Uutispäivitys 14.10.2015 + SDF:n perustaminen

Paljon uutisia tällä viikolla.

1. Kurdien YPG:n ja FSA:n epävirallinen liittouma Eufratin tulivuori (Burkan al-Furat) laajenee uusien jäsenten myötä uudeksi ryhmittymäksi nimeltä SDF, Syrian Democratic Forces. Tähän joukkoon kuuluvat:

-kurdien YPG/YPJ
-assyyrikristittyjen sotilasneuvosto (Syriac Military Council)
-paikallisten beduiiniheimojen liittouma Al-Sanadid
-Eufratin tulivuori, jossa oli ennestään seuraavia FSA:n ryhmiä:

Jaysh al-Thuwar, jonka jäseniä ovat:
-hajonneesta ”Järkkymättömyyden liikkeestä” (Movement of Steadfastness/Harakat Hazzm), USA:n tukemasta mutta al-Nusralle hävinneestä kapinallisliittoumasta selvinneet joukot
-Pohjoisen auringon pataljoona (Northern Sun Battalion), jonka jäsenet ovat enimmäkseen turkmeeneja
-Vapauden aamunkoiton prikaatit (Dawn of Freedom Brigades)
-Jabhat al-Akrad, kurdien FSA-ryhmä, joka toimi aiemmin al-Nusran rinnalla mutta ajautui lähemmäs muita kurdijoukkoja, koska sitä epäiltiin yhteistyöstä kurdijoukkojen kanssa

-Jihad in the Path of God Brigade, joka tunnustaa Syyrian kansallisen neuvoston

-Jarabuluksen prikaati, joka haluaa valloittaa kotikaupunkinsa takaisin (Jarabulus on kaupunki Turkin rajalla Eufratin länsipuolella, jota kapinalliset hallitsivat vuodesta 2012 mutta jonka ISIS valtasi)

-Al-Qassasin armeija, joka toimi aiemmin eteläisestä Deir-ez-Zorista käsin

-Liwa Thuwwar al-Raqqa, kapinallisliittouma, joka oli hetken aikaa tarkemmin määrittelemättömässä liitossa Jabhat al-Nusran kanssa mutta kääntyi islamisteja vastaan, menettäen kotikaupunkinsa Raqqan ISISille

SDF astuu siis kolmanneksi suureksi kapinallisliittoumaksi al-Nusran johtaman pohjoisen rintaman ja maltillisemman eteläisen rintaman rinnalle. Sen selkeä tavoite on jatkaa ISISin hallitsemien alueiden takaisinvaltausta, mutta mahdollisesti liittoumasta tulee niin vahva että se voi pakottaa myös Assadin neuvottelupöytään (ellei tämä halua maansa itäosan irtautuvan muusta Syyriasta myös virallisesti). Kurdit ovat kuitenkin myös tämän liittouman enemmistö.
On myös spekuloitu, että liittoumaan liittyy lisää ryhmiä, koska Venäjä on ilmoittanut ettei se tee ilmaiskuja kurdijoukkoja vastaan.

2. Yhdysvallat on aloittanut kurdien aseistamisen. Määrä on aiempaa suurempi, sillä aiemmin Yhdysvallat on pyrkinyt salakuljettamaan aseistusta Syyriaan. Nyt se käyttää rahtikoneitaan suoraan. Turkki protestoi.

3. Amnesty International vahvistaa jo kesällä esiin nousseet epäilyt siitä, että kurdijoukot ajavat järjestelmällisesti sunniarabeja pois valtaamiltaan alueilta. Raportti aiheesta kertoo kurdien hävittäneen kyliä, joiden asukkaita he ovat epäilleet ISISin tukijoiksi. Murhia ei kuitenkaan ilmeisesti ole tehty. Lienee yhä kyseenalaista, ovatko teot olleet yksinkertaisesti kostoja vai tarkoituksellista karkoittamista, mutta kurdien maineelle tämä ei tee hyvää.

4. TOW-ohjuksia lähetetään Syyriaan entistä vapaammin, ilmeisesti torjumaan juuri Venäjän tukemaa offensiivia.

5. Iran on lähettänyt entistä enemmän joukkoja Syyriaan. Iran on tukenut Syyriaa koko ajan (viime viikolla yksi Iranin korkea-arvoisista kenraaleista kaatui siellä) mutta nyt tarkoituksena lienee Aleppon pattitilanteen ratkaiseminen. Myös Hizbollah on mukana, joskin en tiedä missä määrin. Sen on kerrottu jo aikaisemmin kärsineen yllättävän paljon menetyksiä Syyriassa.

Bonuksena juuri nyt on alkanut kiertää huhu siitä, että Venäjä lähettää ainoan tukialuksensa Syyriaan lisätäkseen ilmaiskujen määrää.