Uutispäivitys 9.9. (Isku Jabhat Fateh al-Shamin johtajia vastaan)

Turkin tukema FSA ja SDF ovat jatkaneet kilvan etenemistään pohjoisessa Syyriassa, syyttäen toisiaan lapsisotilaiden käytöstä. ISISin vastarinta näyttää kuitenkin tiivistyvän: se väittää tuhonneensa lisää turkkilaisia tankkeja ja väijyttäneensä FSA-taistelijoita, eikä SDF:n läntinen hyökkäys näytä oikein etenevän. Tarkat tiedot ovat kuitenkin aina harvinaisia. FSA ei toistaiseksi näytä ylittäneen Sajur-jokea kohti Manbijia, joskin YPG väittää Turkin tulittaneen läntistä Afrinin kantonia ja kasaavan joukkoja sen rajalle.

Hamassa tilanne näyttää toistaiseksi tasoittuneen: kapinallisten eteneminen on pysähtynyt, mutta hallituksen joukot eivät myöskään ole aloittaneet vastahyökkäystä. Hallituksen kannattajat eivät kuitenkaan enää pelkää katastrofaalista läpimurtoa, vaan katsovat tilanteen olevan hallinnassa. Latakiassa hallituksen joukkojen kerrotaan tänään edenneen merkittävästi kohti Turkin rajaa, mutta tiedot ovat niin tuoreita ettei niitä voi vahvistaa. Kovin epäuskottava väite ei ole, sillä Syyrian hallitus on panostanut paljon Latakian haltuunottoon.

Aleppossa hallituksen joukot ovat vahvistaneet otettaan Ramousehista ja laajentaneet piiritysrengasta. Noin tuhannen irakilaisen shiiataistelijan kerrottiin saapuneen vahvistuksiksi. Kapinalliset ovat hallituksen edetessä vaihtaneet taktiikkaansa jälleen enemmän sissisodan suuntaan: TOW-ohjukset ovat lentäneet, ja kapinalliset kertovat surmanneensa suuren joukon miehiä miinoittamalla suuren rakennuksen ennen vetäytymistään sieltä.

Eniten puhetta on tänään herättänyt ilmaisku, joka surmasi viisi merkittävää Jabhat Fateh al-Shamin jäsentä lähellä Aleppoa. Wall Street Journal käyttää korkea-arvoisimmasta kuolleesta tämän peitenimeä Abu Omar Saraqib, mutta Reutersin tarkemman uutisen mukaan tämän oikea nimi oli Abu Hajer al-Homsi. Hän oli tiettävästi yksi niistä miehistä, jotka soluttautuivat al-Golanin kanssa Syyriaan perustamaan Jabhat al-Nusraa. Toinen nimetty komentaja on Abu Muslim al-Shami, jonka kerrotaan haavoittuneen. al-Shami oli Aleppon saarron murtamiseen tähtäävän hyökkäyksen pääsuunnittelija. Hän esiintyy JFS:n tykistötukikohdan valtauksesta kertovassa seitsemäntoistaminuuttisessa tuoreessa propagandavideossa, jonka julkaisuajankohta on varsin huono.

Uutiset ja huhut Yhdysvaltojen ja Venäjän mahdollisesta yhteistyötä JFS:ää vastaan ovat vaikuttaneet merkittävästi uutisen vastaanottoon. Vaikka Pentagonin edustaja on kiistänyt Yhdysvaltojen osuuden iskuun, narratiivi Yhdysvaltojen syyllisyydestä on laukannut kiivaasti. Opposition kannattajat syyttävät Yhdysvaltoja Aleppon saarron auttamisesta. JFS todennäköisesti ottaa väitteistä kaiken irti propagandassaan. Väite siitä, että JFS:n edustajat olivat kokoontuneet suunnittelemaan uutta saarron murtoa, on todennäköisesti juuri JFS:ltä itseltään lähtöisin.

Yli 70 avustusjärjestöä on päättänyt lopettaa yhteistyön YK:n kanssa Syyriassa viime viikolla uutisoidun rahankäytön vuoksi, kertoo The Guardian.

Eläköitynyt venäläisupseeri Mihail Hodarenok on julkaissut gazeta.ru -nettisivulla kirjoituksen, jossa hän kritisoi ankarasti Syyrian varsinaista armeijaa. Venäjäni on ruosteessa, mutta Conflict Intelligence Team on julkaissut omilla sivuillaan käännöksen Hodarenokin tekstistä.

Hodarenokin kritiikin mukaan päävastuu sodassa on iranilaisilla ja heidän tukemillaan puolisotilaallisilla joukoilla, Hizbollahilla sekä palkkasotureilla. Syyrian armeijan sotilaat kykenevät vain vartioimaan tarkastuspisteitä ja kiristämään niiltä kulkevilta lahjuksia. Miesvoimaa ei ole tarpeeksi, eikä vuodesta 2011 asti palvelleita sotilaita ole voitu kotiuttaa. Syyrian armeijan upseerit tiedostavat Hodarenokin mukaan miestensä huonon moraalin ja suorituskyvyn eivätkä suunnittele merkittäviä operaatioita, luottaen ulkovaltojen apuun. Ilmavoimia Hodarenok luonnehtii kulutetuiksi, pitäen tynnyripommeihin turvautumista huonona merkkinä. Uusia lentäjiä ei hänen mukaansa kouluteta.

Hodarenok katsoo kapinallisten olevan aloitteellisempia ja liikkuvampia. Koska Syyrian hallitus pystyy valvomaan vain osaa rajoistaan, kapinalliset voivat siirtyä esimerkiksi Turkkiin lepäämään ja suunnittelemaan uusia hyökkäyksiä. Paikallaan pysytteleville Syyrian armeijan sotilaille sota on loputtomalta näyttävä koitos, eivätkä he halua vaarantaa henkeään hallituksen puolesta.

Kurinpalautuksen mahdollisuuteen Hodarenok ei usko, vaan sanoo että Syyrian armeija pitäisi luoda kokonaan uudestaan. Hän ehdottaa Venäjän sotaretken lopettamista ennen vuoden 2016 loppua, koska pitää sodan voittamista SAA:n kaltaisen liittolaisen kanssa mahdottomana. Puolisotilaallisiin joukkoihin Hodarenok ei luota, ja Iranin ja Hizbollahin hän katsoo ajavan omia etujaan. Järjestyksen palauttaminen vaatisi hänen mukaansa ankaria taloudellisia, diplomaattisia, poliittisia ja myöskin propagandapainotteisia ponnisteluja.

Netflix julkaisee tässä kuussa dokumentin Syyrian valkokypäristä, jonka traileri on julkaistu. Sota jatkuu kommenteissa, sillä salaliittoteoreetikoiden mukaan kyseinen avustusjärjestö on todellisuudessa Al Qaidan/juutalaispankkiirien/oma ehdotus tähän masinoima propagandaoperaatio.

Yhdysvalloissa nousi taannoin kohu libertaaripuolueen presidenttiehdokkaan Gary Johnsonin kysymyksestä ”mikä on Aleppo?”. Muun muassa New York Times kritisoi ehdokasta. Kritiikin tehoa vei se, että NY Times kirjoitti ensin Aleppon olevan ”Islamilaisen valtion tukikohta” ja korjasi sen sitten olevan Syyrian pääkaupunki, ennen kuin kolmannella yrityksellä osui oikeaan.