Uutispäivitys 28.7.2016

Syyrian hallinnon joukot ovat piirittäneet Aleppon kokonaan. Castellon tie oli jo aiemmin poikki, mutta tänään kapinalliset vetäytyivät Bani Zeidin korttelista, jossa pohjoisesta ja etelästä hyökänneet hallinnon joukot kohtasivat. Oppositioaktivistien mukaan hallintoa edesauttoivat Sheik Maqsoudin YPG-joukot, jotka hyökkäilivät tällä viikolla samaan suuntaan. Kurdimielisen twitterin perusteella kurdeilla ei ollut osaa eikä arpaa, koska he eivät katkaisseet Castellon tietä. Taisteluja käydään nyt Handaratissa, jossa palestiinalaisprikaatit eivät ole toistaiseksi edenneet huomattavasti.

Venäjän mukaan Aleppon siviileille avataan neljä pakoreittiä, joista kolme tiettävästi vie hallinnon alueille ja yksi kapinallisten suuntaan. Venäjä on myöskin ilmoittanut humanitaarisen operaation aloittamisesta Aleppossa. Assad on myöskin ilmoittanut kolmen kuukauden armonajasta, jonka aikana kapinalliset voivat laskea aseensa ja antautua. Syria Directin mukaan aleppolaiset suhtautuvat ilmoituksiin skeptisesti. Paikalliset väittävät, ettei yhtäkään ulospääsytietä ole todellisuudessa auki, ja että pudotetut apupaketit ovat sisällöltään säälittäviä. Yksi aktivisti väittää talonsa katolle tippuneen pienen muovipussin, jossa oli pieni määrä hilloa, yksi hammasharja, yksi vaippa, yksi teepussi, yksi ruokapurkki ja pieni määrä sokeria. Muutama lähde väittää, että osa asukkaista pelkää ruoan olevan myrkytettyä. Hallintoa tukevien mielestä tämä osoittaa, ettei Aleppossa taida oikeasti olla puutetta.

Hallinnon joukot ovat myöskin jatkaneet etenemistään piiritetyssä Darayyassa.

Human Rights Watch on kerännyt lisää todistusaineistoa Venäjän ja Syyrian ilmavoimien käyttämistä sirpalepommeista. Tiedotteensa mukaan se on dokumentoinut 47 sirpalepommi-iskua toukokuun lopun ja heinäkuun 25. päivän välillä eri puolilla Syyriaa.

Jabhat al-Nusran johtaja al-Golani on ilmoittanut järjestön uuden nimen olevan nyt Jabhat Fatah al-Sham (”Levantin valloituksen rintama”) ja ettei sillä ole yhteyksiä ulkopuolisiin järjestöihin. Al Qaidan johto on hyväksynyt ilmoituksen sillä perusteella, että se ”suojelee Syyrian vallankumousta.” Ilmoituksen tarkoitus on estää Yhdysvaltoja ja Venäjää iskemästä Nusraa vastaan Al Qaida -yhteyden vuoksi, ja myös estää iskuja muita kapinallisryhmiä vastaan. Nyt kun Nusraa ei ole olemassa, ei muitakaan kapinallisryhmiä voi väittää sen jäseniksi. Jää nähtäväksi, miten hyvin uudelleennimeäminen käytännössä onnistuu. Ilmoituksen yhteydessä al-Golani paljasti kasvonsa, ja hänen henkilöllisyytensä selvinnee nopeasti. Ensimmäisten tietojen varmistumista on hyvä odotella.

New Yorker on kirjoittanut lisää Syyrian hallinnon riveissä taistelevista afgaaneista. Uutena ilmiönä miehiä lähtee heikon taloustilanteen vuoksi sotaan myös itse Afghanistanista, kun aiemmin useimmat lähtijät olivat asuneet Iranissa.