Uutispäivitys 23.6.2016

Manbij on piiritetty, mutta on selvää ettei ISIS aio luopua kaupungista taistelutta. Järjestö on tehnyt useita vastahyökkäyksiä piirityksen murtamiseksi. Koalition ilmatuen avulla saartorengas on pysynyt, mutta muutama Manbijin ulkopuolella oleva kylä on ilmeisesti vaihtanut omistajaa pariin otteeseen. SDF pureutuu hitaasti itse kaupunkiin. Tällä hetkellä kiivaita taisteluja käydään kaupungin eteläpuolisista viljasiiloista. SDF:n väitetään menettäneen 60 taistelijaa tähän mennessä, ISISin taistelijoita väitetään kuolleen satoja. ISISin kerrotaan tänään tehneen tuhoisan itsemurhahyökkäyksen, joka on vaatinut kymmeniä uhreja.

Aleppon eteläpuolella Jaish al-Fateh on työntänyt iranilaisjoukkoja ja Hizbollahia yhä enemmän taaksepäin. Zaitanin, Birnahin ja Kalsahin kylät on vallattu, ja ilmeisesti myös ainakin yksi merkittävä kukkula. Libanonissa on pidetty useita Hizbollahin jäsenten hautajaisia ilman ruumista. Kuwaitista käsin toimivan Al Rai Media Groupin toimittaja Elijah Magnier väittää, että monet Hizbollah-taistelijoiden omaisista ovat saaneet tiedon kapinallisten lähetettyä viestejä kaatuneiden omista puhelimista. Assad-mielisen median mukaan Hizbollah olisi lähettämässä taistelijoitaan auttamaan myös piiritetyn Deir ez-Zorin puolustamisessa.

Syyrian armeijan eteneminen kohti Tabaqaa koki rajun takaiskun tällä viikolla. Syyrian hallinnon kannattajien mukaan hyökkäyksen kärki oli noin 15 kilometrin päässä Tabaqan lentokentältä. On hieman epäselvää mitä sitten tapahtui. Al Masdar -kanavan toimitusjohtaja Leith Abdoul Fadelin mukaan Syyriassa huhuttiin ”aavikkohaukkojen” ja Syyrian merijalkaväen osastojen vetämisestä Tabaqan operaatiosta muualle. Nämä yksiköt kuitenkin saattoivat yksinkertaisesti vetäytyä. ISIS aloitti 20. kesäkuuta ison vastahyökkäyksen, joka on tähän mennessä ajanut Syyrian armeijan takaisin aloituspisteeseensä. Hyökkäystä auttoi suuri hiekkamyrsky, joskin vetäytyminen alkoi jo ennen sitä.

Syyrian hallinnon kannattajien keskuudessa tappio on herättänyt runsaasti kritiikkiä. Syyllisiksi väitetään epäpäteviä komentajia tai Venäjän puutteellista ilmatukea. Tappiot lasketaan todennäköisesti sadoissa, ja 555. laskuvarjo/erikoisrykmentti on mahdollisesti tuhoutunut kokonaan. Fadelin mukaan se jäi piiritetyksi aavikkohaukkojen ja merijalkaväen vetäytyessä. On jopa väitetty, ettei sellaista rykmenttiä ole, ja että sen mahdollinen tuhoutuminen on propagandaa. Kyseisen osaston komentaja on kuitenkin ainakin Ison-Britannian pakotelistalla, ja siitä karanneita sotilaita haastateltiin Human Rights Watchin varhaisimmassa raportissa mielenosoituksista.

Sosiaalisessa mediassa kiertää useita videoita tältä viikolta, joissa Aleppoon pudotetaan palopommeja.