Uutispäivitys 22.1.2016

Kreml pyysi Assadia luopumaan vallasta, mutta sai jyrkän kieltävän vastauksen, Financial Times kertoo. Tämä näyttäisi tukevan spekulaatiota siitä, ettei Assad henkilönä ole oleellinen Venäjälle, vain myötämielinen hallitus. Jutun mukaan Venäjän interventio ja läsnäolo on alkanut hermostuttaa Syyrian hallitusta, ja Assad on pyrkinyt hankkiutumaan eroon varteenotettavista alaviittipoliitikoista. Afganistan-skenaario lienee välkkynyt mielessä.

Rauhanneuvotteluiden ennuste huononee. Oppositio vaatii ilmaiskujen ja piiritysten lopettamista ennen neuvotteluiden alkamista. Samaan aikaan Saudi-Arabian kokoaman HNC:n (High Negotiations Committee) johtoon on valittu ilmaiskussa kuolleen Jaish al-Islamin johtajan Zahran Alloushin veli Mohammed Alloush. Hänen kerrotaan ilmoittaneensa luopuvan neuvotteluista, mikäli osapuolia on enemmän kuin kolme, sulkien siis kurdit pois. En ole löytänyt tälle lähdettä, mutta Alloushin kerrotaan myös todenneen että kurdit ovat jo läsnä neuvotteluissa – osana Assadin hallitusta.