Uutispäivitys 25.2.2016

(uutislinkki Sky Newsin juttuun, jossa Britannian ulkoministerin kerrotaan nähneen ’huolestuttavia todisteita’ kurdien, Venäjän ja Assadin yhteistyöstä)

Venäjä on tosiaan lähestynyt kurdeja sen jälkeen, kun Turkki ampui sen koneen alas. PYD-puolueella on tuore toimisto Moskovassa. Kurdien ja Venäjän ilmavoimien mahdollista yhteistyötä on aiemmin ihmetelty, joten Britannia on hyvin voinut saada vahvempia todisteita. Käsittääkseni on kuitenkin vielä auki, miten tiivistä yhteistyö on. On uumoiltu, että Venäjä pommittaisi kurdien vastustajia ikään kuin palveluksena siinä toivossa, että kurdit hyödyntäisivät tilaisuutta etenemällä. Yhdysvaltain johtaman koalition ilmavoimien ja kurdien välisestä yhteydestä tiedetään, että kurdit voivat itse tilata ilmaiskuja haluamiinsa ISIS-kohteisiin. Toistaiseksi en ole törmännyt samanlaiseen kommunikointiin Venäjän ilmavoimien ja kurdien välillä.

ISISin hyökkäys Aleppon eteläpuolella oli odotettua vahvempi. Kyseisellä alueella oli ilmeisesti oikean Syyrian armeijan yksiköitä, joiden puolustus romahti. ISIS valtasi Khanasirin kaupungin, ja Syyrian armeija kärsi monia tappioita. Apuun tuodut ”tiikerijoukot” (Qawat al-Nimr), Assadin tukijoiden suorastaan palvomat veteraaniyksiköt, onnistuivat tänään valtaamaan kaupungin takaisin NDF:n tuella, mutta huoltoreitti Aleppoon on yhä poikki. Venäjän ilmavoimat epäilemättä tukee yrityksiä aukaista se. Taisteluiden uhriluku on joka tapauksessa suuri: Syyrian armeija on menettänyt ainakin parisataa miestä. Sosiaalisessa mediassa kiertävien marttyyrikuvien perusteella moni oli kovin nuori. Myös ISIS on menettänyt taistelijoitaan, mutta määristä ei ole tietoa.

Mielenkiintoisesti syyrialaisen tv-kanava Al-Masdarin toimitusjohtaja Leith Fadel kritisoi omalla tilillään Syyrian armeijan toimintaa. Hänen kuvauksestaan syntyi käsitys, että huoltoreittiä ISISin vastaisella rintamalla vartioimassa oli kokemattomia yksiköitä. Fadelin mukaan ISISiä vastaan pitäisi lähettää ”kovia joukkoja” eli Hizbollahia tai shiiajoukkoja. Hänen kritiikkinsä sopii varsin hyvin yhteen Syyrian armeijan uutisoidun miespulan kanssa. Sen riippuvuus puolisotilaallisista joukoista tuntuu vain kasvavan. On tietysti muistettava, ettei Fadel edusta Syyrian armeijaa.

Aiheeseen liittyen brittiläinen veteraanijournalisti Robert Fisk kertoo tavanneensa Iranin vallankumouskaartilaisia Aleppon lähellä.

Kurdit ovat jatkaneet yhteenottojaan FSA:ta vastaan Aleppossa. Idässä SDF kertoo varmistaneensa otteensa Al Shaddadista. Se kertoo löytäneensä ISISin propagandaa, joka on vähätellyt SDF:n etenemistä, ja saaneensa runsaasti aseita saaliiksi. Mielenkiintoa herätti myös kuva, jossa YPG:n jäsenet esiintyvät yhdysvaltalaisen Javelin-ohjuksen kanssa. Myös Washington Post tarttui aiheeseen. YPG kertoo saksalaisen vapaaehtoisensa kaatuneen Al Shaddadin taisteluissa, ollen näin kahdeksas YPG:n riveissä kuollut länsimaalainen.

Sotamenestyksestä huolimatta kurdien keskinäinen kahnaus saattaa nostaa päätään. Irakin Kurdistanin presidentti Masoud Barzaniin kytkettyä Rudaw-televisiokanavaa on kielletty toimimassa ”Syyrian Kurdistanissa,” Rudaw kertoo englanninkielisessä tiedotteessaan.

Osittaisen tulitauon pitäisi alkaa lauantaina. Sotatoimien jatkaminen ISISiä ja Jabhat al-Nusraa vastaan sallitaan, mikä monien mielestä tuhoaa tulitauon idean. Nusran suuri vaikutusvalta sallii Pohjois-Syyrian kapinallisten pommittamisen jatkumisen, koska Venäjä ja Syyrian hallinto voivat aina väittää iskevänsä sitä vastaan. Syyrian hallinto muun muassa kertoo aikovansa jatkaa iskuja Damaskoksen lähiötä Darayyaa vastaan. Lähteestä riippuen Syyrian hallinto väittää siellä olevan joko Nusran tai ISISiksen taistelijoita, minkä oppositio kiistää.