Uutispäivitys 22.8.2016 (viikonlopun taistelut Hasakassa)

Hasakassa on käyty tulitaukoneuvotteluja lähteestä riippuen Venäjän tai Iranin välityksellä. Hetkittäin taistelut laantuivatkin vain alkaakseen uudelleen. Kurdit vaativat yhä Hasakan NDF-joukkojen kotiuttamista, mihin Syyrian hallitus ei halua suostua. Osapuolet ovat käyttäneet yhä kovempaa kieltä: Syyrian hallitus kutsuu Asayisa Rojavea PKK-puolueen aseelliseksi siiveksi. Yhä enemmässä määrin taisteluihin osallistuva YPG puolestaan on kutsunut ”kurdeja, arabeja, assyrialaisia ja armenialaisia” liittymään yhteen ”hallituksen terroria” vastaan, kertoo ARA News.

Hasakasta raportoinut ARAn freelance-toimittaja Wladimir van Wilgenburg kertoo nähneensä uusien YPG-vahvistusten saapuvan kaupunkiin. Hänen mukaansa kurdit kertovat löytäneensä neljältä kaatuneelta Hizbollahin tunnuksia: itse todisteita ei kuitenkaan ilmeisesti näytetty hänelle. Syyrian hallituksen kannattajat suhtautuvat epäillen kurdien väitteisiin Hizbollahin ja iranilaisten joukkojen läsnäolosta. YPG:n kerrotaan lähettäneen NDF-joukoille uhkavaatimuksen, jossa heitä kehoitetaan antautumaan tai kuolemaan. Reuters kertoo kurdien aloittaneenkin tänään hyökkäyksen koko Hasakan valtaamiseksi.

CNN:n mukaan perjantaina kaksi Yhdysvaltojen F-22 Raptor -konetta lensi näköetäisyydellä Syyrian ilmavoimien koneista ”kehoittaakseen” niitä lähtemään pois. Yhdysvaltojen lentäjät yrittivät ottaa yhteyttä syyrialaisiin lentäjiin, mutta eivät saaneet vastausta. Yhdysvallat on vetänyt Hasakassa olleet erikoisjoukkonsa pois, mutta CNN:n haastatteleman nimettömän virkamiehen mukaan Syyrian koneita vastaan saatetaan hyökätä, mikäli ne iskevät uudestaan Yhdysvaltojen joukkojen lähelle. Yhdysvaltojen joukot Irakissa ja Syyriassa saivat viime viikolla uuden komentajan, kenraaliluutnantti Stephen Townsendin. Hänen mukaansa Yhdysvallat on kertonut joukkojensa sijainnista Venäjälle, joka sanoo välittäneensä tiedon Syyrialle. Townsend lisäsi Yhdysvaltojen joukkojen ”puolustavan itseään” mikäli ne ovat vaarassa. Yhdysvallat on lisännyt hävittäjäpartiointiaan pohjoisen Syyrian yllä.

The Guardianin haastatteleman PYD-puolueen jäsenen Gharib Hasson mukaan pelkkä koalition varoitus ei ole riittävä. Hänen mukaansa sota on laajenemassa. Päivän aikana kurdien sanotaan vallanneen lisää alueita NDF:ltä, ottaen haltuunsa muun muassa Hasakan vankilan. Syyrian hallituksen kannattajien mukaan tulitaukoa yritetään yhä saada aikaan, mutta kurdit pitävät kiinni vaatimuksestaan NDF:n ja mahdollisesti myös Syyrian armeijan poistumisesta.

SDF on myöskin perustanut Jarabuluksen kaupungin valtaamiseen tähtäävän sotilasneuvoston. Viime aikoina on kuulunut huhuja, joiden mukaan Turkki olisi siirtänyt sille myötämielisiä FSA-taistelijoita omalle alueelleen ja valmistelevansa Jarabuluksen valtaamista näiden voimin. Tuore Jarabuluksen sotilasneuvosto on syyttänyt Turkkia aggressiivisista toimista. Tänään Turkki on SDF:n mukaan ampunut tykkitulta sen joukkoja kohti. Turkin AKP-puoluetta ja presidentti Erdogania tukeva Daily Sabah kertoo myös Turkin tulittaneen sekä ISIStä että kurdeja. Sabahin haastatteleman virkamiehen mukaan Turkki ei aio sietää ”ISIStä tai PKK:n syyrialaista siipeä” rajakaupungissa. Reuters kertoo nimettömän virkamiehen sanoneen tykistötulen olleen ”valmistelua operaatiolle”. Gaziantepin terrori-iskua seuranneessa tiedotustilaisuudessaan Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu puhui ISISin häätämisestä Turkin rajoilta ja viittasi Syyrian kapinallisten valtaamaan Al Rain kaupunkiin.

Taistelut Aleppossa ovat jatkuneet kiivaina viikonlopun äärimmäisessä kuumuudessa – jopa 38 asteen lämpötiloista on puhuttu. Hallituksen joukot ovat yrittäneet hyökätä Ramousehin tykistötukikohtaan pohjoisesta. Sen tehdäkseen heidän on kuitenkin pitänyt ylittää avointa maastoa kranaatinheitintulessa, eivätkä hyökkäykset ole toistaiseksi onnistuneet. Huomattavana episodina kapinallisten onnistui iskeä tukikohdan ulkomuurin varjoon suojautuneiden hallituksen joukkoja vastaan neljällä eri TOW-ohjuksella usean päivän aikana. Hallituksen joukot eivät ilmeisesti saaneet selville mistä ohjukset tulevat, vaan lähettivät miehiään yhä uudestaan samaan paikkaan. Selvinneitä sotilaita varjeli todennäköisesti vain se, että kapinallisten käyttämien panssarintorjuntaohjusten sirpalevaikutus on ilmeisesti pieni.

Etelämpänä osapuolet ovat taistelleet Sanoubratin/Umm al-Qaran kukkulasta, joka tarjoaa näkymän sekä tykistötukikohtaan että Aleppon vesilaitokseen idässä. Kapinalliset valloittivat mäen yllätyshyökkäyksellä, mutta hallituksen joukkojen ilmaiskujen tukema vastahyökkäys valtasi sen takaisin. Kumpikin osapuoli lienee kärsinyt paljon tappioita viikonlopun taisteluissa. Syyrian hallituksen kannattajat ovat kertoneet useista upseeritappioista.

Latakiassa hallituksen joukot yrittävät vallata Kabanan vuoristokylää kapinallisilta. Hyökkäykset eivät ilmeisesti ole toistaiseksi onnistuneet.

Itäisessä Ghoutassa kapinallisryhmä Failaq al-Rahman on tehnyt vastahyökkäyksiä Jobarin lähiössä: huomiota on herättänyt heidän käyttämänsä kaapattu panssarivaunu.

Israelin ilmavoimat tulitti jälleen Syyrian puolelle rajaa harhautuneen kranaatinheittimen ammuksen osuttua miinakenttään Israelin puolella. Israelin armeijan kantana on pitää Syyrian hallitusta vastuussa mistä tahansa sen alueelta ammutusta pommista.

Yle kertoo Iranin ulkoministeriön ilmoittaneen, että Venäjä on toistaiseksi lopettanut Hamedanin lentokentän käytön. Iranin puolustusministeri kritisoi Venäjää tiedon julkistamisesta sen jälkeen, kun uutinen aiheutti  väittelyä Iranin parlamentissa. Reutersin mukaan Venäjä pitää operaatioiden jatkumista mahdollisena, mutta toistaiseksi Venäjän ilmavoimat ovat poistuneet Iranista.

Sotatoimialueiden siviilejä auttavat valkokypärät on asetettu ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajiksi, kertovat Al Jazeera sekä Associated Press. Twitter-tilillään avustusjärjestö kertoo menettäneensä yhden keskuksistaan ilmaiskussa, joka ei aiheuttanut ihmisuhreja mutta joka tuhosi valkokypärien käyttämiä tiloja ja kalustoa.

Maailmaa koskettaneen Omran Daqneeshin isoveli menehtyi vammoihinsa, Washington Post kertoo.