Uutispäivitys 19.8. (YPG:n ja Syyrian hallinnon yhteenotot)

Reuters sekä Yle ovat kertoneet Syyrian ilmavoimien iskuista Hasakaan. Kaikesta päätellen iskut ovat jatkuneet myös tänään.

Tilanteesta kertomisen kätevänä apuvälineenä on aiempi viesti Syyrian kurdeista, joka toivottavasti avaa poliittista tilannetta.

Viime viikonloppuna PYD-puolueen alainen Rojavan poliisivoima Asayişa Rojavê pidätti ENKS:in ((Encûmena Niştimanî ya Kurdî li Sûriyê / Kurdish National Council), KDPS:in (Partiya Demokrat a Kurdistanê li Sûriyê/Kurdistan Democratic Party of Syria) ja pienempien puolueiden liittouman presidentin, Ibrahim Birron (asiasta kertoi kurdialueiden tapahtumia englanniksi seuraava ARA News). Irakin kurdialueita hallitseva KDP-puolue, jota johtaa Barzanin klaani, ei ole ollut hyvissä väleissä Syyrian PYD:in kanssa. KDP on toisinaan syyttänyt PYD:iä yhteistyöstä Assadin hallinnon kanssa, ja on ajoittain tehostanut vaatimuksiaan sulkemalla hallitsemansa osat Irakin rajasta. KDP on tukenut ENKS:iä syyrialaisen haaransa eli yllämainitun KDPS:in kautta.

Birro karkoitettiin Irakin puolelle rajaa, ENKS:in mukaan tappouhkausten saattelemana. Maanantaina Asayişan kerrottiin pidättäneen lisää ENKS:in johtohahmoja. Pidätykset johtivat ENKS:in kannattajien mielenosoituksiin ja uusiin pidätyksiin. Asayişan mukaan se pidätti sekä mielenosoittajien kimppuun hyökänneitä PYD:in kannattajia että Asayişaa ”loukanneita” mielenosoittajia.

Kurdipuolueiden välien keskinäinen kiristymisen ohella Hasakassa sattuneet yhteenotot eivät aluksi herättäneet laajalti huomiota, sillä kahnauksia on sattunut ennenkin. Ylen uutinen kertoo yhteenotoista ”kurdien ja armeijan” välillä, mutta tarkkaan ottaen kyse näyttäisi olleen Asayişan ja Assadin hallintoa kannattavan puolisotilaallisen NDF:n kahakasta. Kurdimedian mukaan NDF:n jäsenet hyökkäsivät tiistaina Asayişan tarkastuspisteitä vastaan, mikä johti tulitaisteluihin.

Tilanne ei kuitenkaan rauhoittunut, vaikka useimmiten hallinnon ja kurdien väliset kahakat ovat päättyneet nopeasti tulitaukoon. Tulitaukoja yritettiin nytkin, mutta ne rikkoutuivat pian. Myös uudet tulitaukoneuvottelut kariutuivat. Syy kärjistymiseen on vielä varsin epäselvä: yhden Syyrian hallitusta kannattavan kommentoijan mukaan NDF halusi haltuunsa Asayişan miehiä, jotka olivat aiemmissa yhteenotoissa surmanneet sen jäseniä. Useamman lähteen mukaan Asayişa puolestaan vaatii NDF:n poistumista Hasakasta. Näiden Syyrian hallituksen enklaavien NDF-joukot ilmeisesti koostuvat paikallisten arabiheimojen jäsenistä, ja palkanmaksu NDF:n kautta on hallituksen keino pitää heidät puolellaan. Huhtikuussa Kamishlissa sattuneet yhteenotot johtuivat ilmeisesti pakkovärväyksestä hallituksen joukkoihin.

Molemmat osapuolet kutsuivat vahvistuksia: YPG:n ja Syyrian vakituisen armeijan joukkojen kerrottiin saapuneen Hasakaan 18. päivä. Samana päivänä Syyrian ilmavoimat teki ensimmäiset ilmaiskunsa Asayişaa vastaan, pommittaen sen päämajaa ja surmaten paikallisen komentajan. Ilmavoimat ovat tehneet sen jälkeen useita iskuja, jotka ovat surmanneet ja haavoittaneet myös siviilejä. Ilmaiskut ovat kaikesta päätellen vain kiristäneet tilannetta, sillä kurdien uumoillaan nyt yrittävän häätää hallituksen joukot Hasakasta väkisin. Kamishlissa YPG:n väitetään myöskin asettuneen asemiin, mutta toistaiseksi sieltä on vain huhuja taisteluista. CNN:n mukaan SDF:ää avustavia yhdysvaltalaisia sotilaita on ollut ”lähellä” ilmaiskuja.

Taistelut Hasakassa jatkuvat, ja Reutersin mukaan siviilejä evakuoidaan. Tilanne elää, ja erilaisia huhuja liikkuu: koalition koneiden väitetään karkoittaneen Syyrian koneita kaupungin yltä (epätodennäköistä, koska iskut jatkuvat) ja iranilaisten joukkojen ja Hizbollahin väitetään saapuneen avuksi (epätodennäköistä, koska muut rintamat ovat hallitukselle tärkeämpiä). Kurdeja kannattavilla tileillä on käytetty kovaa kieltä: muun muassa YPG:n puhemies Redur Xelil on sanonut hallituksen hyökkäävän auttaakseen ISISiä. Freelance-toimittaja van Wilgenburgin mukaan Rojavan alueen johto pitää hyökkäyksen syynä Syyrian, Turkin ja Iranin salajuonta ”demokraattisen projektin” kukistamiseksi. Viimeisimpien tietojen mukaan uutta tulitaukoa yritetään saada aikaan, muun muassa ENKS on vedonnut osapuoliin taistelujen lopettamiseksi.

Puolalaisen kartantekijän tulkinta Hasakan tilanteesta.

Muualla Syyriassa FSA ilmeisesti onnistui valtaamaan ainakin suurimman osan Al Rain kaupungista. ISIS on tehnyt vastahyökkäyksiä, mutta koalition ilmavoimien kerrotaan tukeneen kaupungin puolustusta.

Turkki on vaatinut YPG:n taistelijoita poistumaan Manbijista. Puhemies Redur Xelilin mukaan ”Turkin pitäisi keskittyä omiin asioihinsa”.

Vaikka SDF ilmoitti perustaneensa sotilasneuvoston Al Babin valtausta varten, joidenkin huhujen mukaan sen oikea kohde olisikin Jarabulus Turkin rajalla. ISISin väitetään siirtäneen vahvistuksia sieltä kohti Al Babia. Toistaiseksi on liian aikaista sanoa onko kyseessä harhautus.

Amnesty International on julkaissut uuden raporttinsa Syyrian vankiloissa kuolleista, joita raportin mukaan on vähintään 17 000. Raportin ohella on julkaistu interaktiivinen malli Sednayan vankilasta, jossa voi kuulla entisten vankien kertomuksia vankilan arjesta ja kidutuksesta.

Yle kertoo Kiinan tehostavan sotilaallista yhteistyötään Syyrian kanssa. Kiina myy jo valmiiksi sotilaskalustoa Syyrialle ja on lähettänyt sinne kouluttajia, joten jää nähtäväksi mitä mahdollinen tehostus tulee tarkoittamaan. Middle East Eye on aiemmin kertonut Kiinan ahkerasti markkinoivan omia lennokkiversioitaan Lähi-idän maiden käyttöön.

Taistelut Darayyassa ja Aleppossa ovat jatkuneet. Darayyassa on jälleen käytetty palopommeja, mikä opposition mukaan on tuhonnut alueen viimeisen sairaalan. Venäjän kerrotaan iskeneen Aleppon lähelle Välimereltä ammutuilla risteilyohjuksilla. Hallituksen joukot ovat yrittäneet hyökätä Ramousehin tykistötukikohtaan pohjoisesta. Kapinalliset kertovat torjuneensa hyökkäyksen, mutta hekään eivät ole nähtävästi onnistuneet laajentamaan käytävää Aleppoon. Ilmaiskujen jatkuessa ja Aleppon ollessa otsikoissa Iranin sosiaalisessa mediassa on ollut kampanjoita, joissa ihmiset osoittavat myötätuntoaan Syyrian siviileille ja protestoivat maansa osallisuutta konfliktiin.

Alepposta haavoittuneesta viisivuotiaasta Omran Daqneeshista on tullut siviiliuhrien uusin kasvo, joka sai muun muassa CNN:n uutisankkurin kyynelehtimään. Kyynisimmät opposition kannattajat eivät usko tämänkään kuvan saavan aikaan konkreettisia toimia.

P.S. Yksittäinen yhdysvaltalainen lähde väittää koalition koneiden lentäneen Hasakan yllä. Myöhemmin selvinnee, pitääkö väite paikkansa.

20.8.: BBC kertoo Pentagonin vahvistavan, että Yhdysvaltain koneet lensivät Hasakan yllä Syyrian ilmavoimien poistuessa paikalta.