Uutispäivitys 14.11.2015

Viikonlopun iso uutinen on tietysti Pariisin terrori-isku. Libanonilainen, ranskankielinen sanomalehti L’Orient Le Jour tiivisti tilanteen hyvin etusivullaan.

Käännös: ”Hyökkäys Pariisissa / Hautajaiset Beirutissa: sama terrori, samat kyyneleet”

Syyriassa kurdit ovat edenneet, mutta Idlibin kapinalliset ovat joutuneet alakynteen. Kurdit ovat vallaneet Sinjarin Irakissa ja Al-Hawlin Syyriassa: ISIS on ilmeisesti vetäytynyt hyvin nopeasti. Kurdien parissa on jonkin verran muun muassa amerikkalaisia vapaaehtoisia: nämä ovat väittäneet, että kokeneemmat vihollistaistelijat ovat vetäytyneet, ja että vastassa on vain huonosti koulutettuja paikallisia tai pakkovärvättyjä. Sinjarin valtausta pidettiin jopa liian helppona. Kurdit ovat juhlistaneet etenemistä, mutta heidän eri puolueidensa välillä on ilmeisesti ollut hieman kiistaa siitä, kelle kunnia kuuluu.

Aleppon eteläpuolella kapinalliset ovat menettäneet Al-Haderin kylän, ja syyttäneet toisiaan tappiosta. Syyrian armeija (tai kuten jotkut väittävät, Iranin lähettämät joukot joiden määrästä ei ole luotettavaa tietoa) ovat edenneet kylän valtauksen jälkeen länteen, ja kapinallisliittouma aikoo ilmeisesti perustaa uuden rintamalinjan valtatie M5:n varrelle. Kapinallisten kerrotaan saaneen vahvistuksia pohjoisesta vastahyökkäystä varten.

Aiemmin ketjussa esiintyneen Assad-mielisen kartantekijän kartoista koostettu gif: linkki. Al-Haderiin asti ilmeisesti pitää paikkansa, mutta sen jälkeen ei ole varmuutta kartan paikkansapitävyydestä. Armeijan valtaamien alueiden määrää on pidetty liioiteltuna.

Eräs kommentoija huomautti osuvasti, miten kartan oikeassa yläkulmassa näkyy ISISin pieni eteneminen, jonka jälkeen armeija hyökkää kapinallisia vastaan. Kertonee paljon Syyrian hallinnon prioriteeteista.