Uutispäivitys 1.2.2016

Rauhanneuvottelut ovat alkaneet pitkän musikaaliset tuolit -leikin jälkeen. Ne ovat tähän mennessä sisältäneet jo monta uhkausta lähteä kesken pois. Ensimmäisenä kiistakysymyksenä on humanitaarisen avun kulku, ja on aika surkea asiain tila, että siitäkin pitää neuvotella. Nopeita tuloksia ei kannata odottaa, sillä neuvottelujen kestoksi on arvioitu vaatimattomat puoli vuotta.

Käsittääkseni neuvottelukumppanit eivät edes tapaa, vaan YK:n henkilökunta sukkuloi delegaatioiden välillä Genevessä. Riyad Hijab, korkea-arvoisin Assadin hallituksesta loikannut poliitikko, johtaa opposition delegaatiota, joskin myös Mohammed Alloushilla arvellaan olevan merkittävä rooli.

Vaikka Venäjä sitä halusikin, kurdit jätettiin lopulta neuvottelujen ulkopuolelle. Salih Muslim, PYD:in johtaja, oli jo matkustanut Geneveen osallistuakseen neuvotteluihin, mutta lauantaina häntä pyydettiin poistumaan vaivihkaa jottei Turkki hermostu.

Sen sijaan Brett McGurk, Yhdysvaltain presidentin erikoislähettiläs ISISin vastaisessa koalitiossa, vieraili Syyriassa tapaamassa SDF:n johtoa, ollen näin ensimmäinen yhdysvaltainen poliitikko Syyriassa suurlähettilään poistumisen jälkeen. Twitter-tilillään McGurk ylisti kurdien osuutta, joskin käytti SDF:stä myös harkittua ilmaisua ”monikansalliset ISISin vastaiset taistelijat.” Hän myös vieraili Kobanin kaupungissa, jonka raunioista ilmeisesti kaivetaan vieläkin jihadistien jäännöksiä.

Syyrian armeija/Hizbollah/Irakin shiiajoukot ovat jatkaneet etenemistään Latakiassa ja Aleppon pohjoispuolella. Syria Directin mukaan hallituksen eteneminen on ajanut lisää ihmisiä evakkoon. Kapinallisalueilla pitkään asuneet ihmiset pelkäävät kostotoimenpiteitä, mutta monet heistä eivät voi lähteä maanpakoon laillisesti, sillä heiltä puuttuu Syyrian hallituksen passeja, lasten asiakirjoja ja muita tarvittavia dokumentteja.

ISIS teki poikkeuksellisen tuhoisan itsemurhaiskun Damaskoksessa. Iskuja tapahtuu itseasiassa varsin usein, vaikkakaan ne eivät aina ylitä uutiskynnystä Syyrian ulkopuolella. Homsin kaupunkiin iskettiin äskettäin, ja siellä asukkaat ovat jopa osoittaneet mieltään heikkoa turvallisuustilannetta vastaan. Itsemurhaiskut voivat hyvin olla esimakua siitä arjesta, johon Syyrian hallitus joutuu tottumaan vaikka saavuttaisikin lisää sotilaallista menestystä.

Damaskoksen iskun kohteena olivat tiettävästi shiiajoukot, jotka käyttävät Syyrian shiiamoskeijoita kohtaamispaikkoinaan ja tukikohtinaan. YLEn Tom Kankkonen on tällä hetkellä Bagdadissa, missä shiiajoukkojen värväysjulisteet kuulemma pistävät silmään katukuvassa:
[IMG]
Kuvassa mainostava ryhmä on logon perusteella Kataib Sayyid al-Shuhada.

Viimeisimpänä käänteenä (tämän viestin kirjoittamisen aikana) Venäjän puolustusministeriö väittää että sillä on kuvamateriaalia turkkilaisesta tykistöstä tulittamassa Syyriaan. Se tulee todennäköisesti ”vaatimaan vastauksia.”