Uutispäivitys 26.12.2015

Yksi Sednayan vankilasta vapautetuista islamistijohtajista, Jaysh al-Islamin johtaja Zahran Alloush, on kuollut ilmaiskussa. Alloush sai vuonna 2013 kyseenalaista julkisuutta ”alaviitit häkkiin ja Välimereen”-puheillaan, mutta ilmoitti myöhemmin vihansa johtuneen Ghoutan kaasuiskusta. Alloushin miehiä syytettiin myös ihmisoikeusaktivisti Razan Zaitounehin ja tämän miehen sieppaamisesta, mutta hän kiisti syytteet. Kuluneen vuoden aikana Alloush ilmoitti kannattavansa vapaita vaaleja aiemmin vaatimansa sunniteokratian sijaan. Jaysh al-Islamin edustajia oli läsnä Riadin konferenssissa, joten jää nähtäväksi miten innokkaita he ovat nyt osallistumaan tammikuun rauhanneuvotteluihin.

Joulun aikana SDF/YPG on edennyt ja ylittänyt tänään Eufratin valtaamalla Tishrinin padon. ISISin taistelutahto näyttäisi heikenneen, sillä kurdit ovat kertoneet ottaneensa useita vankeja, eikä padosta ilmeisesti käyty kovin ankaraa taistelua. Koalition ilmavoimat ovat iskeneet padosta luoteeseen olevaan Manbijin kaupungin lähelle, joten se lienee SDF:n seuraava tavoite. Turkin julkilausuman mukaan se ei aio hyväksyä kurdien etenemistä Eufratin yli, mutta saa nähdä onko koalitio lepytellyt tai kovistellut Turkkia kulissien takana.