Uutispäivitys 28.10.2015

Israelissa koettiin pieni säikähdys, kun armeija aloitti liikehdinnän Syyrian rajalla ja asetti tiedotuskiellon. Myöhemmin kävi ilmi, että hälytyksen aiheutti Syyriaan liitänyt mies. Tapaus on hyvä muistutus Syyrian konfliktiin liittyvistä huhuista ja uutisoinnista, sillä jutusta ehdittiin jo julkaista feikkiuutisia joiden mukaan israelilainen lentokone olisi ammuttu alas Syyriassa. Kuten Jerusalem Postin jutusta ilmenee, ei ole selvää aikoiko tapauksen mies liittyä kapinallisiin vai ISISiin, kuten Israelin viranomaiset antavat ymmärtää.

Tiedotuskiellossa näyttäisi olevan myös Syyrian armeijan eteneminen. ISISin kerrottiin tehneen onnistuneen iskun Homsin ja Aleppon väliselle tielle, ja nyt on huhuja siitä että se olisi vakiinnuttanut asemiaan huoltoreitin varrella. Mikäli tämä on totta, se vaikeuttaa armeijan etenemistä.

Open source -analyysiin erikoistunut Bellingcat-järjestö on pyrkinyt selvittämään Venäjän ilmaiskujen kohteita. Sen raportti näyttäisi vahvistavan epäilyt siitä, että Venäjän iskut ISISiä vastaan ovat näennäisiä.

Kurdit ovat aloittaneet etenemisensä Syyrian ja Irakin rajaseudulla. Heidän tavoitteenaan on eristää Raqqa Syyriassa ja Mosul Irakissa toisistaan, samalla kun liittouman ilmaiskut pitävät ISISiä paikallaan. Muun muassa viime vuonna otsikoissa ollut Sinjar-vuori Luoteis-Irakissa on vallattu takaisin.

Turkkia kurdien eteneminen ei edelleenkään miellytä, sillä Turkin asevoimat ovat tulittaneet kurdeja Syyriassa. BBC kertoo Turkin pääministerin ilmoittaneen, että Eufratin länsipuolelle pyrkivät kurdijoukot joutuvat tulituksen kohteeksi. Turkille on siis mieluisampaa, että länsirannalla sijaitseva rajakaupunki Jarabulus pysyy ennemmin ISISIn hallussa kuin kurdien vapauttamana, minkä on pakko olla jonkin sortin negatiivisen PR:n ennätys.

Pari päivää vanha twitter-kuva, jonka todenmukaisuudesta ei ole mitään takeita:
[IMG]

Wikimedian kartta tämänhetkisestä tilanteesta (pari päivää vanha)

keltainen=kurdit
punainen=hallituksen joukot (Syyrian tai Irakin)
vihreä=FSA
valkoinen=Jabhat al-Nusra
harmaa=ISIS

Frontline on julkaissut tunnin dokumentin, jossa yhdysvaltalainen toimittaja Martin Smith vierailee Syyrian hallinnon alueilla viime kesänä. Mielenkiintoinen katsaus Assadin kannattajien mielipiteisiin ja syihin taistella nykyhallinnon puolesta.