Uutispäivitys 20.4.2016

Ulkovaltojen vaikutusvallan kasvu aiheuttaa myös tyytymättömyyttä, vaikka Irania ja Venäjää ahkerasti kiitelläänkin avusta. Taannoin oli se alaviittien kirje jossa otettiin etäisyyttä Assadista, ja tuoreempana As-Suwaydan maakunnan druusit ovat libanonilaisen uutissivuston mukaan osoittaneet mieltään Syyrian hallitusta vastaan. Jutun mukaan mielenosoittajat vaativat niin Irania, Venäjää kuin Jabhat al-Nusraakin häipymään Syyriasta. Druuseilla oli muuten ennen alaviitteja huomattava edustus Syyrian upseeristossa, ennen kuin heitä järjestelmällisesti ryhdyttiin erottamaan. Syyrian druusipopulaatio on hyvin keskittynyttä As-Suwaydaan (Jabal al-Druzin eli druusien vuorten alueelle), ja on tähän mennessä pysytellyt melko puolueettomana.

Institute for the Study of War on julkaissut oman näkemyksensä Venäjän intervention muutoksesta, ollen sitä mieltä että Venäjä on lähinnä vain muuttanut läsnäolonsa muotoa kaluston vaihdolla eikä ole merkittävästi vähentänyt tukeaan.

Tulitauko on laajalti julistettu kuolleeksi Syyrian ilmavoimien tehtyä uusia ilmaiskuja Maaret al-Numaniin, Kafr Nabeliin ja Aleppoon. Kaksi ensimmäistä kohdetta ovat saaneet mainetta siitä, että niissä väestö on osoittanut toistuvasti mieltään islamisteja vastaan. Syyrian hallinnon mukaan tulitauko on rikkoutunut Aleppon eteläpuolen taistelujen vuoksi, joskin niistä päävastuussa oleva Jabhat al-Nusra ei itseasiassa ole kuulunut tulitauon piiriin. Osa oppositioryhmistä on ilmoittanut lähtevänsä Geneven rauhanneuvotteluista ilmaiskujen vuoksi.

Aleppon eteläpuolella Nusra teki oman hyökkäyksensä pysäytettyään hallinnon vastaiskun, mutta sen tulokset ilmeisesti jäivät yhtä suuriksi kuin vastapuolenkin.

ISIS on hyökännyt Aleppon pohjoispuolella Maren kaupunkia vastaan, mutta ei ole onnistunut valtaamaan sitä. Sen vahvuus alueella on silti yhä huolestuttava. Muualla järjestö on kärsinyt takaiskuja: Rif Dimashqin maakunnassa sen hyökkäys Kalamoonissa on torjuttu, ja sen kerrotaan evakuoineen joukkonsa Al Dumairin kaupungista. Siellä solmittiin ilmeisesti paikallinen tulitauko ISISin, hallinnon ja kapinallisten välillä, joskin osan ISISin taistelijoista kerrotaan myös antautuneen kapinallisille. Deir ez-Zorissa järjestön väitetään vallanneen piiritetyn kaupungin tehdasalue, mutta väite on kiistetty.

Uusimmat uutiset kertovat yhteenotoista kurdien Asayişa Rojavê -poliisin ja Assadia tukevien NDF:n välillä Kamishlissa. Yhteenotot eivät ole uusia, sillä NDF on joukko hajanaisia ryhmiä eikä ole kuuluisa kurinalaisuudestaan. Ajankohta on kuitenkin herättänyt huolta, sillä eilen PYD-puolueen johtaja Saleh Muslim ilmoitti, että kurdien YPG aikoo taistella Assadia vastaan mikäli Assad ei hyväksy kurdien autonomiaa pohjoisessa Syyriassa. Taistelut Kamishlissa ilmeisesti alkoivat pidätyksistä ja vastapidätyksistä. Tiedot tilanteesta ovat vielä tuoreita, mutta Asayişan kerrotaan vallanneen ja piirittäneen hallinnon rakennuksia, ja molemmilla puolilla on kuolonuhreja. Joidenkin tietojen mukaan YPG olisi osallistunut taisteluihin, mikä olisi huomattava eskalaatio. Syyrian ilmavoimien kerrotaan lentäneen kaupungin yli, ilmeisesti uhkauksena.

ISISin murhaaman Steven Sotloffin perhe haastaa Syyrian valtion oikeuteen, syyttäen sitä järjestön tukemisesta.