Uutispäivitys 1.8.2016

Venäjän puolustusministeriön ja Syyrian valtiontelevision mukaan noin 160 siviiliä on poistunut piiritetystä Alepposta turvakäytäviä pitkin, ja 60 kapinallista on antautunut. Opposition edustajat pitävät väitteitä valheina, joilla yritetään houkutella muita antautumaan. Asiasta kertovan Reutersin mukaan enemmistö aleppolaisista ei luota turvatakuisiin, peläten tarkk’ampujia. Asukkaat myös pelkäävät, että ilman YK:n tai vapaaehtoisjärjestöjen läsnäoloa hallinnon joukoille antautuvat pidätetään lupauksista huolimatta.

Syyrian hallinnon ja SDF:n välillä on ollut jännitteitä. Syyrian joukot yrittivät käskeä YPG:tä luovuttamaan sen valtaamia alueita Aleppossa, mutta he kieltäytyivät luovuttamasta ”marttyyriensa verellä” lunastettuja kortteleita. Huhut ehtivät kertoa laukaustenvaihdosta, mutta tilanne lienee nyt pysähdyksissä.

Jaish al-Fatah, Fatah Halab ja sekalainen joukko FSA:ta yrittävät murtaa Aleppon piiritystä etelästä. Kapinallisten hallitsemalla Aleppon alueilla on poltettu renkaita yrityksenä peittää lentokoneiden näkyvyyttä. Hyökkäys alkoi eilen JaF:in kahdella valtavalla itsemurhaiskulla. Syria Directin mukaan hyökkäyksen suunta näyttäisi hieman yllättäneen hallinnon joukot. Varmaa tilannetietoa on hyvin vaikea saada, sillä ristiriitaisia karttoja ja tappiolukuja vilisee sosiaalisessa mediassa. Venäjän puolustusministeriö esimerkiksi väittää 800 kapinallisen kaatuneen hyökkäyksessä.

Kapinalliset näyttäisivät kuitenkin edenneen jonkin verran – yleisin esitetty luku on että kapinallisten hallitsemien alueiden välillä olisi noin kolme kilometriä. Se on Aleppon oloissa varsin pitkä matka. Hyökkäysreitillä sijaitsee Syyrian armeijan linnoitettu tukikohta/koulutuskeskus, joka on ilmeisesti osittain piiritetty. Kapinalliset toivovat estävänsä ilmatukea auttamasta hallinnon joukkoja hakeutumalla katutaisteluihin. Kaatuneiksi ilmoitettuja riittää kummallakin puolella. Monien siviilien kerrotaan kuolleen rakettihyökkäyksissä ja ristitulessa.

Venäläinen Mi-8 -kopteri ammuttiin alas Idlibissä (myös Aleppoa on väitetty turmapaikaksi). Venäjän mukaan kopteri oli humanitaarisissa tehtävissä, ja kiertoon lähti nopeasti aikaisempi video jossa sama kopteri kuljettaa pyörätuolissa istuvaa tyttöä turvaan. Videolla, jonka on väitetty kuvaavan kopterin jäännöksiä, on huomautettu näkyvän tyhjä rakettialusta. Kopterissa oli viisi henkeä, jotka olivat ilmeisesti kaikki kansallisuudeltaan venäläisiä, ja joista kaikki kuolivat. Ainakin yksi heistä oli nainen. Kopterin alasampuminen on kirvoittanut lukuisia vastenmielisiä kommentteja puolin ja toisin.

SDF etenee Manbijissa, mutta on vaitonainen tappioluvuista. Kamishlissa pidettiin ilmeisesti äskettäin ainakin 12 Manbijissa kaatuneen taistelijan hautajaiset. SDF:n edetessä yhä enemmän siviilejä pääsee pakenemaan, mutta se puolestaan lisää SDF:n huollon rasitusta.

BBC on viime päivinä kertonut Syyriaan liittyvästä aktivismista, kuten animen uudelleendubbaamisesta poliittiseksi kommentaariksi ja hollantilaisen avustusjärjestön ’Batman pakolaisleirillä’ -videosta. Tänään sen uutinen on synkempi: opposition Aleppossa pyörittämän nuorten YouTube -sarjan 14-vuotias näyttelijä kuoli yrittäessään paeta Alepposta viime viikolla.

Eräässä kurditwitterin tämänpäiväisessä kuvassa YPG:n taistelija ruokkii pupuja. Se muistutti minua uutisjutusta, jonka luin joskus 2012 tai 2013 ja jota minulla ei ole toivoakaan enää löytää. Onpas, ja muistin osan väärin: jutussa tarkk’ampuja pysähtyi ruokkimaan kaloja hylätyssä olohuoneessa, mikä jäi väkevästi mieleeni jonkinlaisena toivomuksena kotiinpaluusta.