Uutispäivitys 24.8.2016 (Turkin interventio)

Yhteenotot Hasakassa päättyivät eilen Syyrian hallituksen ja kurdien sopimaan tulitaukoon.  Lopputulos on tappio hallitukselle: kurdien joukot pitävät valtaavansa alueet, Syyrian armeijan ja NDF:n joukkojen on poistuttava kaupungista, ja hallitus saa valvoa viimeisiä alueitaan ainoastaan poliisivoimin. Käytännössä kurdit hallitsevat kaupunkia.

Tämän päivän suuri uutinen on kuitenkin Turkin tukema FSA-joukkojen eteneminen Syyriaan, operaatio Eufratin kilpi. Tehtävän virallisena tavoitteena on pysäyttää terrorihyökkäykset Turkissa ja luoda turvavyöhyke Syyrian puolelle rajaa, joka estää kranaattitulen ampumisen Turkkiin. Yhdysvaltojen ilmavoimat ovat tukeneet hyökkäystä.

Operaation julkisuuteen ilmoitetut tavoitteet eivät sisällä mainintaa kurdeista, mutta Turkissa ei juurikaan salailla sen kohdistuvan myös PYD-puoluetta vastaan. Ulkoministeri Cavusoglu vaati, että YPG:n joukkojen on palattava takaisin Eufratin itäpuolelle, sanoen että Yhdysvallat oli luvannut näin tapahtuvan.

Yhdysvaltain varapresidentti saapuikin tänään Turkkiin neuvotteluihin sen johdon kanssa. Puhuessaan lehdistölle Turkin pääministeri Binali Yildrimin rinnalla Biden vahvisti Cavusoglun lausunnon, vaatien YPG:tä vetäytymään Eufratin itäpuolelle tai menettämään Yhdysvaltojen tuen. ”Ei (kurdien kantoneita yhdistävää) käytävää, ei irrallista järjestelmää Turkin rajalla. Yhtenäinen Syyria”, Biden sanoi Reutersin mukaan.

Bidenin ilmoitus on otettu tyrmistyksellä vastaan kurdien keskuudessa, sillä moni tulkitsi Yhdysvaltojen Hasakaan liittyvien ilmoitusten tarkoittavan käytännössä kurdeja suojelevaa lentokieltoaluetta. YPG:n puhemiehen Redur Xelilin kerrottiin ilmoittaneen YPG:n vetäytyvän, mutta myöhemmin hänen lausuntonsa käännettiin tarkemmin. Xelil tuomitsi Turkin väliintulon ja sanoi, että YPG:n vetäytyminen on SDF:n päätös. Puheessaan Biden puhui tarkalleen ”Syyrian kurdijoukoista” minkä on tulkittu antavan SDF:n muille joukoille luvan jäädä. Manbijin ankarien taistelujen jälkeen Bidenin lausuntoa on kuitenkin pidetty petoksena. ”Näinkö meitä kiitetään?” kysyy yksi kurdiaktivisti Twitterissä. ”Se on jälleen todistettu: kurdien ainoat ystävät ovat vuoret”, lisää toinen.

Ei ole täysin selvää, miten syvälle Syyriaan Turkki haluaa operaationsa ulottaa. Al Babin kaupunkia on pidetty sen uloimpana kohteena, koska sen valtaus taatusti estäisi SDF:n etenemisen länteen.

Eri lähteiden perusteella Turkin tukemaan operaatioon osallistuvat seuraavat FSA-ryhmät:

Faylaq al-Sham (islamistinen, saanut TOW-ohjuksia)

Jabhat al-Shamiya (islamistinen)

Nur al-Din al-Zenki (islamistinen, saanut TOW-ohjuksia)

Sulttaani Muradin prikaati (turkmeenikapinallisia)

13. divisioona (FSA, saanut TOW-ohjuksia)

Liwa Suqour al-Jabal (FSA, saanut TOW-ohjuksia)

Jaish al-Tahrir (”Vapautuksen armeija”, FSA, saanut TOW-ohjuksia)

Al Hamza Division (FSA)

Jaish al-Nasr (”Voiton armeija”, FSA, saanut TOW-ohjuksia)

Mutassimin prikaati (FSA, saanut runsaasti yhdysvaltalaista aseistusta mutta ei TOWeja)

Ahrar Tell Rifaat

Liwa al-Fatah

Kaikesta päätellen eteneminen on ollut nopeaa, ja Jarabulusin sanotaan olevan jo vallattu. Vastarinta on ollut hajanaista, ja vain yhden FSA-taistelijan kerrotaan kuolleen. Kiihkeimpien kurdien mielestä koko valtaus on teatteria, ja he väittävät Turkin sopineen kaiken ISISIn kanssa jo ennalta. Todennäköisesti ISIS yksinkertaisesti päätti ettei kaupunkia voitaisi pitää ja vetäytyi.

SDF:n kerrotaan myöskin edenneen nopeasti kohti pohjoista, väitetysti tukkiakseen tien kohti Manbijia. FSA:n ja SDF:n kerrotaan jo olevan kosketuksissa toisiinsa Jarabulusin eteläpuolella. Paljon riippuu nyt siitä, suostuuko YPG vetäytymään Eufratin itäpuolelle. Etenevän FSA:n ja SDF:n väitetään jo nyt taistelevan, mutta tilanne on jälleen omiaan huhupuheille. Kenties SDF yrittää edetä kohti Al Babia pikavauhtia?

Tänään on myös 500 vuotta Marj Dabiqin taistelusta, jossa sulttaani Selim I:n johtamat ottomaanit kukistivat mamelukkien armeijan pohjoisessa Syyriassa.