Uutispäivitys 4.8.2016

Aleppon suurtaistelu jatkuu raivokkaana. Päivän dramaattisimpiin kuuluvissa videoissa kapinallistaistelija kuvasi oman kuiviin vuotamisensa. Innokkuuden propagandan kuvaamiseen väitetään kostautuneen, sillä Syyrian hallinnon ja Venäjän sanotaan hyödyntäneen kapinallisten videoita valmistelualueiden tunnistamiseen. Tämän vuoksi kapinalliset ovat vähentäneet mediatiedotustaan, mikä sekoittaa tilannekuvaa entisestään. Al Jazeeran mukaan hallinnon joukot ovat saaneet menettämiään alueita takaisin. Hallitusta tukevien mieliala on ollut korkealla, muun muassa yllä mainitulle videolle ollaan hekoteltu.

Taistelu kuitenkin jatkuu, ja tällä hetkellä kapinalliset yrittävät valloittaa aiemmin osin piirittämänsä Ramousehin tykistötukikohdan. Tilannetta seuraava Institute for the Study of War on huomauttanut analyysissaan, että kapinallisten offensiivi vaikuttaa pitkälle suunnitellulta. Useampi twitter-lähde on kuitenkin korostanut Venäjän ilmavoimien kykyä iskeä kapinallisten huoltoon ja sen aiheuttamaan haittaan. Ilmaiskujen kerrotaan tuhonneen saattueita (jotka kapinallisten tiedotuksessa olivat ”humanitaarisia kuljetuksia”, kuten Venäjä tapaa sanoa omista menetyksistään) ja asevarastoja.

Tarkkaa tilannekuvaa ei ole kenelläkään, ja ISW:nkin kartta on suurpiirteinen:
[IMG]

Kesän aikana erilaiset huhut ovat kertoneet Hizbollahin jäsenten tyytymättömyydestä verenvuodatukseen Syyriassa. Hizbollahin väitetään etenkin haluavan välttää Aleppon valtausta katutaisteluilla ja toivovan mieluummin sen nujertamista piirityksellä. Hizbollahin varajohtajan haastattelu näyttää vahvistavan tätä käsitystä. Vaikka sheikki Naim Qassem vannookin uskollisuutta Syyrialle, tämä ei pidä Aleppon valtausta sodan seuraavana askeleena vaan pitkän tähtäimen tavoitteena. Hän ei usko sodan päättyvän ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja marraskuussa, ja pitää Irakin ja Syyrian hajoamista yhtenä mahdollisena lopputuloksena.

Aleppon siviilien tila on edelleen karu, ja kuluneen viikon väitetään olleen koko sodan tuhoisin kaupungin sairaaloille. BBC haastatteli Aleppossa työskentelevää lääkäriä, jonka nimi sattuu olemaan Hamza al-Khatib. Kärsimyksen kuvat ovat ruokkineet mielipidekirjoituksia, joissa vaaditaan kansainvälisen yhteisön (voima)toimia Syyrian hallintoa vastaan.

Al Jazeera on kirjoittanut Sheik Maqsoudista, YPG:n hallitsemasta Aleppon osasta. Sen mukaan kaupunginosasta on tullut merkittävä osanen kurdien autonomiahaaveita, sillä alueen pommitus ja ympärillä riehuvat taistelut toimivat perusteluna sille, että kurdit tarvitsevat oman valtionsa ja asevoimansa. Yhdysvaltain hallituksen rahoittama Voice of America puolestaan kertoo, että kurdien hallitsemilla alueilla on ryhdytty opettamaan kurdin kieltä kouluissa. Hafez ja Bashar al-Assadin aikana kielen opiskelu oli kielletty, ennen kuin nuorempi Assad antoi kurdeille myönnytyksiä kansannousun alussa.

Taistelu Manbijista jatkuu, ja SDF:n voitto näyttää varmalta. Tappioluvuista ollaan kuitenkin yhä vaitonaisia. Kahden ulkomaalaisen vapaaehtoisen, britin ja slovenialaisen, kerrotaan kaatuneen kaupungin valtauksessa.

Sota ja kuivuus runtelevat Syyrian maataloutta. Ennen sotaa Syyrian viljelijät tuottivat viisi miljoonaa tonnia vehnää per vuosi, viime vuonna vain 450,000 tonnia. Maa tarvitsisi noin miljoona tonnia välttääkseen nälänhädän, joten viljaa on pakko tuoda maahan. Ennen sotaa kerätyt varastot ovat huvenneet miltei loppuun. Aleppossa toimi maatalouden tutkimuskeskus, joka yritti jatkaa toimintaansa sodan aikanakin, mutta se suljettiin syksyllä 2015.