Uutispäivitys 12.6.2016

SDF on piirittänyt Manbijin, ja ISIS on on joutunut vetäytymään myös muualla Syyriassa. Se ei enää uhkaa Maren kaupunkia Aleppon pohjoispuolella (joskin ”pingis” jatkuu muissa kylissä) ja Syyrian hallinnon joukot lähestyvät Tabaqaa. Sen lentokenttä on kuuluisa Syyrian armeijan tappiosta vuonna 2014, jonka jälkimainingeissa ISIS teloitti ainakin 150 vangiksi jäänyttä sotilasta. Syyrian hallinnon kannattajien mukaan Venäjän tukemat kärkijoukot ovat vain pienen matkan päässä lentokentältä, ja toinen hyökkäys tähtää hitaammin kohti Deir ez-Zoria.

ISIS kuitenkin aiheuttaa yhä tuhoa. Damaskoksen itsemurhaisku Iran-viestissä linkattuun Sayyida Zeinabin moskeijan alueelle oli tarkoitettu shiioja vastaan. SDF on puolestaan menettänyt Manbijin taisteluissa yhden komentajistaan (ja mahdollisesti SDF:n perustajista), Abu Leylanin. Luotettavan oloista tietoa on vaikea löytää, koska miehen sankaruutta korostetaan joka käänteessä. Komentaja oli väitetysti kotoisin Manbijista, ja SDF onkin nimennyt operaationsa uudestaan hänen mukaansa.

Eteneminen Manbijiin on tarjonnut runsaasti tilaisuuksia pr-tietoiselle SDF:lle. Twitteriin ja eri uutissivuistoille ilmestyy kiivaaseen tahtia kuvia, joissa ISISin ikeen alta vapautetut kyläläiset tervehtivät auttajiaan ja naiset riisuvat mustia niqabejaan. Mielenkiintoisesti myös muutama Syyrian hallinnon kannattaja julkaisee kuvia NDF:n riveissä olevista naispuolisista taistelijoista. Kenties sekulaarisuudella tavoitellaan länsimaista yleisöä?

Aleppon eteläpuolella IRGC ei ole pystynyt valtaamaan menettämiään alueita takaisin. Kapinalliset ovat tiettävästi vallanneet Qarassin kylän (edellisen viestin toinen karttakuva), josta on viimeisimmin taisteltu. Aleppon eteläpuoliset kapinalliset ovat julkaisseet runsaasti kuvia tappamistaan ja vangitsemistaan shiiataistelijoista, joista monet ovat eri irakilaisten joukkojen jäseniä. Myös IRCG on kärsinyt tappioita, mutta joka väitteeseen kuolleista upseereista ei liene syytä uskoa.

Aleppon pohjoispuolella Syyrian hallinnon joukot aloittaneet toisen operaation hallitsemansa alueen kasvattamiseksi. Sitä johtavat Assadin kannattajien kehumat ”tiikerijoukot.” Kyseessä on Syyrian armeijan eri osastoista koottujen kokeneiden sotilaiden ”erikoisjoukko,” jolla on käytössään keskimääräista parempaa kalustoa. Hyökkäys Aleppon pohjoispuolella koki takaiskun, kun tiikerijoukko menetti käytössään olevan T-90:n. Hallintoa tukevan Al Masdarin mukaan tankkiin tuli tietokonevika ja se joutui kapinallisten käsiin.

Aleppon tilanteen jatkuessa epävakaana The Daily Beast kirjoittaa kiistoista Pentagonin ja CIA:n välillä. Pentagon haluaisi keskittyä tukemaan SDF:ää, mutta CIA:n mukaan on turha taistella ISISiä vastaan ellei kriisin aiheuttanutta Assadin hallintoa syrjäytetä. CIA tukee joitakin Aleppon alueella taistelevia kapinallisryhmiä.

Venäjän ja Syyrian ilmavoimat ovat jatkaneet kapinallisalueiden pommittamista, ja tänään osumat ovat olleet erityisen pahoja. Idlibin maakunnassa pommitettiin toria, jonne suuri väkijoukko oli kertynyt ostoksille ramadanin ilta-ateriaa (iftaria) varten. Kapinalliset ovat vastanneet omalla tykkitulellaan kostoksi.