Uutispäivitys 24.7.2016

Taistelu Manbijista jatkuu. Optimistisimmat kurdilähteet väittävät SDF:n hallitsevan 80-90% kaupungista, mutta oikeampi prosenttimäärä lienee noin 50%. Tokharin ilmaiskun jälkeen SNC:n (Syrian National Coalition) presidentti Anas Alabdah pyysi koalitiota keskeyttämään ilmatukensa, mutta The Guardianin mukaan näin ei tule tapahtumaan. Guardianin haastattelema koalition puhemies Christopher Garver luonnehti Manbijin taistelua hyvin ankaraksi, ja sanoi sen eroavan Ramadin ja jopa Fallujan takaisinvaltauksesta Irakissa. Garver sanoi Tokharin iskun tutkinnan vievän kuukausia, ja esitti uhriluvun olevan paljon pienempi kuin muun muassa Airwarsin ilmoittama 73. Sivuhuomiona koalitio on viime aikoina käyttänyt SDF:stä nimeä SAC (Syrian Arab Coalition), mikä on herättänyt ärtymystä kurdien keskuudessa.

Turkin vallankaappauksen jälkimainingeissa jäi melko vähälle huomiolle Le Figaro -lehden esittämä väite, jonka mukaan Ranskan tiedustelupalvelu arvioi noin 100 sadan vapaaehtoisen per kuukausi ylittävän Turkin rajan liittyäkseen ISISiin. Reuters

Aleppon pommittaminen jatkuu ja ainakin neljään sairaalaan on osunut, kertoo AFP. Aktivistien mukaan Aleppon viimeinen veripankki on tuhoutunut, ja Syyrian ilmavoimien väitetään pudottavan kaupunkiin tynnyripommien lisäksi nyt myös merimiinoja.

Venäjän puolustusministeriö on vahvistanut yhden venäläissotilaan kaatuneen Syyriassa. Ministeriön mukaan sotilas sai surmansa tienvarsipommista humanitaarista kuljetusta vartioidessaan. Muuan Aleppossa taisteleva kapinallisryhmä väittää saaneensa vihiä venäläisistä Aleppossa ja surmanneensa sotilaan ja mahdollisesti muita ATGM-ohjuksella. Asiaa tutkinut Conflict Intelligence Team ei ole löytänyt pitäviä todisteita puolesta tai vastaan, mutta katsoo nähneensä (minun silmiini varsin suttuisista) videoista venäläistä kalustoa Aleppossa. CIT pitää mahdollisena, että sotilas (joka ilmeisesti sosiaalisen median perusteella palveli tykistössä) olisi saanut surmansa ohjusiskussa tällaista kalustoa vastaan.

Yhdysvaltojen ja Venäjän tiiviimpää yhteistyötä Syyriassa ehdottava sopimus saa runsaasti kritiikkiä, kertoo Reuters. Tiivistettynä Venäjä ja Yhdysvallat vaihtaisivat keskenään Jabhat al-Nusraan liittyvää tiedustelutietoa, ja vastineeksi Venäjä keskittäisi ilmaiskunsa järjestöä vastaan. Yhdysvaltain armeijan ja tiedustelun jäsenet pitävät ehdotusta naiivina, koska se ei erikseen kiellä Syyrian hallintoa jatkamasta iskuja muita kapinallisia vastaan. Venäjän ei myöskään uskota pitävän lupauksiaan, ja osa kriitikoista pelkää tiedustelutiedon jakamisen paljastavan liikaa Yhdysvaltain tiedonkeruukeinoista ja kontakteista.

Wall Street Journalin mukaan sekä Yhdysvaltain että Iso-Britannian erikoisjoukot ovat käyttäneet Uuden Syyrian armeijan tukikohtaa, jota Venäjä pommitti kesäkuussa. Lehden mukaan ryhmä brittijoukkoja oli poistunut tukikohdasta päivää ennen iskua. (Linkki maksumuurin takana)

Syyrian hallitus sanoo maan valtiontelevision mukaan olevansa halukas jatkamaan rauhanneuvotteluja opposition kanssa ”ilman ehtoja, ja ilman ulkovaltojen sekaantumista” YK:n välityksellä. YK toivoo voivansa jatkaa rauhanneuvotteluja Genevessä elokuussa.