Uutispäivitys 29.5.2016

Aleppon pohjoispuolen pingis on kääntynyt ISISin eduksi. Panssaroiduilla ajoneuvoilla tehtyjen itsemurhaiskujen myötä ISIS on onnistunut eristämään Maren kaupungin Azazista, käytännössä halkaisten Azazin motin. Maren kaupunkiin on myös hyökätty, mutta toistaiseksi kapinalliset ovat puolustaneet sitä. Kapinalliset kertovat surmanneensa ja ottaneensa vangiksi ISISin taistelijoita, ja väittävät että suurin osa hyökkäyksen miesvoimasta koostuu pakkovärvätyistä teinipojista. Viimeisimmän tiedon mukaan kapinalliset ovat aloittaneet vastahyökkäyksen, mutta sen menestys on vielä epävarmaa.

Suuria määriä sivullisia on paennut taisteluita SDF:n hallitsemaan Afrinin kantoniin, koska Turkin raja on yhä suljettu. Pakolaisten hyvää kohtelua on korostettu, mutta myös kyynisempiä näkemyksiä on esitetty. SDF on ottanut haltuunsa Sheikh Issan kylän lähellä Marea, ja osa kapinallisista väittää että sen luovuttaminen oli hintana Maren kaupungista lähteneiden pakolaisten läpikulusta. Ainakin islamistikapinalliset pitävät yhä SDF:ää opportunisteina, ja kurdien hallitsemaan Sheikh Maqsoudin lähiöön Aleppossa on tehty kiivaita hyökkäyksiä kostoksi.

Osa kommentoijista väittää, että SDF olisi peruuttamassa hyökkäystään Raqqaan hyödyntääkseen Aleppon pohjoispuolen tilannetta. Kurdien keskuudessa toimivien journalistien perusteella kyse on vain huhusta. SDF:n eteneminen kohti Raqqaa on jatkunut, ja sen kerrotaan ottaneen haltuunsa noin viisi kilometriä pitkän ja 10 km leveän alueen. SDF kertoo myös aloittaneensa uuden hyökkäyksen kohti kaupunkia koillisesta.

SDF:n joukkojen mukana kulkevat Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilaat ovat käyttäneet YPG:n ja YPJ:n hihamerkkejä kunnianosoituksena, sillä sotilaiden kerrotaan ihailevan etenkin YPJ:n naistaistelijoita. Ilmiöstä kertovien kuvien tultua julki Turkki suuttui jälleen, ja sotilaita kiellettiin käyttämästä hihamerkkejä. Yhdysvaltain meriselitys siitä, että sotilaat käyttivät merkkejä ”sulautuakseen paikallisiin joukkoihin” ei selvästikään kuulostanut Turkista uskottavalta.

Jordanian vastaiselta rajalta käsin toimiva New Syrian Army -kapinallisryhmä puolestaan kritisoi Yhdysvaltoja tuen puutteesta. Ryhmän on tarkoitus olla ISISin vastaisen taistelun eteläinen kärki, mutta se kertoo kärsineensä tappioita itsemurhaiskuissa kaluston puutteen vuoksi. Toisin kuin SDF:llä, New Syrian Armylla ei ole tarpeeksi panssarintorjuntakalustoa pysäyttämään panssaroituja ja räjähteillä lastattuja ajoneuvoja.

Syria Direct haastatteli pakolaisleirissä asuvaa äitiä, jonka kaksi poikaa sotivat sisällissodan eri puolilla. Toisen mielestä Bashar al-Assad on laiton hallitsija joka sortaa kansaansa, kun taas toinen pitää kansannousua yrityksenä tuhota Syyria.