Uutispäivitys 24.11.2015 + venäläiskoneen alasampuminen

Yleistä tilannepäivitystä: kurdijoukot ovat edenneet Hasakasta etelään, vallaten mm. Syyrian armeijan entisen tukikohdan ISISiltä.

CNN kertoo kurdien ja heidän liittolaistensa valmistautuvan Raqqan valtaamiseen. Kurdien keskuudesta kuuluneiden huhujen mukaan hyökkäys Raqqaan saattaa tosin alkaa vasta keväällä.

Aleppon eteläpuolella kapinalliset ovat tehneet vastahyökkäyksiä hallitusten joukkojen valtaamille alueille. ”Hallituksen joukot” ovat vähän huono termi, sillä näyttää siltä että Aleppon operaatio nojaa kokonaan Assadia tukevien iranilaisten shiiajoukkojen ja Iranin vallankumouskaartilaisten miehiin.

[IMG]

Kapinallisten (myönnän, etten tunnista logoja myöhempi korjaus: Jaish al-Fatahin) videoilla esiteltyjä shiiajoukkojen lippuja. Joukossa on ainakin Asai’b Ahl al-Haq sekä Kataib Hizbollah. Kolmas (oikea yläkulma) on Jihadology-blogin mukaan irakilaisen, Iranin tukeman shiiayksikön lippu.

Iranilaisia joukkoja johtavan kenraali Qassem Suleimanin kerrotaan haavoittuneen Aleppon rintamalla viime viikolla. Linkkaisin, jos ymmärtäisin asiasta kertovan iranilaisen journalistin kieltä enkä olisi käännöksen varassa.

Kuten tähänkin mennessä, kapinallisjoukot ovat käyttäneet runsaasti TOW-ohjuksia jopa yksittäisiä jalkaväen ryhmiä vastaan. Myös monien kommentoijien ennustama modernin sodankäynnin runollinen symmetria toteutui tässä kuussa. Muuan kapinallisryhmä latasi youtubeen videon, jossa syyrialaisten kapinallisten ampuma amerikkalainen TOW-ohjus tuhoaa Iranin tukemien joukkojen mukanaan tuoman amerikkalaisen Humveen.

Turkin kerrotaan julkaisseen venäläiskoneen reitin:
[IMG]
Tämän perusteella ilmatilanloukkaus on ollut hyvin lyhyt, joten Turkki on ilmeisesti halunnut kertoa maailmalle olevansa tosissaan ja/tai hakee isänmaallisuuspisteitä. Kenties tuolla Syyrian alueella on turkmeeneja, joiden pommittamisesta Turkki kutsui Venäjän suurlähettilään puhutteluun viime viikolla?

Kuolleesta venäläislentäjästä kiertää kuvia ja videota, jotka vaikuttavat aidoilta (tai ainakin uusilta).

Yksi video näyttäisi kuvaavan TOW-ohjuksen ampumista laskeutuneeseen kopteriin (myöhempi selvennys: kopteri etsi alasammuttuja lentäjiä). Videolla kopterin roottorit eivät pyöri, mikä nettipuheen perusteella selittyy sillä, että kopteri vahingoittui aikaisemmasta tulituksesta, laskeutui ja hylättiin, minkä jälkeen se tuhottiin kaukaa ammutulla ohjuksella.

Luonnollisesti kannattaa muistaa, että tällaisten uutisten vanavedessä tulee aina vanhoja mutta uudelleennimettyjä videoita.