Uutispäivitys 28.4.2016

Kamishlin tulitauko ”virallistettiin” aiemmin tällä viikolla, ja on toistaiseksi pysynyt voimassa.

Tiedot tulitauon yksityiskohdista ovat mielenkiintoisia. Syy taisteluihin oli ilmeisesti Syyrian hallinnon harjoittama pakkovärväys, sillä Assadia tukevat joukot olivat pidättäneet taisteluita vältteleviä ihmisiä. Asayişan valtaaman vankilan vangit olivat ilmeisesti enimmäkseen sotapalveluksesta kieltäytyneitä. Tulitauon termit suosivat selvästi SDF:ää. Vallatut alueet pidetään, vankeja vaihdetaan, eikä Syyrian hallinto saa pakkovärvätä Rojavan asukkaita.

150 Yhdysvaltain sotilasta on saapunut Rojavan alueelle tukemaan taistelua ISISiä vastaan, minkä Syyrian valtiontelevisio tuomitsee ulkovaltojen aggressiona.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalaa Aleppossa on pommitettu.

Tilanne Azazin käytävässä kiristyy. ISIS ja FSA valtaavat toisiltaan kyliä, mutta terrorijärjestö on onnistunut etenemään 6-7 kilometrin päähän Azazista. Järjestö väittää myös tuhonneensa turkkilaista kalustoa rajan yli ammutuilla ATGM-ohjuksilla. Kapinallisten kerrotaan (jälleen) vallanneen Dudiyan kylän ISISiltä (ensimmäisessä kuvalinkissä merkittynä ISISille).

Yllättävänä käänteenä jotkin FSA-ryhmät hyökkäsivät myös SDF:ää vastaan Tell Rifaatissa ja Ayn Daqnahissa. Hyökkäys oli ilmeisesti täysi katastrofi: SDF ja sitä tukeva Jaysh Thuwar väittävät surmanneensa 80 taistelijaa. Noin kahdenkymmenen miehen ruumiit lastattiin rekkaan, jota ajettiin riemusaatossa Afrinin kantonin pääkaupungin läpi. SDF:n johto sanoutui välittömästi irti tapauksesta, todeten ettei se ole kurdijoukkojen arvon mukaista. Kurdimielisten mukaan hyökkääjät olivat ”Turkin tukemia jihadisteja,” mutta se on niin usein toistuva kuvaus että on vaikea sanoa että mikä hyökkäyksen motiivi oli.

Damaskoksen Ghoutassa ilmapiiri on pitkään ollut kireä sen jälkeen, kun Venäjän ilmaisku surmasi aluetta hallitsevan Jaish al-Islamin johtajan Zahran Alloushin. Nyt Jaish al-Islamin valtaa on Syria Directin mukaan ryhdytty avoimesti haastamaan. Kilpailevien Failaq a-Rahmanin ja Jaish al-Fustatin taistelijat ovat hyökänneet sitä vastaan. Pääkaupungin kyljessä olevaa Ghoutaa hallitsevalla ryhmällä on teoriassa paljon vaikutusvaltaa mikäli Damaskoksen puolustus alkaa murentua, mutta nyt keskinäiset taistelut osuvat yhteen Syyrian armeijan uusien ponnistelujen kanssa. Alueen asukkaat ovat järjestäneet mielenosoituksia saadakseen kapinallisryhmät lopettamaan kahakoinnin.

Venäjä haluaa YK:n asettavan Jaish al-Islamin ja Ahrar al-Shamin mustalle listalle terrorismin tukemisesta, mikä estäisi niitä osallistumasta rauhanneuvotteluihin.