Uutispäivitys 27.2.2016

Tulitauko on voimassa, mutta sitä on jo rikottu jonkin verran. Kovin luotettavia tietoja ei kuitenkaan ole, joten on paha arvioida rikkomusten vakavuutta ja laajuutta. Yhdestä tynnyripommi-iskusta on ilmoitettu, mutta yksittäisestä lähteestä. Rauhanneuvottelujen pitäisi jatkua 7. maaliskuuta.

Aleppon huoltotien tilanne on epäselvä. Yksi Assadia kannattava tili väittää huoltoreitin olevan nyt auki, mutta muut eivät ole vahvistaneet väitettä.

Edellisessä päivityksessä pohdin seuraavaa:

Jäin miettimään että missä artikkelista tästä puhuttiin. Pienen kaivelun jälkeen selvisi, että kyseessä oli CNN:n juttu Rmeilanin lentokentästä. Kurdeilla on Yhdysvaltojen ja ”muiden valtioiden” kouluttamia miehiä, jotka ovat radioyhteydessä etulinjan yksiköihin. Radiosta saatujen tietojen ja täppärien Google Mapsin perusteella he selvittävät ISIS-joukkojen koordinaatit, ja lähettävät ne edelleen Yhdysvaltojen johtaman koalition komentokeskukseen, joka lähettää koneet matkaan.

Ilmatuesta oli hyötyä, sillä perjantain ja lauantain välisenä yönä ISIS teki yllätyshyökkäyksen Tell Abyadiin, Syyrian ja Turkin rajakaupunkiin, joka aiemmin oli ISISin lyhin ja suorin salakuljetusreitti Raqqaan. YPG:n tiedonannon mukaan se surmasi 17 hyökkääjää ja menetti itse kuusi taistelijaa. Koalition ilmaisku ilmeisesti surmasi viimeiset rakennukseen linnoittautuneet. Kurdit väittävät, että hyökkääjät tulivat Turkin raja-asemalta (joka surkuhupaisesti oli auki ISISin hallitessa kaupunkia, mutta suljettiin kurdien vallattua sen). Washington Postin kaupunkia koskeva juttu lokakuulta 2015 kuitenkin mainitsee asukkaiden huolen ISISin nukkuvista agenteista.

Kapinallisryhmä Liwa Suqour Jabal al-Zawiya kuvasi ennen tulitauon voimaanastumista videon, jossa he ampuvat Syyrian armeijan tankkia TOW-ohjuksella. Vaikka maalina oli ryhmän kuvauksen mukaan vanhempi T-72, tankkeja tuntevien mukaan kyseessä onkin ensimmäinen kuvattu tapaus, jossa amerikkalaisvalmisteista TOWia käytetään uudempaa T-90 -tankkia vastaan. Video onkin saanut poikkeuksellisen suuria katselulukuja, joista osa varmaankin kuuluu eri tiedustelujärjestöjen työntekijöille. Tankki sai osuman, mutta sen miehistön nähdään kapuavan pois.

En ole tankkien asiantuntija, mutta T-90:ssa pitäisi ilmeisesti olla tehokkaammin toimivaa reaktiivista panssaria sekä Shtora-järjestelmä, jonka pitäisi auttaa panssarintorjuntaohjuksia vastaan. Näiden toimivuus tai toimimattomuus tuntuu herättävän laajaa kiinnostusta.

Jälkihuomautus: tankkeihin perehtyneiden keskustelijoiden mukaan kyseessä todella oli T-90.