Uutispäivitys 5.7.2016

Irakin ja Yhdysvaltain ilmavoimat tuhosivat ison saattueen, joka oli vetäytymässä Irakista Syyriaan. Koska ISIS on enää harvoin kulkenut suurina joukkoina, isku herätti huolta mahdollisista siviiliuhreista – Yhdysvallat oli ilmeisesti aluksi haluton iskemään, mutta päätyi sitten tukemaan Irakin ilmavoimia. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että kyseessä tosiaan oli äärijärjestön saattue. Iskusta on videota, jonka musiikki lienee ryöstetty 15-vuotiaan Jarin videopelimontaasista.

Kovia kokenut Uuden Syyrian armeija teki yllätyshyökkäyksen kohti eteläistä Bukamalin kaupunkia, ja väitti sen soluttautujien salamurhanneen ISISin paikallista johtoa. Vaikka hyökkäys menestyi aluksi, hyökkääjät eivät pystyneet pitämään valtaamiaan alueita vahvistuksia vastaan ja vetäytyivät. Uuden Syyrian armeijan tiedotteen mukaan kyseessä olikin vain häirintähyökkäys, mutta sen tavoitteet todennäköisesti olivat suurempia. ISIS luonnollisesti väitti aiheuttaneensa paljon suurempia tappioita.

Taistelu Manbijista jatkuu raivokkaana. SDF onnistui valtaamaan kaupungin sementtitehtaat, ja piiritystä ehdittiin jo julistaa voitetuksi. Vastarinta on kuitenkin kovaa, ja SDF on kertonut löytäneensä kaupungista muun muassa tunneleita ja työpajoja, joissa on valmistettu sotatavaraa kranaatinheittimen ammuksista räjähdeliiveihin. Viime päivinä ISIS on myös yrittänyt murtaa saarron vahvoilla vastahyökkäyksillä. Eteläisempi pisto katkaisi hetkeksi SDF:n tien Tishrinin padolle, mutta se vallattiin takaisin. Kumpikin osapuoli on kärsinyt tappioita ja ottanut vankeja, ja propagandataistelu käy kiivaana. SDF:n eteneminen kaupunkiin on auttanut monia siviilejä pakenemaan.

Jo aiemminkin ISISin toimia (mm. kuuluisaa ”Abu Hajaar pilaa kaiken” -videota) analysoinut Oryx Blog on käynyt läpi Syyrian hallinnon epäonnistunutta Tabaqan hyökkäystä. Kirjoittaja pitää keskeisenä ongelmana sitä, että tappioiden ja organisaation heikkenemisen myötä Syyrian armeija on käytännössä hajoittanut olemassaolevat osastonsa ja korvannut ne puolisotilaallisilla joukoilla. Nämä joukot ovat myös perineet armeijan kalustoa niin, että esimerkiksi mekanisoituja prikaateja on enää vain paperilla. Miliisijoukkojen keskinäinen viestintä on kuitenkin heikkoa, ja alunperin kotiseutujaan puolustamaan perustettujen osastojen halu hyökätä muualle on heikko. Jotkin niistä ovat puolestaan muuttuneet yksityisarmeijoiksi, jotka eivät halua kuunnella muiden kuin Assadin käskyjä.

Muistutuksena siitä miten helposti väärää tietoa sodasta kulkee, kirjoituksen perusteella ISISin vastahyökkäystä ei edesauttanut väitetty hiekkamyrsky. Tekstissä ei myöskään mainita aiemmassa viestissä mietittyä 555. rykmenttiä. Vaikuttaa siltä, että vaikka rykmentti on olemassa, sen väitetty osallistuminen ja tuhoutuminen Tabaqan offensiivissa oli uutisankka.

Syyrian hallinto ei ole uusinut hyökkäystä, vaan sen joukot ja ISIS taistelevat Homsin maakunnassa.

Kapinalliset ovat tehneet vastahyökkäyksiä Latakiassa, jossa Syyrian hallinto valtasi monia alueita Venäjän tuella vuodenvaihteessa. Tappioista huolimatta kapinalliset ovat edenneet, huomattavimmin vallaten Kinsabban kaupungin. Muuta tietoa on kuitenkin niukasti.

Syyrian ilmavoimat on menettänyt ainakin kaksi, väitetysti jopa neljä, konetta ilmatorjuntaohjuksiin. Ensimmäisessä tapauksessa (Aleppon lähellä) lentäjä vangittiin ja teloitettiin, viimeisimmässä (Damaskoksen lähellä) lentäjä syöksyi maahan koneensa mukana.

Aleppon eteläpuolen tilanne ei tietääkseni ole merkittävästi muuttunut, mutta sen pohjoispuolella käydään kiivaita taisteluita. Syyrian hallinnon joukot yrittävät katkaista ns. Castellon tien, joka on kapinallisten merkittävin huoltoreitti kaupunkiin. Tiedot taistelujen kulusta ovat ristiriitaisia.

Kuvalinkkinä valtava Aleppon kartta, johon on merkitty tuhoutuneita alueita satelliittikuvien perusteella: kuva.

(vihreä = kapinalliset, punainen = hallinto, keltainen = YPG, Castellon tie heti tekstin alla)

Hasakan kaupungissa on jälleen ollut yhteenottoja NDF:n ja kurdien poliisivoimien välillä, seitsemän NDF:n jäsenen väitetään kuolleen. YPG:n kerrotaan siirtäneen joukkojaan kaupunkiin. Tilanne ilmeisesti jatkuu, mutta ei ole tietoa siitä mikä aiheutti taistelut.

Robert Fisk on jatkanut kierrostaan Syyrian hallinnon hallitsemilla alueilla, vieraillen Kweiresin lentokentällä ja haastatellen sen selvinneitä puolustajia.

Islamistinen Jabhat al-Nusra on Aleppon ja Latakian taistelujen ohella ehtinyt vangita Jaish al-Tahrir -ryhmän johtajan ja ryöstää sen tarvikkeita. Nusra mahdollisesti epäilee Tahririn vuotaneen sen asioihin liittyviä tietoja tiedustelupalveluille. Ryhmiä on kehoitettu setvimään välinsä sharia-oikeuden välityksellä. Viimeisimmän tiedon mukaan Tahririn johtaja on nyttemmin vapautettu.

Yhdysvaltain presidentti Obaman hallinto yrittää lähempää yhteistyötä Venäjän kanssa, kertoo Washington Post. Ehdotuksen perusteella Yhdysvallat antaisi Venäjälle Jabhat al-Nusraa koskevaa tiedustelutietoa ja mahdollisesti iskisi sitä vastaan. Venäjä puolestaan painostaisi Assadin hallintoa olemaan pommittamatta alueita, joissa Yhdysvallat katsoo maltillisempien kapinallisten toimivan.

Ehdotus on herättänyt runsaasti kritiikkiä. Nusraa vastaan kohdistettujen iskujen uumoillaan osuvan myös muihin ryhmiin, mikä heikentäisi etenkin Aleppon tilannetta. Venäjää ja Assadia ei myöskään uhkaa mikään seuraamus, mikäli ne eivät piittaa pyynnöistä vähentää muiden ryhmien pommittamista. Suunnitelman sanotaan heikentävän kapinallisia, mutta vahvistavan kurdien ja jopa ISISin asemaa.

Postille kirjoittava Michael Weiss pitää ehdotusta virheenä, joka saattaa johtaa Aleppon valtaamiseen ja Assadin suureen propagandavoittoon.