Uutispäivitys 13.9. (uuden tulitauon alku)

Tulitauko on alkanut, ja pitää vaihtelevasti. AFP:n kirjeenvaihtajat eivät ole havainneet pommitusta tai tulitusta Aleppossa, mutta muualla Syyriassa on odotetusti esitetty väitteitä tulitauon rikkomisesta. Kapinalliset ja hallitus syyttävät toisiaan.

Tulitauon suurimpana ongelmana pidetään Venäjän ja Yhdysvaltojen mahdollista sopimusta iskeä yhdessä Jabhat Fateh al-Shamia vastaan. Tulitauon jatkuessa kapinallisryhmien tulisi erottautua JFS:stä välttääkseen iskut, mutta harvat ovat valmiita tekemään niin. Ryhmät pelkäävät että erottelun tarkoituksena on ajaa kapinalliset sotimaan keskenään ja vakiinnuttaa hallituksen joukkojen asemaa. Ne pitävät myös tekopyhänä sitä, että JFS:ää pidetään terroristeina kun taas Hizbollah saa sotia vapaasti.

Tulitauon alku osui id al-Adhan, (jonka olen aiemmin kirjoittanut englanninkielisessä muodossaan eid), Mekkan pyhiinvaelluksen käännepisteen juhlan yhteyteen. Kyseessä on myös muistojuhla sille, että Abraham osoitti uskollisuutta lupaamalla uhrata poikansa. Tulitauon alla presidentti Bashar al-Assad vieraili antautuneessa Darayyassa osallistumassa juhlan rukouksiin paikallisessa moskeijassa. Tilaisuuden yhteydessä hän antoi haastattelun, jossa hän jälleen vannoi koko Syyrian takaisinvaltausta ja piti Darayyan antautumista voittona länttä vastaan.

Tulitauon alla käytiin vielä kiivaita taisteluita. Haman pohjoispuolella kapinalliset pitivät valtaamansa alueet ja ottivat haltuunsa Kaukabin/Kawkabin pienen kylän. Damaskoksen koillispuolella Qalamoun-vuorilla ISIS on hyökännyt sekä Syyrian hallituksen että kapinallisten joukkoja vastaan noin viikon ajan ja on edennyt jonkin verran. Pääkaupungin luoteispuolella oppositio väittää hallituksen joukkojen (käytännössä Hizbollahin) pommittaneen pitkään kärsineitä ja piiritettyjä Madayan ja Zabadanin kaupunkeja. Latakiassa Kabanan kaupungin tilanne on epäselvä. Tulitauon alla pommitettiin vielä ankarasti siviilejä, kuten australialainen kirjeenvaihtaja Sophie McNeill kertoi.

Juuri tulitauon alla FSA:n eteläinen rintama käynnisti hyökkäyksen Quneitrassa lähellä Israelin miehittämää Golania. Heidän tavoitteenaan on ilmeisesti avata reitti pienehköön kapinallismottiin Libanonin rajalla. Esteenä on druusienemmistöinen Haderin kylä, jota Syyrian hallitus ja puolisotilaalliset joukot ovat puolustaneet pitkään.

Hyökkäyksen menestys on ollut vaatimatonta, ja on vaikea saada selville ketkä siihen osallistuvat. Taisteluiden aikana ammuksia on kuitenkin osunut Golanin puolelle. Kuten aiemmin on todettu, Israelin politiikkana on ollut pitää Syyrian hallitusta vastuussa kaikesta rajan väärälle puolelle osuvasta tulituksesta. Israel on taistelujen aikana tehnyt ilmeisesti kuusi ilmaiskua Syyrian hallituksen asemia vastaan.

Viime yönä Syyrian ilmatorjunta ampui kohti Israelin hävittäjiä, ja sen valtiontelevisio sanoi Israelin menettäneen yhden koneen ja lennokin. Israel myöntää että ilmatorjuntaohjuksia ammuttiin, mutta kiistää niiden osuneen. Toistaiseksi ei ole tullut esille mitään kiistatonta todistetta alasampumisista. Joitakin kuvia on kierrellyt, mutta ne on nopeasti todistettu huijauksiksi. Hallitusta kannattava Al Masdar News väittää Syyrian lähettäneen lisäjoukkoja Golanin alueelle.

Tulitauon alla on odotettu erilaisia apukuljetuksia etenkin Aleppoon. Venäjän maavoimat ovat miehittäneet Castellon tien turvatakseen kuljetuksia. Russia Today julkaisi videon, jossa kaksi kameralle esiintyvää sotilasta suojautuu laukauksilta tien läheisyydessä. Syyrian opposition kannattajat ovat pitäneet videota propagandatemppuna.

The Guardian on jatkanut ankaraa kritiikkiänsä YK:n toimittamaa apua kohtaan, kertoen Syyrian hallituksen säännöllisesti tarkistavan ja poistavan tarvikkeita apukuljetuksista. Damaskos onkin jälleen vaatinut kaikkien apukuljetusten kulkevan vain sen ja YK:n yhteistyönä. Toistaiseksi yksikään saattue ei ole päässyt perille, vaan kaikki odottavat lupaa lähteä matkaan, Middle East Eye kertoo YK:n Syyria-lähettilään de Misturan todenneen.

New York Times seuraa tulitaukoa haastattelemalla ihmisiä eri puolilta Syyriaa.