Uutispäivitys 23.4.2016

Ilmaiskut ovat jatkuneet eri puolilla Syyriaa. Yksi Al Dumairin kentältä lähtenyt Syyrian ilmavoimien kone on syöksynyt maahan ISISin hallitsemalla alueella. Järjestö on väittänyt ampuneensa sen alas ja ottaneensa lentäjän vangiksi, julkaisten kuvia ja videota.

Kurdien ja Syyrian hallinnon yhteenotto Kamishlissa kävi kiivaana noin kolme päivää. Sekä YPG:n että hallinnon kerrottiin tuoneen paikalle raskaampaa kalustoa, ja Syyrian hallinto ilmeisesti lähetti tasavaltalaiskaartiaan vahvistukseksi Damaskoksesta Kamishlin lentokentälle. Hallinnon joukot ampuivat kentältä tykistöllään kaupunkiin, mikä oli YPG:n mukaan syy sen mukaantuloon. Asayişa valtasi Allayan vankilan ja vapautti sen vangit, mutta muuten suuria aluemuutoksia ei tapahtunut. Joidenkin väitteiden mukaan yhteenotot laajenivat myös läheisiin kyliin. Kaupungissa on nyt solmittu tulitauko, huhujen mukaan Venäjän ja Iranin välityksellä. Tilanne on kuitenkin jännittynyt, ja taisteluiden siviiliuhrit ovat herättäneet paljon vihaa.

Kurdit väittävät ottaneensa paljon vankeja ja surmanneensa monia hallinnon taistelijoita, kun taas hallinnon äänenkannattajat väittävät NDF:n vallaneen monia Kamishlin alueita. Reutersin mukaan noin 20 NDF:n taistelijaa kaatui ja 40 antautui, viiden Asayişan jäsenen kaatuessa. Kurdimielisten twitter-tilien perusteella myös YPG:n jäseniä menehtyi.

ISIS ilmeisesti yritti hyödyntää taisteluita tekemällä iskuja Hasakan maakunnan etelälaidalla, mutta heikolla menestyksellä. Kurdit näyttävät toistaiseksi pysäyttäneensä etenemisensä syvemmälle Deir ez-Zorin maakuntaan. Kurdit ovat ilmeisesti ryhtyneet linnoittamaan valtaamiaan alueita Tell Abyadin kaltaisia yllätysiskuja vastaan.

Israelista käsin toimiva i24-uutissivusto väittää libanonilaisen al-Mayadeen -televisiokanavan tietoihin perustuen että Iran tarjosi Assadille turvapaikkaa. Tarjouksen ajankohdasta ei ole tietoa. Mielenkiintoista on myös Iranin tiedusteluministeri Mahmoud Alavin näkemys, jonka mukaan ”salaliitto Syyriaa vastaan” alkoi Hizbollahin ja Israelin vuoden 2006 sodan jälkeen.

Times of Israelin mukaan Israelin ja Venäjän ilmavoimien välillä on ollut läheltä piti -tilanteita. Tapauksista on keskusteltu Israelin ja Venäjän johtajien välillä, mutta jutusta ei irtoa varmaa kuvausta tapahtumista eikä niiden ajankohtaa.

Libanonin ja Israelin uutistoimituksiin tukeutuminen lienee hieman riskialtista, koska en tunne niitä kovin hyvin. Näkemyksiä? Times of Israel on ainakin saanut julkisuutta blogiosastonsa huonosta hoidosta, mikä on johtanut sekä tosissaan että trollaustarkoituksessa kirjoitettuihin ”kansanmurhataan palestiinalaiset” -teksteihin.

Käsittääkseni uusin Irakin ja Syyrian tilannetta kuvaava wikimedia-kartta. Kurdit keltaisella, Syyrian hallinto punaisella, FSA vihreällä, ISIS harmaalla ja Irakin hallinto violetilla.