kurdien PYD-puolueen tukemisesta Syyrian hajoittamiseksi. Ynseään vastaanottoon saattoi vaikuttaa myös tulitaukoon liittyvät epäilykset, sillä Yhdysvaltojen ja Venäjän mahdollinen yhteistyö Jabhat Fateh al-Shamia vastaan on aiheuttanut laajaa vastustusta oppositiossa.

Yhdysvaltain erikoisjoukot kuitenkin palasivat pian Al Raihin muiden FSA-ryhmien mukana, ja Ahrar a-Shariqah vetäytyi. Se ilmoitti keskeyttävänsä osallistumisensa operaatio Eufratin kilpeen, mutta Syria Directin mukaan päätöksen vaikutus on pieni ryhmän koon vuoksi. Muutama päivä tapauksen jälkeen Ahrarin taustaa on kaiveltu, ja on esitetty epäilyksiä että se olisi todellisuudessa yhteydessä JFS:ää. Nusran jäsen Abu Maria al-Qahtanin väitetään olevan ryhmän perustaja. Jos tämä pitää paikkansa, se selittäisi nopeasti ryhmän vihamielisyyden. Enemmistö Eufratin kilpeen osallistuvista FSA-ryhmistä on toivottanut Turkin pyynnöstä saapuneet Yhdysvaltain erikoisjoukot tervetulleiksi.

Toinen operaatioon osallistunut ryhmä Suqour al-Jabal vetäytyi myöskin, mutta ilmoitti syyksi huolen Idlibin maakunnan tilanteesta. Tänään Suqour al-Jabalin, Pohjoisen divisioonan ja kuuluisan 13. Divisioonan on kerrottu liittyneen yhteen “Vapaan Idlibin armeijaksi”. Syyrian islamistiryhmiä seuraavat tutkijat suhtautuvat uutiseen mielenkiinnolla, sillä etenkin JFS saattaa pitää liittoumaa haasteena.

Turkin operaation todennäköisin maali on Al Babin kaupunki, mutta eteneminen on ollut hidasta ja ISISin vastarinta organisoituneempaa. ISIS otti vangiksi yhden operaatioon osallistuvan FSA-ryhmän, Hamzan divisioonan, komentajan vangiksi. Pakotettuaan miehen esiintymään propagandavideossa ISIS teloitti tämän raa’asti. ISIS on tehnyt vastahyökkäyksiä myös SDF:ää vastaan, mutta heikommalla menestyksellä. Turkki kertoi maanantaina menettäneensä kaksi sotilasta.

Toinen merkittävä uutinen tulitauon ajalta oli ISISin vastaisen koalition isku Syyrian hallituksen asemiin, joka aiheutti hysteriaa hallituksen kannattajien keskuudessa Israelin pommitettua samana päivänä Golania. Iskussa kuoli ainakin 62 hallituksen joukkojen taistelijaa, lojalistien mukaan mahdollisesti yli sata. Hyökkäyksestä syytettiin aluksi yksin Yhdysvaltoja, mutta myöhempinä päivinä kävi ilmi että iskuun osallistui Yhdysvaltojen koneiden lisäksi Australian ja Tanskan hävittäjiä sekä brittien Reaper-lennokki.

Isku ei ilahduttanut ketään, sillä Syyrian hallitus syytti välittömästi Yhdysvaltoja ISISin tukemisesta. Opposition parista puolestaan huomautettiin, että joko Yhdysvallat myöntää iskeneensä SAA:ta vastaan ISISin puolesta tai sitten sanoo auttavansa SAA:ta. Kun Yhdysvallat pahoitteli iskua ja ilmoitti harkitsevansa korvauksia omaisille, opposition kannattajat kyselivät missä ovat Aleppon tai Manbijin pommituksissa kuolleiden korvaukset. Iva ja kyynisyys olivat varsin selkeää jatkoa sille epäluottamukselle, jolla oppositio on suhtautunut tulitaukoon. Jopa ISISin vastainen taistelu herättää kiihkeimmissä syytöksiä Yhdysvaltojen ja Syyrian hallituksen yhteistyöstä.

Venäjä kutsui tapauksen johdosta YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen koolle. Turvallisuusneuvoston jäsenet eivät juuri voi toisilleen mitään, ja kokousta pidettiin Venäjän tilaisuutena hyötyä tapauksesta. Yhdysvaltain edustaja Samantha Powers oli ilmeisesti samaa mieltä, sillä hän ja Venäjän edustaja Vitali Tsurkin kävivät kiivasta sananvaihtoa kokouksessa. Tsurkin poistui lopulta etuajassa kokouksesta, jonka oli itse kutsunut kokoon.

Iskun syitä tutkitaan kiivaasti. Koalitio julkaisee tekemistään iskuista raportteja, joiden perusteella se on iskenyt Deir ez-Zorissa aiemminkin (käteviä ovat myös airwars.orgin raportit). Enemmistö näistä iskuista on kuitenkin kohdistunut ISISin käyttämään öljyinfrastruktuuriin, joten isku ISISiä vastaan lähellä Deir ez-Zorin kaupunkia saattaa kertoa tiiviimmästä yhteistyöstä. Daily Beastin mukaan Pentagonin edustajat ovat sanoneet, ettei isku osunut harhaan suunnitelluista koordinaateista. Beastin kirjoittaja spekuloi, että iskun uhrit olisivat olleet pakkovärvättyjä, mutta minkäänlaista varmuutta asiasta ei ole. Hallituksen kannattajien sosiaaliseen mediaan lisäämien kuvien perusteella iskussa menehtyi sekä armeijan sotilaita että puolisotilaallisten joukkojen jäseniä.

ISIS onnistui hyödyntämään iskua ja etenemään Jabal Thardan kukkulalle, päästen näköetäisyydelle Deir ez-Zorin lentokentästä. ISISin asemien ja kentän välillä on ilmeisesti silti ainakin viisi kilometriä, mutta hallituksen kannattajat pelkäävät kaupungin huollon vaikeutuvan. ISIS väitti myös ampuneensa alas Syyrian hävittäjän, minkä lojalistit näyttävät vahvistaneen.

Apukuljetusten osalta tulitauko oli fiasko. Aleppoon ei päässyt apua kuin vasta eilen, ja muualla Syyriassa hallituksen joukkojen on sanottu tarkastaneen ja tahallaan pilanneen kuljetusten elintarvikkeita. Eniten väitteitä tästä on piiritetyn Moadamiyehissa, joskin kaikki aiheesta kertovat käyttävät samaa kuvaa todisteena. Viime yönä Aleppoon päässyttä apukuljetusta pommitettiin. On epäselvää, ehtikö se kuljettaa lastinsa perille. Isku surmasi ainakin 12, ehkä jopa 20 avustustyöntekijää, mukaan lukien Syyrian Punaisen puolikuun paikallisjohtajan.

Venäjä ja Syyria ovat kilvan kiistäneet osuutensa iskuun, mutta tarina ei ole vielä kasassa: esimerkiksi Russia Today puhui uutisessaan “ilmaiskun” tekijöistä, vaikka viralliseksi tarinaksi tarjotaan väitettä jonka mukaan kapinalliset polttivat rekat. Valkokypärät pitävät väitettä naurettavana, raportoiden heti paikan päältä ilmaiskusta.  Aihetta seuranneet toimittajat ovat myös huomauttaneet, että apukuljetus näkyi Russia Todayn lennokkikuvassa ja oli kulkenut hallituksen kontrolloimien alueiden läpi. YK:n mukaan hyökkäys jatkui, vaikka se otti yhteyttä konfliktin osapuoliin.

Tänään YK on keskeyttänyt kaikki apukuljetukset Syyriassa, samalla kun Yhdysvaltain ulkoministeri Kerry on kieltänyt todellisuuden ja korvannut sen omallaan väittämällä ettei tulitauko ole ohi. Apukuljetuksen keskeyttämisistä kärsii eniten Syyrian siviiliväestö. Jos isku apukuljetusta vastaan oli tahallinen, se on varsin selkeä ilmoitus siitä että Syyrian hallitus aikoo jatkaa nälkiinnyttämisstrategiaansa. Eri avustusjärjestöjen edustajat ovat tuominneet iskut, ja YK:n pääsihteeri Ban-ki Moon syytti jäähyväispuheessaan avoimesti Syyrian hallitusta iskuista siviilejä vastaan.

Muissa uutisissa Yhdysvallat on todennut Haman pohjoispuolella taistelevan Jund al-Aqsan terroristijärjestöksi.

Valkokypäristä kertova dokumentti on ilmestynyt, ja löytyy myös Suomen Netflixistä.

Tilanne vaikeutuu myös Syyrian hallituksen kontrolloimilla alueilla. Syria Direct kertoo valtion omistaman yhtiön työntekijästä, joka on joutunut ottamaan lainaa ja toisen työn maksaakseen lastensa koulunkäyntikulut. Koulutus on Syyriassa ilmaista, mutta vanhempien on hankittava lasten koulutarvikkeet ja puvut, joiden hinnat ovat nousseet kaiken muun mukana. Koululaisille on muunmuassa ostettava pakollinen kirja, joka kertoo baath-puolueen periaatteista ja sen saavutuksista Syyriassa.