Uutispäivitys 25.6.2016

Hizbollahin Hassan Nasrallah piti viime kuussa Syyriassa kuolleen Mustafa Badreddinen muistotilaisuudessa puheen, jossa hän vannoi Hizbollahin jatkavan taistelua ja lähettävän lisää miehiä. Assadin tukijoiden mukaan Hizbollahin vahvistukset keskittyvät Aleppon alueelle, jota on myös pommitettu raskaasti.

FSA valtasi hetkeksi Al Rain kaupungin ISISiltä Aleppon pohjoispuolella, mutta se oli ansa: ISIS teki itsemurhahyökkäyksen, joka sai kapinalliset sekasortoon ja johti kaupungin takaisinvaltaukseen. Tämänhetkisestä tilanteesta on vaihtelevia tietoja.

Taistelut Manbijissa jatkuvat. Ilmaiskuista huolimatta ISIS pitää yhä hallussaan kaupungin viljasiiloja, joten SDF on ryhtynyt kiertämään niitä. Eteneminen on kuitenkin hidasta, koska linnoitteita ja räjähdeansoja on paljon. On myöskin epäselvää, miten paljon siviilejä on vielä kaupungissa. SDF on kuitenkin myös vallannut lisää alueita Manbijin ympärillä. Kurdien uutistoimisto ANHA väittää, että ISIS on ryhtynyt vangitsemaan kurdeja hallitsemillaan alueilla.

Viime viikolla Venäjän ilmavoimat iskivät Yhdysvaltain tukemaa kapinallisryhmää, ”Uutta Syyrian Armeijaa” (New Syrian Army) vastaan eteläisessä Syyriassa. New Syrian Army on Jordanian rajalta käsin toimiva ryhmä, jonka on tarkoitus olla ISISin vastaisen taistelun eteläinen kärki. Isku tapahtui Al Tanfin raja-asemalla, jonka valtauksesta ISISiltä uutisoitiin aiemmin tänä vuonna. Syyrian hallinnon joukkoja ei alueella juuri ole, ja New Syrian Armyn jäseniltä vaaditaan allekirjoitettua lupausta taistella vain ISISiä, ei Assadia vastaan.

Tilanne oli varsin kireä, sillä joukon ilmoitettua iskusta Yhdysvallat lähetti paikalle kaksi hävittäjää. Koneiden palattua tankkaamaan Venäjä kuitenkin iski ryhmää vastaan toisen kerran. Kaksi taistelijaa kuoli ja useita loukkaantui. Bellingcatin arvio käyttää kovaa kieltä: Venäjä auttoi ISISiä sirpalepommittamalla. Venäjän puolustusministeriön mukaan se ei tiennyt Uuden Syyrian Armeijan hallitsevan raja-asemaa.

Myöhemmin samalla viikolla Russia Today uutisoi Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun vierailusta Syyriassa. Videolla näkyi kuvaa palopommeista, joiden käytön Venäjä on kiistänyt. Aiheeseen perehtynyt Conflict Intelligence Teamin blogi kuvaa tapahtumien kulkua: kun pommit huomattiin, alkuperäisestä videosta ladattiin nettiin muokattu versio. Kun muokkaus huomattiin, alkuperäinen versio palautettiin.

Venäjä on menettänyt virallisen luvun mukaan yhdennentoista sotilaansa Syyriassa. ISIS on väittänyt surmanneensa kolme lisää Tabaqan tappion aikana, mutta väitetystä kolmikosta kiertää todisteena useita eri kuvia, joten väite ei vaikuta uskottavalta.

Syyriassa on muodostettu uusi hallitus. Assadin kannattajien suuttumukseksi Russia Today tiesi kertoa uuden hallituksen jäsenet ennen Syyrian valtiollista televisiokanavaa SANAa. RT myös kertoi hallituksen muodostamisesta vielä silloin, kun SANA kiisti sen. Tiedonkulun järjestystä pidetään todisteena Venäjän kasvavasta vaikutusvallasta, ja jotkut lojalistit jopa väittävät Moskovan sanelleen uuden hallituksen kokoonpanon.