Uutispäivitys 3.12.2015

Kurdien keskuudesta kantautuu Twitter-huhuja, joiden mukaan uusia yhdysvaltalaisia erikoisjoukkoja olisi saapunut kurdien hallitsemille alueille. Tämä on herättänyt arvelua siitä, että SDF olisi seuraavaksi ylittämässä Eufratin ja hyökkäämässä ISISin hallitsemaan Jarabuluksen kaupunkiin Turkin rajalla.

Kurdit ovat tiettävästi yrittäneet ylittää joen jo aiemmin, mutta kurdien valtaamasta alueesta hermostunut Turkki on kieltänyt sen ja (kurdien mukaan) jopa tulittanut sitä koettavia joukkoja. Spekulaatioteorian mukaan Yhdysvallat on kyllästynyt Turkin puolivillaiseen suhtautumiseen rajan toisella puolella majaileviin ISIS-joukkoihin ja pitää venäläishävittäjän alasampumista viimeisenä pisarana. Lähettämällä omia joukkojaan kurdien Syyrian demokraattisten joukkojen tueksi USA estäisi Turkkia pysäyttämästä Eufratin ylitystä. Jarabuluksen valloituksen jälkeen joukot todennäköisesti jatkaisivat viimeistenkin ISISin hallitsemien raja-alueiden valtaamista.

Jää nähtäväksi, pitääkö tämä kaikki paikkansa. SDF:ssä on ryhmiä, jotka ovat vaatineet Jarabuluksen takaisinvaltausta jo pitkään, ja voi olla, että Yhdysvallat päättää viitata kintaalla Turkin kurdihuolille kunhan ISISiä saadaan heikennettyä entisestään.