Uutispäivitys 25.3.2016

Kiitos uutislinkkailusta, oma päivittäminen on jäänyt vähäiselle. On pari asiaa mistä olisi mielenkiintoista keskustella: Obaman ulkopolitiikka Syyriassa (joka sai paljon julkisuutta The Atlantic -lehden jutun jälkeen), Venäjän joukkojen vähentäminen sekä rauhanneuvottelujen eteneminen. Ne vaativat kuitenkin pidempää pohjustusta, joten siirrän niitäkin parempaan ajankohtaan.

Uutispuolella tänään perjantaina on jälleen pidetty runsaasti mielenosoituksia eri puolilla Syyriaa, ja luultavasti vastauksena niihin Syyrian hallinto on jälleen pudotellut tynnyripommeja. Tulitauko näyttäisi siis heikenneen ja kahakointi kasvaneen ainakin Latakiassa, joskin suurin osa hyökkäyksistä tapahtuu ISISiä vastaan. Järjestö on heikoilla, ja monet ryhmät etenevät nyt sitä vastaan. Eteläisessä Syyriassa ISIS-mieliset ryhmät Yarmukin marttyyrien prikaati ja Muthanna Movement ovat taistelleet muita kapinallisryhmiä vastaan. Ne ovat ottaneet yhteen myös Jabhat al-Nusran kanssa, joka sittenkin näyttää hallitsevan joitain alueita eteläisessä Syyriassa, toisin kuin aiemmin luulin.

Washington Post kirjoittaa ISISin kärsimistä tappioista, ja tiivistää kätevästi viime kuukausien tapahtumia. Järjestö on joutunut hyökkäämään lähinnä räjähteillä lastatuilla autoilla (joita toisinaan panssaroidaan) tehdyin itsemurhaiskuin. Yritykset tehdä perinteisiä hyökkäyksiä SDF:ää vastaan Tishrinissä ja Syyrian armeijan joukkoja vastaan Khanasirissa ovat epäonnistuneet, ja taistelijoiden moraali heikkenee. Jutussa esitetyt kommentit siitä, että etenemistä hidastaa lähinnä rauhanprosessin hitaus, on varsin mielenkiintoinen. Kysymys siitä, kuka lopulta esimerkiksi valtaa Raqqan, lienee kiistelyn aiheena.

Palmyran tilanne jää vielä nähtäväksi. Assad-mieliset kommentoijat ovat ehtineet juhlia etenemistä sinne jo monta kertaa. Osa heistä onkin ehtinyt jo torua muita liioittelusta, sillä vastarinta on kaikesta päätellen ankaraa. Irakissa Ramadin kaupungin valloittaminen järjestöltä onnistui vasta kun kaupunki oli miltei kokonaan raunioina. SDF:n onnistui vallata Shaddadi muutamassa päivässä, vaikka operaation kestoksi arvioitiin yli kuukausi. On vaikea sanoa, kumpaan ääripäähän Palmyran taistelu kääntyy.

Pohjoisempana ISISin kerrotaan linnoittaneen Manbijin kaupunkia ja kaivaneen juoksuhautoja sen ympärille. Ilmeisesti se aikoo taistella siitä SDF:n hitaasti lähestyessä Tishrinin padolta.