Uutispäivitys 22.2.2016

Ääriryhmä TAK (Teyrêbazên Azadiya Kurdistan‎) ilmoitti olevansa vastuussa Ankaran iskuista, sanoen niiden olevan kosto Cizren kaupungin taisteluista. TAK on klassinen alaryhmä, joka erosi PKK:sta koska emojärjestö oli sen mielestä liian pehmeä. On kuitenkin myös epäilty, että TAK olisi todellisuudessa PKK:n alaisuudessa. Ajatuksen mukaan TAK julistaa julkisesti itsenäisyyttään pitääkseen PKK:n mainetta puhtaampana. Tämä on vähemmän yllättäen Turkin näkemys ryhmien suhteesta.

Turkki on jatkanut Azazin käytävän pommittamista, mutta muutoin uutisvirta sieltä on hiljentynyt. Aleppossa kurdit ja islamistit ovat ainakin taistelleet. Kurdit hallitsevat Aleppossa Sheik Maqsoudin lähiötä, ja ovat ilmeisesti yrittäneet edetä sieltä Ashrafiyehin lähiöön. Ansar al-Islam -niminen ryhmittymä väittää lyöneensä heidät takaisin.

Aleppon eteläpuolella ISIS ja Jund al-Aqsa -niminen islamistiryhmä ovat katkaisseet Syyrian hallinnon huoltoreitin kaupunkiin. Jund al-Aqsa (”Al-Aqsan sotilaat”) on Jabhat al-Nusrasta eronnut ryhmä, jonka johdossa on ollut etsintäkuulutettuja Al-Qaidan jäseniä. Muut FSA-ryhmät ovat syyttäneet sitä ISIS-mieliseksi, eikä se ilmeisesti suhtaudukaan ISISiin vihollisena kuten emojärjestönsä. Assadia kannattavien mielestä huoltoreitin katkaisu todistaakin FSA:n ja ISISin olevan sama asia. Syyrian hallinnon joukot yrittänevät kiireen vilkkaa avata huoltoreitin uudelleen, ja on todennäköistä että he onnistuvat siinä.

SDF valtasi Al-Shaddadin, joskin kaupunki on sen mukaan jälleen täynnä räjähdeansoja. Kaupungista eteneminen on osoittautunut vaikeammaksi. ISIS on tehnyt vastahyökkäyksiä (myös Tishrinin padolle on hyökkäilty) ja vallannut ainakin yhden kylän takaisin SDF:ltä. Takaisinvaltaus sekoitettiin hetkeksi jo siihen, että Al-Shaddadi oltaisiin vallattu takaisin, joten tiedot eivät ole kovin luotettavia. Jotkut kommentoijat pelkäävät, että SDF yrittää edetä liian laajalti ja joutuu sen vuoksi vaikeuksiin.

Iranin joukkoihin Syyriassa kuuluu myös sen vuonna 2000 perustettujen, länsimaisen mallin mukaan toimivien erikoisjoukkojen jäseniä. Syyriassa kaatuneita Saberin-joukkojen (”Kärsivälliset”) jäseniä ei piilotella, vaan hautaukset ovat julkisia ja kaatuneiden muistotilaisuuksissa on puhunut korkea-arvoisia vallankumouskaartin jäseniä.

Aiheeseen liittyen löysin viimein ainakin yhden näkemyksen Iranin joukkojen määrästä Syyriassa. Max Peckin kirjoittaman raportin mukaan lokakuussa 2015 vallankumouskaartin jäseniä oli Syyriassa noin 2 000, ja määrä väheni joulukuussa noin seitsemäänsataan. Tammikuuhun 2016 mennessä 262 kaartilaista oli kaatunut Syyriassa siitä asti, kun heitä ryhdyttiin lähettämään sinne vuoden 2012 tammikuussa.

Iranin tuen merkittävin sotilaallinen muoto (puolisotilaallisen NDF:n kouluttamisen ja organisoimisen ohella) lienee yhä Hizbollah, joka on osallistunut sotatoimiin vuodesta 2013 alkaen. Sillä arvioidaan olevan noin 8 000 taistelijaa Syyriassa. Hizbollahin on pitkään väitetty olevan Assadin joukkojen vastahyökkäyksien ”kärki,” ja väitettä näyttäisi tukevan sen kärsimät korkeammat tappiot. Hizbollah on menettänyt yli tuhat miestä Syyriassa, ja värvääkin ahkerasti Libanonissa täydennyksiä.

Myös aikaisemmin kuulemani huhut afganistanilaisista ja pakistanilaisista taistelijoista Assadia tukemassa näyttäisivät saavan raportista vahvistusta. Fatimiyoun-prikaatin kerrotaan värväävän hazara-vähemmistöön kuuluvia pakolaisia kuukausipalkalla ja oleskeluluvilla. Peckin mukaan ainakin 260 olisi kuollut. Pakistanilaisia kaatuneita ilmoitetaan olevan 43.

On muistettava, että raportin taustalla ollut ajatushautomo Foundation for Defense of Democracies, joka ”taistelee terrorismia vastaan ja kannattaa vapautta”, edustaa yhdysvaltalaisen politiikan neokonservatiivisempaa ja Israel-myönteisempää suuntaa. Raportin lopussa oleva ehdotus siitä, että Yhdysvaltojen pitäisi tehdä Iranin sotilaallisesta tuesta kallista (”Bleed Iran in Syria”) kertoo, ettei kyseessä taida olla mitenkään puolueeton paperi. Sama järjestö on kuitenkin esittänyt näkemyksensä myös Yhdysvaltain kongressille viime tammikuussa, ja siinä se on listannut löytämiään uutisia iranilaisista ja afganistanilaisista kaatuneista lähteineen.