Uutispäivitys 2.12.2015

Hieno webm-kartta antaa yhden tulkinnan Syyrian tilanteesta maaliskuusta 2014 vuoden 2015 syyskuuhun.

Turkin kainalossa olevan Afrinin kantonin rajoilla on käyty taisteluita FSA:n ja SDF:n välillä. Kiistan syyt eivät ole täysin selviä, mutta ilmeisesti SDF:n joukot, tällä alueella ilmeisesti siis YPG ja Jaysh al-Thuwar, hyödynsivät Venäjän tekemien ilmaiskujen tarjoamaa tilaisuutta ja valtasivat joitakin kyliä FSA:lta. Alueelta on myös väitetty olevan kuvia, joiden perusteella SDF myös sai haltuunsa aseita. Kuten aiemmassa SDF:n perustamisesta kertovassa viestissäni kerroin, Jaysh al-Thuwar koostuu ainakin osittain ryhmistä, jotka joutuivat vetäytymään alueelta islamistiblokkien ja niiden liittolaisten tultua ylivoimaisiksi.

Alueella on kuitenkin myös maalliseksi laskettavia ryhmiä, jotka ovat saaneet TOW-ohjuksia. Näistä ainakin kaksi, Liwa’ Fursan al-Haqq (”Knights of Justice Brigade”) ja Liwa’ Suqour al-Jabal (”Falcons of the Mountain Brigade”) ovat tehneet hyökkäyksiä vallatakseen kyliä takaisin. Tästä on seurannut se valitettava tilanne, jossa Yhdysvaltojen tukemat ryhmät taistelevat keskenään. Jäänee vielä epäselväksi laantuvatko taistelut, onko kyse sooloilusta vai ovatko tapahtumat seurausta FSA:n epäilyksistä siitä, että kurdit haluavat tosiasiassa separatismia. Hyökkäävillä FSA:n ryhmillä on se riski, ettei niille enää toimiteta raskaampaa aseistusta.

On myös spekuloitu, että tapahtumat ovat seurausta Putinin pyrkimyksistä lähestyä kurdeja Turkin rankaisemiseksi, mutta sitä on vaikea todistaa. On kuitenkin mahdollista, että Venäjä haluaisi Assadiin neutraalimmin suhtautuvien kurdien kääntyvän FSA:ta vastaan.

ISISin vastaisella rintamalla Yhdysvaltojen koalition johtama degrade & destroy -taktiikka näyttää toimivan. USA Todayn tietojen mukaan karkuruus ISISin riveistä on kasvamassa, ja järjestön otteen heikentyessä yhä useampi pääsee pakenemaan heidän alueiltaan. Maalla kurdijoukot jatkavat etenemistään. Myös Saksa lähtee tukemaan järjestön vastaista taistelua.

Aleppon eteläpuolella islamistikapinalliset ovat tehneet vastaiskuja Syyrian armeijan/iranilaisten shiiajoukkojen etenemistä vastaan, vallaten viimeisimmän tietoni mukaan Tell Bajerin kylän. Kylän valtauksessa on huomattavaa islamistien julkaisema propagandamateriaali, joka kertoo näiden käyttävän lennokkeja tulenjohtoon ja tiedusteluun. Venäjän ilmatuesta huolimatta heillä on myös käytössään tankkeja, mitä nyt kolhivat niiden piippuja seiniin ja jumittuvat välillä rinteeseen.

Physicians for Human Rights-niminen järjestö on julkaissut raportin, joka kuvaa terveydenhuollon vaikeuksia Aleppossa (ja muilla sotatoimialueilla). Raportin mukaan Syyrian hallitus on vastuussa 90% sodan aikana tehdyistä iskuista sairaaloihin. Hallituksen ilmavoimat aloittivat vuoden 2013 loppupuolella tuhoisten tynnyripommien käytön, jotka aiheuttavat vaikeasti hoidettavia vammoja laajalla alueella. Iskujen vakiintunut taktiikka on iskeä samaan paikkaan uudestaan auttajien saavuttua paikalle.

Kokonaisuutena tilanne on katastrofaalinen. Pätkittäinen sähkön saanti heikentää varastointi- ja operointimahdollisuuksia. Lääkäreitä on kuollut pommituksissa tai lähtenyt pakolaisiksi, minkä vuoksi Aleppon alueella on arviolta yksi lääkäri seitsemäätuhatta ihmistä kohden. Yleinen terveydenhuolto ja hygienia ovat rapistuneet, minkä vuoksi sairaudet ja aliravitsemus ovat yleistyneet: mm. lasten pituuskasvun on havaittu häiriintyneen. Tapauksia, joita Aleppossa ei voida enää hoitaa, voidaan joissain tapauksissa evakuoida Turkkiin, mutta reitti kestää parhaimmillaankin kaksi tuntia ja on vaihtelevan vaarallinen. Henkistä terveydenhuoltoa tai apua pysyvästi halvaantuneille ei käytännössä ole.

Venäjän ilmaiskut ovat raportin mukaan iskeneet lokakuun loppuun mennessä kymmeneen sairaalaan Aleppon lähiöissä ja maaseudulla, mikä yhdessä Syyrian armeijan uuden hyökkäyksen kanssa on johtanut uuteen pakolaisaaltoon kaupungista.