Uutispäivitys 29.12.2015

Mielenkiintoisesti padon valtauksesta ei ole vieläkään mainintaa useimmissa uutislähteissä. Kenties Ramadin takaisinvaltaus Irakissa vie huomiota. SDF on jatkanut etenemistään kohti Manbijia ilmeisesti niin suurella vauhdilla, ettei ajantasaisia tilannekarttoja ole saatavilla. Kurdien twitteröinnin perusteella ISIS olisi vetäytymässä myös Manbijista.

Turkin pääministeri Davutoglun kerrotaan sanoneen lehdistötilaisuudessa, että Eufratin ylittäneet joukot ovat arabikapinallisia eivätkä kurdeja. En ole löytänyt tälle muuta lähdettä kuin turkkilaisen päivälehden Zamanin englanninkielisen version jutun:

Tämän perusteella Turkki näyttäisi toistaiseksi tarttuvan SDF:n tarjoamaan verukkeeseen. Vaikka YPG muodostaakin SDF:n enemmistön, muiden FSA:n ryhmien mukanaolo tarjoaa Turkille keinon ohittaa aiemmat puheensa punaisesta viivasta.

Venäjän eskaalatiolla saattaa olla oma osansa tässä. Aiemmin tässä kuussa kaksi Bloombergin kolumnistia kertoi venäläisten Syyriaan tuoman ilmatorjunnan maalailleen amerikkalaisia koneita tutkillaan, minkä vuoksi Yhdysvallat on siirtynyt käyttämään miehittämättömiä lennokkeja ilmatorjunnan kattamalla alueella.

Tishrin on tietääkseni Turkin tykistön kantaman ulkopuolella, joten käytännössä Turkki ei voi voimakeinoin estää Eufratin ylitystä. Venäläiskoneen alasampuminen on siis saattanut epäsuorasti auttaa kurdeja. Toinen selitys on se, että Turkki keskittyy omien kurdialueidensa levottomuuksiin, joissa ilmeisesti käydään ankarimpia taisteluita vuosikymmeniin.

Samaan aikaan kuva, jossa kaksi kurditoimittajaa loikkaa Turkin punaisen viivan yli Tishrinin padolla, näyttäisi hiljalleen leviävän kurdien nettipiireissä:
[IMG]