Uutispäivitys 14.3.2016 + keskustelu Venäjän väitetystä vetäytymisestä

Pari päivää sitten Syyriassa ammuttiin alas Syyrian ilmavoimien Mig-21 ilmeisesti olalta ammuttavalla ohjuksella. Siitä olleet tiedot olivat aika epäselviä, kunnes Venäjän puolustusministeriö kommentoi asiaa todistaakseen, ettei kyseessä ollut venäläinen kone. Venäjän ilmavoimat ei taida enää edes käyttää tuota konetyyppiä.

Syyriassa on ennenkin ammuttu koneita alas, mutta viimeisimmästä on aikaa. On mahdollista, että jokin taho olisi lähettänyt uudemman sukupolven it-ohjuksia kapinallisille, mikä taasen kannustaisi Venäjää vähentämään koneitaan. Kyseessä voi tosin olla täysi sattuma, ja suurin osa Venäjän koneista lentänee MANPADien kantaman yläpuolella.

Helikoptereista pudotetut tynnyripommit ovat Syyrian ilmavoimien erikoisuus, joilla rangaistaan kapinallisalueilla eläviä. Venäjän ilmavoimat ovat tehneet haastavampia lentoja, kuten maajoukkojen etenemisen tukemista matalalla lentävillä helikoptereilla, mutta myös se on harjoittanut rankaisupommittamista. Joitakin alueita on pommitettu vapaasti putoavilla pommeilla toisen maailmansodan tyyliin. Iskut osuvat väkisinkin siviilialueille, ja ns. double tap -iskut näyttävät olevan yhä suosiossa. Esimerkiksi Palmyraa/Tadmuria on pommitettu raskaasti tähän tyyliin. Kaupunki on ISISin hallussa, mutta iskut surmaavat siviilejä jotka olisivat kenties pian vapautuneet järjestön ikeestä. Kontrasti koalition ohjattuihin iskuihin on varsin suuri, vaikka myös jälkimmäisten tiedetään surmanneen siviilejä yrityksistä huolimatta.

Tämä käänne on mielenkiintoinen, mutta Venäjän läsnäolo Syyriassa tuskin loppuu kokonaan. Jää nähtäväksi, miten hyvin väite vetäytymisestä pitää paikkansa. Vähentääkö esimerkiksi Iran myöskin osallistumistaan, vai lisääkö se sitä?

Kiirettä on pitänyt, joten en ole hetkeen päivittänyt. Huomenna on jälleen Syyrian kansannousun vuosipäivä, joten silloin pitänee koostaa jonkin verran tapahtumia. Mielenkiintoisia tapahtumia ovat esimerkiksi yhteenotot Jabhat al-Nusran ja Divisioona 13:n välillä. Fundamentalistinen Nusra on yrittänyt estää tulitauon aikana järjestettyjä mielenosoituksia, ja Divisioona 13 asettui puolustamaan niitä. Tämänhetkisen tilanteen perusteella heikommin aseistettu 13 on alakynnessä ja on menettänyt alueitaan.

Karkuruus ISISin riveistä näyttää kasvavan, ja ulkomaisten taistelijoiden kerrotaan takavarikoivan syyrialaisten henkilötietoja paetakseen niiden avulla. Samaan aikaan järjestö ilmeisesti käyttää yhä enemmän lapsia itsemurhapommittajina.