Uutispäivitys 8.12.2015

Luoteis-Syyriassa kahakoineet FSA:n ja SDF:n joukot ovat solmineet tulitauon. Aleppon pohjoispuolella oleva kapinallisten operaatiokeskus onkin vaihtanut suuntaa ja julistanut Turkin rajan liepeillä sijaitsevia, ISISin hallitsemia kyliä sotatoimialueeksi ja kehoittanut alueen siviilejä lähtemään. En yllättyisi, jos taustalla olisi kiivas diplomatia. Yksi kylistä on Dabiq, jossa joidenkin toiminnantäyteisempien uskontulkintojen mukaan käydään apokalyptinen maailmanlopun aloitus kristinuskon ja islamin välillä. ISISin propagandassa paikalla on keskeinen rooli. Sataatuhatta valkealla ratsulla laukkaavaa pyhää soturia odotellessa.

(keskustelua Venäjän ja Yhdysvaltojen ilmaiskuista Syyriaan, ja Venäjän ilmoituksesta ilmatorjuntapatterien lähettämisestä)

Tällä hetkellä Syyrian hallitus hyötyy sekä Venäjän pommituksista kapinallisia vastaan lännessä (joskin Bellingcatin Eliot Higginsin mukaan vaikuttaa siltä, että Siinain jälkeen Venäjä on iskenyt enemmän ISISiä vastaan) että koalition iskuista ISISiä vastaan idässä. Tähän mennessä koalitio on keskittynyt tukemaan Irakin hallitusta/kurdeja/SDF:ää, eikä niinkään Assadin joukkoja. Pariisin hyökkäys on kuitenkin nostanut painetta järjestön tuhoamiseksi, joten on mahdollista että koalitio hyökkää nyt myös Assadia vastaan taistelevia ISISin osastoja vastaan. Tätä ei kuitenkaan ole vielä todistettu.

Syyrian hallitus ei siis hyötyisi ilmatilan sulkemisesta koalitiolta, vaan pikemminkin vahingoittaisi itseään. Alueet, joilla koalitio iskee eniten, ovat joka tapauksessa hallituksen kontrollin ulkopuolella. Vaikka hallitus kieltäisi koalition lennot, Yhdysvallat huomauttaisi ettei se tunnusta Assadin hallitusta lailliseksi ja jatkaisi lentoja siellä, missä ilmatorjunta on heikkoa tai olematonta. Jos se taas pyrkisi yllättäen hyökkäämään koalition koneita vastaan, koalitio iskisi takaisin ilmatorjuntaa ja Syyrian ilmavoimia vastaan, mikä nostaisi FSA:n moraalia suunnattomasti. Samalla tietysti suhteet Venäjän ja koalition välillä kiristyisivät.

Vaikka iskun tekijästä ei ole varmuutta, Yhdysvaltojen syyttäminen siitä on luultavimmin tarkoitettu Assadin tukijoiden käyttöön. Jälleen yksi todiste ulkovaltojen pahoista aikeista, joita vastaan urhean presidenttimme on taisteltava! Vähän samoin kuin Israelin tekemien ilmaiskujen tapauksissa, joihin on vastattu hammasten kiristelyllä.