Uutispäivitys 31.8. (Kapinallisten hyökkäys Hamassa)

Turkin tukema FSA on edennyt etelään Sajur-joelle, Eufratin sivuhaaralle. Kahakoidessaan sitä vastaan SDF on osunut myös turkkilaisiin joukkoihin: Turkki on menettänyt ainakin yhden panssarivaunun ja yhden sotilaan ATGM-ohjukseen. Muista menetyksistä huhutaan.

Se, mitä seuraavaksi tapahtuu, on yhä auki. Wall Street Journalin mukaan Turkin aloittama operaatio yllätti Yhdysvallat. WSJ:n tietojen mukaan Turkin suunnittelemasta puskurivyöhykkeestä oli puhuttu jo kesällä 2015. Myös tuolloin suunnitelmana oli käyttää FSA-kapinallisia, mutta ryhmien valinta aiheutti eripuraa. Turkki halusi ottaa islamistisen Ahrar al-Shamin mukaan operaatioon, mihin Yhdysvallat ei suostunut. Ahrar al-Sham on tehnyt yhteistyötä Yhdysvaltojen pommittaman Jabhat al-Nusran (nykyisen Jabhat Fatah al-Shamin) kanssa. Epäilyt siitä, saisiko Turkki puolelleen tarpeeksi FSA:ta, hidastivat suunnitelmaa. Venäjän intervention alettua se laitettiin kokonaan jäihin.

SDF:n edettyä länteen Manbijista Turkki halusi käynnistää suunnitellun operaation uudestaan nopealla aikataululla. Turkki pyysi Yhdysvaltain erikoisjoukkoja osallistumaan Jarablusin valtaukseen. Valkoinen talolla oli kuitenkin lisäkysymyksiä erikoisjoukkojen turvallisuuteen liittyen. Pentagon yritti viivytellä Turkkia, jotta se ehtisi antaa lisätietoja. Tarkoituksena oli pitää korkea-arvoisten henkilöiden kokous, jossa erikoisjoukkojen osallistumisesta keskusteltaisiin. Turkki kuitenkin aloitti operaationsa kokousta edeltävänä yönä kertomatta siitä Yhdysvalloille.

Turkin tukemien joukkojen ja SDF:n yhteenotot ovat aiheuttaneet päänsärkyä Yhdysvalloille. Maanantaina Pentagon tuomitsi yhteenotot ja ilmoitti, että se tukisi vain länteen suuntautuvaa FSA:n etenemistä. Kahakoinnin jälkeen vaikutti siltä, että SDF:n ja Turkin tukeman FSA:n välille olisi syntynyt tulitauko. Moni kommentoija ajatteli Sajur-jokea luonnollisena rajana Turkin puskurivyöhykkeelle. Turkki kuitenkin kiistää tulitauon, ja sanoo jatkavansa operaatiota kunnes ”kaikki uhat Turkin turvallisuudelle” on kukistettu. Turkki on tiettävästi tehnyt iskuja joen eteläpuolelle, ja torunut Yhdysvaltoja sen maalien kritisoimisesta.

Tänään keskiviikkona tilanne on kuitenkin Reutersin mukaan ollut rauhallisempi. Turkin presidentinkanslian puhemiehen Ibrahim Kalinin mukaan Turkki haluaa 90 kilometrin levyisen vyöhykkeen. Tämä on pakko tulkita leveydeksi eikä pituudeksi, sillä Azazin ja Jarablusin kaupunkien välillä on 90 kilometriä. Pituussunnassa 90 kilometriä ulottuisi reippaasti Alepposta etelään.

Läntisen Efrinin kantonin SDF on puolestaan aloittanut hyökkäyksen kohti itää, kertoo ARA News. Kurdimielisessä sosiaalisessa mediassa tätä pidetään varsin avoimesti yrityksenä yhdistää kantonit, vain eri suunnasta.

ISISin korkeaan johtoon kuuluva Abu Muhammad al-Adnani on kuollut ilmaiskussa. Iskun tekijöistä on kiistaa, sillä sekä Venäjä että Yhdysvallat sanovat tehneensä iskun.  Yhdysvaltojen mukaan al-Adnani surmattiin Al Babin kaupungissa, jonne huhujen mukaan on kerääntynyt Jarablusista vetäytyneitä ISISin joukkoja. Venäjä puolestaan väittää surmanneensa tämän ISISin ja SDF:n etulinjojen luona, minkä Yhdysvallat kiistää. al-Adnani oli mukana Al-Qaidan toiminnassa tiettävästi jo vuodesta 2000, ja hänen väitetään olleen osa pientä ryhmää jonka Irakin Al Qaida lähetti Syyriaan perustamaan Jabhat al-Nusraa. Nusran ja ISISin erottua al-Adnanin on sanottu olleen ISISin ”salaisen poliisin” johtaja ja useiden terrori-iskujen taustalla.

Aleppossa taistelut Ramousehin tukikohdasta jatkuvat, ja hallituksen joukot ovat kärsineet päivittäin tappioita. Laajemmalla rintamalla hallituksen joukot ovat kuitenkin edenneet etelässä, joskin ilmeisesti myös siellä kalliisti. Kapinallisten avaama huoltoreitti Aleppoon ja tykistötukikohtaan on vaarassa. JFS on kuitenkin lypsänyt taistelun propaganda-arvoa: sen kuvaamat lennokkivideot epäonnistuneista hyökkäyksistä tykistötukikohtaan ovat keränneet satoja tuhansia katsojia.

Viikon alussa kapinalliset aloittivat kuitenkin uuden yllätyshyökkäyksen Haman maakunnassa. Kirjoitushetkeen mennessä kapinalliset ovat vallanneet kaksi pikkukaupunkia, Helfayan ja Taibat al-Imamin, ja taistelevat kolmannen, Suranin, hallinnasta. Viimeisimpien väitteiden mukaan myös Suran on vallattu. Näin kapinalliset ovat edenneet noin viiden kilometrin päähän Haman kaupungista.

Hyökkäykseen osallistuvista ryhmistä on niukasti tietoja. Kaksi eniten mainittua ryhmää ovat FSA:n Jaish al-Izza (”Kunnian armeija”) ja ääri-islamistinen Jund al-Aqsa, jonka itsemurhahyökkäykset ovat tuhonneet hallituksen joukkojen tarkastuspisteitä.

Hallituksen joukot ovat yhä puolustuskannalla. Menetyksiltä eivät ole säästyneet edes sotaa sosiaalisessa mediassa seuraavat. Yksi innokkaimpia Syyrian hallituksen Twitter-kannattajia on nimimerkki IvanSidorenko, jolla on ilmeisesti useita tekstiviestituttuja hallituksen joukoissa. Taannoin kaksi sotilasta kirjoitti hänen nimimerkkinsä avolavan kylkeen ja lähetti kuvan terveisinä. Nyt IvanSidorenko on saanut kuulla kapinallisten ottaneen hänen nimikkoautonsa sotasaaliiksi Hamassa, mitä hän surrut vaatimalla terroristien ydinpommittamista. Sota on helvettiä, ja välillä tosi, tosi absurdia.

Al Masdarin mukaan Syyrian hallitus on turvautumassa jälleen eversti Hassanin tiikerijoukkoihin, ja vetää ne Alepposta auttamaan Hamassa. Kyse saattaa olla myös omatoimisesta siirtymisestä, sillä kyseinen joukko-osasto perustettiin juuri Hamassa. Jää nähtäväksi, vaikuttaako siirto Aleppon tilanteeseen.

The Guardianin mukaan YK:n avustusjärjestöt ovat maksaneet kymmeniä miljoonia dollareita Syyrian hallituksen osastoille, hyväntekeväisyysjärjestöille ja liikemiesliittolaisille jotka ovat olleet talouspakotteiden kohteena. Muun muassa Unicef on maksanut 267,933 dollaria Al Bustan Associationille, jonka omistaa presidentti Bashar al-Assadin serkku Rami Maklouf. Vuonna 2013 al-Assad allekirjoitti lain, joka laillisti liikemiesten ”yritystensä turvaamiseksi” perustetut yksityiset asejoukot. Makloufin hyväntekeväisyysjärjestö on kytketty useisiin tällaisiin ryhmiin. Sen epäillään todellisuudessa maksavan asemiesten palkkoja, jotka ovat yleensä paljon parempia kuin varsinaisessa armeijassa palvelevien.

YK puolustautuu sillä, että sen on pakko tehdä yhteistyötä Syyrian hallituksen kanssa toimittaakseen apua. Se on maksanut yli yhdeksän miljoonaa dollaria Damaskoksen Four Seasons -hotellille, koska se on YK:n mukaan yksi harvoista turvallisista majapaikoista sen henkilökunnalle. Syyrian hallitus kuitenkin omistaa kolmanneksen hotellista.

Maksuista huolimatta Syyrian hallitus kontrolloi YK:n toimittamaa apua, sallien apukuljetukset joillekin alueille mutta kieltäen ne toisilta. YK:n toimintatavat Syyriassa ovat saaneet ankaraa kritiikkiä.

YK:n turvallisuusneuvoston kokous Syyrian hallituksen kemiallisten aseiden käytöstä sujui odotetusti: Iso-Britannia ja Ranska vaativat uusia pakotteita, mutta Venäjä kiistää raportin ja vaatii lisätutkimuksia.